Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 22:04

Επιμένει ο Γιάννης Χριστόπουλος για απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς συμβάσεις

Επιμένει ο Γιάννης Χριστόπουλος για απευθείας αναθέσεις και αδιαφανείς συμβάσεις

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
«Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησής μου σχετικά με τη «βιομηχανία αναθέσεων» και τις αδιαφανείς συμβάσεις με Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, ο πρόεδρός του δεν απάντησε, προσπάθησε με επιθέσεις και χαρακτηρισμούς να αποφύγει την ουσία»…

Αυτά τονίζει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Χριστόπουλος, που επανέρχεται στην υπόθεση των αναθέσεων από τον Αθλητικό Φορέα.
Απευθύνεται μάλιστα «στους επαγγελματίες της πόλης, τους δημοσιογράφους, τους πολίτες, να «μπουν» στο site του δήμου, στο Ν.Π.Δ.Δ. Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» αυτού, για να διαπιστώσουν πως η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων είναι αναθέσεις του προέδρου.
Για 5 μόνο ημέρες (!) ο πρόεδρος προχώρησε με τις υπ΄ αριθ΄:
568/13-3-14 (σύμβαση παροχής υπηρεσιών), ύψος ποσού 6.000 ευρώ
609/17-3-14 (προγραμματική σύμβαση), ύψος ποσού 27.600 ευρώ
613/18-3-14 ύψος ποσού 24.600 ευρώ
652/21-3-14 ύψος ποσού 3.850 ευρώ
674/26-3-14 ύψος ποσού 5.293,50 ευρώ
675/26-3-14 ύψος ποσού 15.000 ευρώ
680/26-3-14 ύψος ποσού 5.700 ευρώ αποφάσεις, ενδεικτικά, σε απευθείας αναθέσεις».
Ο Γιάννης Χριστόπουλος ρωτάει επίσης για τον πρόεδρο του Φορέα, Γιάννη Αδαμόπουλο: «Είναι ΑΛΗΘΕΙΑ πως προχώρησε σε προγραμματικές συμβάσεις με 2 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ), νέα μόδα που ξεφύτρωσε προκειμένου, όπως οι Μ.Κ.Ο., παλαιότερα, να κατασπαταλούν πόρους;
Συγκεκριμένα
Α) 609/17-3-14 (προγραμματική σύμβαση), ύψος ποσού 27.600 ευρώ. Έργο: Καταγραφή ηλικίας αθλούμενων στους δημοτικούς χώρους (!) και τον ακριβή αριθμό των σωματείων (!) κ.λπ.
Στην εποχή της κρίσης και η δημοτική αρχή δίνει χρήματα προκειμένου να καταγράψει την ηλικία όσων τρέχουν στο στάδιο! Αλήθεια γιατί δεν αξιοποιεί τόσους που έχουν προσληφθεί με ΕΣΠΑ στο φορέα;
Β) 99/2013 (προγραμματική σύμβαση), ύψος ποσού 15.000 ευρώ. Έργο: Υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης αθλητικών χώρων.
Την τελευταία απόφαση (σύμβαση)_ με την υπ άριθ. 84357/3413/23-1-2014 απόφαση την ακύρωσε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Παρά ταύτα ο Φορέας επιμένει και καταθέτει ένσταση (32/14-3-2014).
Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή όπου σε δηλώσεις του αποκαλύπτει: «Οι Δήμοι βρήκαν μια νέα φάμπρικα με καινούργιες Μ.Κ.Ο.» και συνεχίζει « ..κάνουν απευθείας αναθέσεις και όλες οι προσφορές που γίνονται είναι μεγαλύτερες της αγοράς».
Η ύπαρξή τους καθώς και η σύναψη των εν λόγω συμβάσεων προβλέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο, αυτό που δεν προβλέπεται ωστόσο είναι η απευθείας ανάθεση έργων στις ΚΟΙΝΣΕΠ: «Υπό το πρόσχημα και την κάλυψη μιας προγραμματικής συμφωνίας και του κοινωνικού σκοπού που οι επιχειρήσεις αυτές επιδιώκουν, δεν επιτρέπεται να υποκρύπτεται απευθείας ανάθεση», αναφέρει ρητά απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η συγκεκριμένη απόφαση (πράξη 250-2013) εκδόθηκε επί προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ δήμου και ΚΟΙΝΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού. Το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την υπογραφή της σύμβασης, καθώς διαπίστωσε μη τήρηση των διατάξεων περί προμηθειών του Δημοσίου και του ελεύθερου ανταγωνισμού λόγω απευθείας ανάθεσης του έργου.
Σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν στις Εφημερίδες (ΝΕΑ- ΕΘΝΟΣ –ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η άμεση παρέμβαση υπερκείμενων αρχών ελέγχου για τον έλεγχο νομιμότητας των παραπάνω πράξεων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η δημοτική αρχή:
Θα σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις έργων;
Θα συνεχίσει να πορεύεται με τη λογική ΄΄Μαυρογιαλούρου΄΄ ;
Θα αντιμετωπίσει όλους τους επαγγελματίες ισότιμα και με διαφάνεια;
Θα σεβαστεί το δημόσιο χρήμα ή θα συνεχίσει να το διαθέτει σε αμφιλεγόμενες δράσεις;

Είναι αυτονόητο πως θα καταθέσω τα σχετικά στοιχεία στον κ. Επίτροπο, τον κ. Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τον κ. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».