Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 03:00

Μόνο στην Αττική κέντρα κράτησης μεταναστών προτείνει ο δήμαρχος Καλαμάτας

Μόνο στην Αττική κέντρα κράτησης μεταναστών προτείνει ο δήμαρχος Καλαμάτας

ΖΗΤΑΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ
ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥΣ

Επιφυλακτικός έως αρνητικός εμφανίζεται ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τριών κέντρων κράτησης μεταναστών που δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το νόμο έγγραφα. Πόσω μάλλον για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου στην Καλαμάτα.
Ο δήμαρχος θεωρεί ότι είναι ανέφικτη, οικονομικά τουλάχιστον, η δημιουργία τριών κέντρων σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και αντιπροτείνει να γίνουν τέτοια κέντρα μόνο στην Αττική!

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι στο ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στο στρατόπεδο.
Ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ συμμετείχε χθες, Δευτέρα, στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τους περιφερειάρχες και τους προέδρους των ΠΕΔ της χώρας, στην οποία παραβρέθηκαν ακόμη ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου και ο υφυπουργός Άμυνας Κώστας Σπηλιόπουλος.
Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Δήμου, «ο υπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία τριών κλειστών κέντρων για κάθε Περιφέρεια για τον εγκλεισμό και την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Μίλησε για την οξύτητα του προβλήματος και τις παρενέργειες που έχει σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο καθώς και στην απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει οπωσδήποτε τα κέντρα εγκλεισμού των λαθρομεταναστών.
Ο δήμαρχος, στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ευθύνες της κυβέρνησης για τη διόγκωση του προβλήματος, στην ανάγκη να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο προς αυστηρότερη κατεύθυνση και στη μη μεταφορά του προβλήματος από τον ένα τόπο στον άλλο. Αναφέρθηκε επίσης, στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος και στο ότι αντί να σχεδιάζονται 40 κέντρα που δε θα γίνουν ποτέ ας κατασκευασθούν πέντε στην Αττική όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως μοναδική λύση είπε ότι θεωρεί την άμεση προώθηση των μεταναστών στις πατρίδες τους.
Τέλος, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως σκέψη η μετατροπή του στρατοπέδου της Καλαμάτας σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Υπενθύμισε στους υπουργούς τη θέση της κυβέρνησης για επαναλειτουργία του στρατοπέδου της Καλαμάτας. Για αυτό το θέμα της λειτουργίας χώρων εγκλεισμού λαθρομεταναστών θα υπάρξει συζήτηση και απόφαση στο επόμενο συμβούλιο της ΠΕΔ που θα πραγματοποιηθεί στην Κόρινθο στις 3 Απριλίου».