Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 22:26

Τατούλης-Νίκας οι πρώτοι τουρίστες στο διάστημα από τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Εξελίξεις υπάρχουν στα δύο κορυφαία ζητήματα για την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία, όλη την Πελοπόννησο, που είναι η δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα και η επιλογή της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «KalamataJournal», ο σχεδιασμός για τη δημιουργία της τουριστικής διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα προχωράει και ήδη ετοιμάζεται, από μεγάλες εταιρείες αεροδιαστημικής, η απαιτούμενη οικονομοτεχνική μελέτη κόστους-οφέλους-σκοπιμότητας.
Η τουριστική διαστημική πύλη, που θα δημιουργηθεί στο αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, επιδιώκεται να είναι έτοιμη το 2021, τη χρονιά δηλαδή που η Καλαμάτα φιλοδοξεί να επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Οι πληροφορίες λένε ότι η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για πολιτιστική πρωτεύουσα υποστηρίζεται απόλυτα από την Ελληνική κυβέρνηση. Και σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, του Δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το πρώτο τουριστικό ταξίδι στο διάστημα θα συνδυαστεί με τις εκδηλώσεις της ανακήρυξης της Καλαμάτας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Μάλιστα ο Μελιγαλαίος καθηγητής αεροδιαστημικής μηχανικής στην Καλιφόρνια, Περικλής Παπαδόπουλος, που «γέννησε» την ιδέα για τη δημιουργία της διαστημικής πύλης, φέρεται να έχει εισηγηθεί ώστε οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος, που θα εκτοξευθούν από την Καλαμάτα, να είναι τιμητικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι Τατούλης και Νίκας έχουν προσκληθεί σε ειδικό εκπαιδευτικό κέντρο της NASA, στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, προκειμένου να δουν πώς εκπαιδεύεται κάποιος που πρόκειται να πάει στο διάστημα, ώστε, αν δεχτούν την πρόταση να είναι οι πρώτοι τουρίστες του διαστήματος από την πύλη της Καλαμάτας, να αρχίσουν την εκπαίδευση.
Υπάρχει δε περιθώριο να πάρουν μαζί τους οι δύο αιρετοί εκπρόσωποι και από έναν συνεργάτη τους. Έχουν ακουστεί μάλιστα τα ονόματα της Ντίνας Νικολάκου από την πλευρά του Πέτρου Τατούλη και του Κώστα Αθανασόπουλου από την πλευρά του Παναγιώτη Νίκα. Ωστόσο έχει διαρρεύσει ότι τουρισμό στο διάστημα με τον Πέτρο Τατούλη θέλει να κάνει και ο Γιάννης Αργυράκης, ενώ μαζί με τον Παναγιώτη Νίκα θα ήθελε να πάει και ο Δημήτρης Μπούχαλης.
Πάντως αυτή τη στιγμή το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι το ποιος θα πάει πρώτος για τουρισμό στο διάστημα αλλά το πώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο για τη δημιουργία της διαστημικής πύλης και πώς η Καλαμάτα θα κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Φαίνεται όμως ότι η Ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πραγματικά πολύ σοβαρά αυτόν τον σχεδιασμό και ήδη έχουν εξασφαλιστεί και πολύτιμοι πόροι που είναι αναγκαίοι για να ευοδωθεί η προσπάθεια. Ειδικότερα, πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι ένα μέρος του κόστους θα καλυφθεί από ποσοστό του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2014, του 2015 και του 2016, καθώς και από ποσοστό των χρημάτων που θα αντληθούν από τις αγορές, όταν με το καλό η Ελλάδα ξαναβγεί για δανεικά…
Στ.Μ.