Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 17:58

Τι λέει το ΚΚΕ για την επίσκεψη Νίκα στον Περισσό για τα σκουπίδια

Τι λέει το ΚΚΕ για την επίσκεψη Νίκα στον Περισσό για τα σκουπίδια

«ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ 
ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Το ΚΚΕ θα συμπαρασταθεί στους δημάρχους για το πρόβλημα των σκουπιδιών εφόσον αυτοί πάνε «κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και στο χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών». Αυτό υπογραμμίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα, με αφορμή την επίσκεψη που έκαναν στον Περισσό, ζητώντας τη βοήθεια του ΚΚΕ για το ζήτημα των σκουπιδιών, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από το δήμαρχο Τρίπολης και γραμματέα της Ένωσης, Γιάννη Σμυρνιώτη.

Επιπλέον, το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι δύο δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου επέκριναν τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, για τα πρόστιμα που επιβάλλει σχετικά με τη συνέχιση λειτουργίας των παράνομων χωματερών, διότι και ο ίδιος έχει σοβαρές ευθύνες για το θέμα.
Ειδικότερα, το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο δύο δήμαρχοι συζήτησαν με την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής Περιφερειακής και Δημοτικής Διοίκησης, και τους Νίκο Γόντικα, Μπάμπη Ζιώγα, Στέλιο Λάμπρου. Όπως τονίζει το κόμμα, «αντικείμενο της συνάντησης ήταν η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλη την περιοχή σχετικά με τη διαχείριση των δημοτικών απορριμμάτων.
Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ παρουσίασε το τραγικό αδιέξοδο λόγω έλλειψης υποδομών, ακόμα και στοιχειωδών χώρων ταφής, για την όποια επεξεργασία και τελική διάθεση των απορριμμάτων των 26 Δήμων της Περιφέρειας. Αποκάλυψε την πλήρη απραξία των προηγούμενων και της σημερινής Κυβέρνησης για τη λύση του προβλήματος και επέκρινε την τακτική του Περιφερειάρχη να επιβάλλει πρόστιμο στους Δήμους, τη στιγμή που και ο ίδιος έχει σοβαρές ευθύνες για τη διαιώνιση της επικίνδυνης για το περιβάλλον και την υγεία κατάστασης.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, η αντιπροσωπεία του Κόμματος δήλωσε την κατηγορηματική της αντίθεση στην επιβολή προστίμων από την Περιφέρεια προς τους Δήμους. Επισήμανε ότι η Πελοπόννησος δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, παρόμοια αδιέξοδα διαπιστώνονται και στην υπόλοιπη χώρα. Αυτά δεν ανάγονται σε ολιγωρία ή ανικανότητα, αποτελούν πολιτική επιλογή διαχρονικά των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου κάτω από την πίεση των αδιεξόδων που σκόπιμα δημιουργεί η ίδια η πολιτική τους να προωθηθούν «λύσεις» που να υπηρετούν στον μεγαλύτερο βαθμό τα κέρδη του κεφαλαίου με πυλώνες:
- την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την απόλυση μεγάλου μέρους των εργαζομένων καθαριότητας στους Δήμους και στους φορείς διαχείρισης
- τη διασφάλιση υψηλών κερδών υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στους οποίους θα ανατεθεί το φιλέτο αυτό, που θα αιμοδοτούνται μέσω των «ανταποδοτικών τελών» από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας
- την επιλογή τεχνολογιών στο πλαίσιο των συνολικότερων κατευθύνσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι, με βάση τα παραπάνω, το γεγονός ότι, τόσο στην Αττική όσο και στην Πελοπόννησο, γίνεται με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ η εκχώρηση στο κεφάλαιο του συνόλου της επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων. Έτσι, ο ανάδοχος θα εκπονήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό (επιλογή τεχνολογιών, χωροθετήσεις, καθορισμός της ανά τόνο δαπάνης διαχείρισης κ.ά.) και τη μελέτη, θα υλοποιήσει την κατασκευή και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και θα καθορίσει τους ειδικότερους όρους που θα θωρακίζουν τα κέρδη του.
Τεχνικές λύσεις υπάρχουν, όπως τονίστηκε, τόσο για μια βραχυπρόθεσμη με σεβασμό στο περιβάλλον αντιμετώπιση του αδιεξόδου όσο και για τη μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος. Αυτό όμως προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις πολιτικές που δημιουργούν τα αδιέξοδα και όχι τη συμπόρευση μαζί τους ή την ανοχή σε αυτές, ζήτημα που αναδεικνύει και τις σοβαρές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης.
Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα σταθεί δίπλα σε όσους αγωνίζονται για την ολοκληρωμένη λύση και του προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κόντρα στην ιδιωτικοποίηση, στο χαράτσωμα της λαϊκής οικογένειας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος».