Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012 13:12

Μια προσαγωγή, μια πορεία και μικροεντάσεις στην παρέλαση της Καλαμάτας

Μια προσαγωγή, μια πορεία και μικροεντάσεις στην παρέλαση της Καλαμάτας

ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΓΥΡΩ
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ

Μια προσαγωγή νεαρού, ο οποίος συμμετείχε στην ειρηνική συγκέντρωση της «Ανοιχτής Συνέλευσης», μια πορεία «αγανακτισμένων» στην Αριστομένους, με βασικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ‘73», που έγινε με την ολοκλήρωση της παρέλασης, και μια ένταση από την πλευρά των εθνικιστών, που φώναζαν «προδότες, αλήτες, κομμουνιστές», είναι ο απολογισμός της επετειακής εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου στην Καλαμάτα.

Όσο για τους μαθητές που συμμετείχαν στην παρέλαση, η συντριπτική τους πλειοψηφία πρέπει να αισθανόταν ότι έκανε καταναγκαστικό έργο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που γύρισαν το κεφάλι προς τους επισήμους.
Η αστυνομική παρουσία ήταν εντονότατη και τα μέτρα ασφαλείας δρακόντεια. Γύρω από τους επισήμους δημιουργήθηκε μια νεκρή ζώνη ακτίνας πολλών μέτρων, προστατευμένη από δεμένα κάγκελα και αστυνομικούς. Αστυνομικοί είχαν ανέβει ακόμη και σε ταράτσες, προκειμένου να έχουν καλύτερη εικόνα για τις ενδεχόμενες εστίες έντασης!
Τα μέλη της «Ανοιχτής Συνέλευσης» συγκεντρώθηκαν έξω από την Εθνική Τράπεζα, στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Εκεί τους εγκλώβισαν πολλοί αστυνομικοί και κάποια στιγμή πήραν έναν νεαρό που τον προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς να έχει κάνει οτιδήποτε, όπως υποστηρίζουν οι σύντροφοί του.
Με το που τελείωσε η παρέλαση οι επίσημοι έφυγαν, δεν κάθισαν να κάνουν δηλώσεις, όπως κάθε χρόνο. Μόνη εξαίρεση ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, που τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ενότητα και σύμπνοια μεταξύ του λαού και, εμμέσως, διαχώρισε τη θέση του από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να διχάσουν.
Στη συνέχεια, οι περισσότεροι από τους επισήμους πήγαν για καφέ στην πλατεία της Καλαμάτας, ενώ απέναντί τους βρισκόταν ένα βαν με αστυνομικούς σε ετοιμότητα.
Εξέδρα επισήμων δε στήθηκε, ούτε και τέντα, παρ’ ότι με απόφαση του δημάρχου αγοράστηκε καινούργια με 900 ευρώ. Στο χώρο των επισήμων, πάντως, ήταν εκ μέρους της κυβέρνησης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ.ά.
Στ.Μ.