Τρίτη, 01 Απριλίου 2014 22:39

Δικηγόρος υποστηρίζει ότι δημεύονται περιουσίες για τις απαλλοτριώσεις της περιμετρικής

Βασίλης Δημαρέσης Βασίλης Δημαρέσης

ΕΥΤΕΛΕΣΤΑΤΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Συζητήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον προσδιορισμό προσωρινής τιμής αποζημίωσης για τις συμπληρωματικές αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιμετρική της Καλαμάτας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές του γνωστού και έμπειρου δικηγόρου…

…της Καλαμάτας, Βασίλη Δημαρέση, ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να γίνουν οι απαλλοτριώσεις με ευτελέστατες αποζημιώσεις, δημεύοντας ουσιαστικά περιουσίες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους μηχανικούς που κατέθεσαν στο δικαστήριο, για λογαριασμό των ιδιωτών των οποίων οι περιουσίες απαλλοτριώνονται, οι τιμές ανά τετραγωνικό στην περιοχή του έργου κυμαίνονται από 150 έως 200 ευρώ περίπου, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει το ύψος της αποζημίωσης να προσδιοριστεί περίπου στα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό!
Σε δηλώσεις του στο «KalamataJournal» ο δικηγόρος Βασίλης Δημαρέσης σημείωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να πείσει το δικαστήριο ότι ακίνητα που κατά ένα μέρος τους απαλλοτριώνονται για την κατασκευή του έργου, θα ωφεληθούν από το δρόμο και άρα οι ιδιοκτήτες τους θα πρέπει όχι να αποζημιωθούν αλλά να πληρώσουν! Υπογράμμισε όμως ότι η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα θα υποστούν πολλαπλή ζημιά, σε καμία περίπτωση δεν θα ωφεληθούν και δεν υφίσταται κανένα τεκμήριο ωφέλειας. Είπε χαρακτηριστικά: «Το Ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει να επιτύχει απόφαση για τεκμήριο ωφελείας, δηλαδή να μην αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες αλλά να πληρώσουν, παρότι τα ακίνητά τους κυριολεκτικά καταστρέφονται. Μια από τις πολλές περιπτώσεις καταστροφής ακινήτων είναι οι ιδιοκτησίες Ρούσσου στην Τοπική Κοινότητα Καλαμίου.
Όλες οι ιδιοκτησίες έχουν πολλαπλή ζημιά, ωστόσο με μη αληθή στοιχεία γίνεται προσπάθεια προκειμένου να καθοριστούν τιμές αποζημίωσης κατώτερες ακόμη και του ημίσεως της πραγματικής αξίας των ακινήτων.
Αφενός ο δρόμος είναι κλειστός και ως εκ τούτου χάνεται κάθε εκδοχή εμπορικότητας του εναπομείναντος ακινήτου, ενώ από τα καυσαέρια και την όχληση του δρόμου καθίσταται αδύνατη κάθε εγκατάσταση πλησίον αυτού.
Αφετέρου τα εναπομείναντα ακίνητα, σε λωρίδα βάθους 40 μέτρων από το όριο της απαλλοτριώσεως, είναι μη οικοδομήσιμα, ωστόσο επιδιώκεται να μην πληρωθεί αποζημίωση.
Πέραν αυτών, υπάρχουν ακίνητα που δρόμος διέρχεται σε βάθος 10 ή και 20 μέτρων! Και αυτό γίνεται προσπάθεια να αποκρυβεί, ώστε να μην αποτελέσει απόδειξη περί της μείωσης της αξίας κάθε εναπομείναντος ακινήτου.
Επίσης, γίνεται πλέον εμφανής η τακτική του Ελληνικού Δημοσίου να εμφανίσει ότι τα ακίνητα είναι ελαιοπερίβολα, παρότι τα περισσότερα από αυτά συνορεύουν με το σχέδιο πόλεως και έχουν τεράστια ζήτηση δεδομένου ότι βρίσκονται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Καλαμάτας. Αυτό μάλιστα διευκρινίστηκε και στο ακροατήριο, όταν σε ειδική ερώτηση επιβεβαιώθηκε ότι οι αρμόδιοι της κτηματογράφησης από πλευράς υπουργείου διαβιβάζουν τα κτηματολογικά διαγράμματα και τους κτηματολογικούς πίνακες στο Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών με τον χαρακτηρισμό των ελαιοπερίβολων και βάση αυτών των χαρακτηρισμών κρίνει το Σώμα».
Ο κ. Δημαρέσης υποστήριξε ότι επιχειρείται η δήμευση της περιουσίας των πολιτών, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ελπίδα πως οι νέοι δικαστές θα κρίνουν δίκαια. Είπε χαρακτηριστικά: «Η κρατούσα άποψη από πλευράς των δικηγόρων είναι ότι συνεχίζει η ίδια τακτική δήμευσης της περιουσίας δια του ευτελισμού των αποζημιώσεων. Ελπίζουν όμως στην ευαισθησία των νέων δικαστών».
Στ.Μ.