Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2012 16:09

Διαμαρτυρία την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος για το παράνομο "κούρεμα" αποθεματικών

Διαμαρτυρία την Τρίτη στην Τράπεζα της Ελλάδος για το παράνομο "κούρεμα" αποθεματικών

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ 
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος καλούν για αύριο, Τρίτη, στις 11 το πρωί, οι δικηγόροι της Καλαμάτας, όσους άλλους φορείς είδαν τις καταθέσεις τους να γίνονται παρανόμως ομόλογα και εν συνεχεία να «απομειώνονται» στο πλαίσιο του PSI!
«Καλούμε κάθε άλλο Σύλλογο, Φορέα ή Σωματείο, που έχει υποστεί την ίδια αντιμετώπιση από την Τράπεζα της Ελλάδος, να συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας», υπογραμμίζουν στο κάλεσμά τους ο πρόεδρος και η γραμματέας του Ταμείου Αλληλοβοηθείας των δικηγόρων, Ηλίας Ανδριανόπουλος και Μαρία Αντωνάκου αντίστοιχα.

Όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, ανάλογο παράνομο «κούρεμα» έχει γίνει στις καταθέσεις της Λιμενικής Επιτροπής Μεσσηνίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για σειρά άλλων ταμείων εργαζομένων. Στα Ταμεία αυτά δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα, γιατί γίνεται πλέον αδύνατη η καταβολή παροχών σε εργαζόμενους και συνταξιούχους συγκεκριμένων κλάδων.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, σε σχετική ενημερωτική επιστολή του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, για το μεγάλο αυτό θέμα: "Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Καλαμάτας είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου σωματειακής μορφής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλονται σε αυτόν εργοδοτικές εισφορές και κανένας κοινωνικός πόρος και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Μοναδικοί πόροι του είναι οι εισφορές των δικηγόρων της Καλαμάτας και ουδέποτε έχει επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα δε με το καταστατικό του Λ.Ε.Α.Δ.Κ. τα περιουσιακά του στοιχεία αξιοποιούνται μόνο για τους σκοπούς που περιέχονται σε αυτό και είναι τουλάχιστον καταχρηστική η εν αγνοία μας διαχείριση των διαθεσίμων κεφαλαίων του Λ.Ε.Α.Δ.Κ. από την Τράπεζα της Ελλάδος κατά τρόπο που να απειλεί τη δραματική τους μείωση.
Σαφέστατα, ο Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων δεν αποτελεί φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή ασφαλιστικό Ταμείο από εκείνα που υπάγονται στην εφαρμογή του ν. 1611/1950 και ν. 3586/2007 και σε κάθε περίπτωση, εξ’ όσων γνωρίζω, ουδέποτε ενημερώθηκε με οποιοδήποτε τρόπο για την αγορά ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του και δεν γνωρίζω πως αποφασίστηκαν οι επενδύσεις αυτές, με ποια κριτήρια και γιατί δεν έγινε ποτέ ενημέρωση σχετικά με αυτές.
Με μια πρωτοφανή μεθόδευση έξω από τα όρια της νομιμότητας η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση προς το Λ.Ε.Α.Δ.Κ., μετέτρεψε τα αποθεματικά του σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και ότι αυτά εντάχθηκαν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οικονομίες των δικηγόρων της Καλαμάτας.
Δε νομιμοποιείται μία τέτοια απόφαση, από τη στιγμή μάλιστα που όλα τα προηγούμενα χρόνια, ουδέποτε η Τράπεζα της Ελλάδος απέδωσε στο Λ.Ε.Α.Δ.Κ. τις όποιες αποδόσεις είχαν τα ομόλογα τους, ενώ τώρα, με ελαφρά τη καρδία, τα «κουρεύει», αποστερώντας το πολύτιμους πόρους.
Η πολύχρονη διαχείριση αυτών των αποθεματικών του Λ.Ε.Α.Δ.Κ. από την Τράπεζα της Ελλάδος της έχει αποδώσει πολλά κέρδη, τα οποία καταχωρίστηκαν ως κέρδη δικά της και σήμερα υπερκαλύπτει πολλαπλώς τις τυχόν απώλειες από το «κούρεμα». Αν οι τωρινές απώλειες χρεωθούν στο σωματείο των Δικηγόρων της Καλαμάτας, η Τράπεζα θα έχει αποκομίσει μόνο οφέλη και καμία απώλεια.
Επειδή σύμφωνα με το αντίγραφο της κίνησης του λογαριασμού του Λ.Ε.Α.Δ.Κ. της 12-3-2012 και με ώρα 14.27 από το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, το αποθεματικό του Λ.Ε.Α.Δ.Κ. ανερχόταν στα 191.919,59 ευρώ.
Επειδή με την από 21-3-2012 επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει δραματική μείωση της αξίας των διαθεσίμων κεφαλαίων του Λ.Ε.Α.Δ.Κ., τα οποία φέρονται να είναι μόλις 58.690,25 ευρώ και τα οποία απειλούνται με περαιτέρω μείωση λόγω της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων.
Οι δικηγόροι της Καλαμάτας, μέλη του σωματείου, βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται στο βωμό παράνομων κινήσεων της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία είναι υποχρεωμένη άμεσα να επιστρέψει τα αποθεματικά του σωματείου των δικηγόρων της Καλαμάτας, τα οποία παράνομα «λεηλατήθηκαν»".