Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 00:00

Έκκληση στη δημοτική αρχή για το μνημείο των εκτελεσθέντων το 1944

Θόδωρος Μπρεδήμας και Γιάννης Χριστόπουλος Θόδωρος Μπρεδήμας και Γιάννης Χριστόπουλος

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΠΡΕΔΗΜΑ 
Έκκληση στη δημοτική αρχή απευθύνει η δημοτική παράταξη της «Αλλαγής», προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού και να προωθηθούν οι υπόλοιπες δέουσες ενέργειες, ώστε να επιτελεστεί το ακόμη ανεκπλήρωτο ηθικό χρέος της ανέγερσης μνημείου για τους εκατοντάδες εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές, το Φλεβάρη του ’44…

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΠΡΕΔΗΜΑ 
Έκκληση στη δημοτική αρχή απευθύνει η δημοτική παράταξη της «Αλλαγής», προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού και να προωθηθούν οι υπόλοιπες δέουσες ενέργειες, ώστε να επιτελεστεί το ακόμη ανεκπλήρωτο ηθικό χρέος της ανέγερσης μνημείου για τους εκατοντάδες εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς κατακτητές, το Φλεβάρη του ’44…

Ο επικεφαλής της παράταξης, Θόδωρος Μπρεδήμας και ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι για την ανέγερση του μνημείου η Περιφέρεια έβαλε στον προϋπολογισμό της ποσό 24.600 ευρώ και κάλεσαν για ακόμη μια φορά τη δημοτική αρχή να ενεργοποιηθεί και εκείνη ώστε 70 χρόνια μετά να τιμηθεί η μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν άνανδρα από τους Γερμανούς.
Επιπλέον ο Θόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε να ισχυροποιηθεί το αίτημα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να συσταθεί ειδική επιτροπή που θα καταγράψει τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κατακτητές στην περιοχή μας και με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου, που προσφέρεται για αυτή την αποστολή να ενισχυθεί η διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.
Ειδικότερα ο Θόδωρος Μπρεδήμας σημείωσε: «Με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της Εθνικής Αντίστασης κατά των Ιταλών και Γερμανών κατακτητών, την περασμένη Κυριακή, η παράταξή μας θεωρεί καθήκον της να κάνει έκκληση προς  τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την προώθηση των διαδικασιών της ανέγερσης του Μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών από τους γερμανούς κατακτητές το Φλεβάρη του 1944 στην Καλαμάτα.
Ειδικότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, (μετά από διάβημα της παράταξής μας προς τον Περιφερειάρχη), με την υπ’ αριθ. 60/2014 απόφασή του «περί εγκρίσεως τροποποίησης του προγράμματος ΚΑΠ 20% (νομαρχιακά έργα 2014) ενέταξε την ανέγερση Μνημείου εκτελεσθέντων πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 8-2-1944, στο πρώην Στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Καλαμάτας» προϋπολογισμού 24.600 ευρώ, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση.
Επειδή φέτος συμπληρώθηκαν 70 ολόκληρα χρόνια από την εκτέλεση των αδικοχαμένων πατριωτών μας και προκειμένου να υλοποιηθεί η ανωτέρω απόφαση κάνουμε έκκληση προς τον δήμαρχο  Καλαμάτας όπως κάνει δεκτό το αίτημά μας και προβεί στις δέουσες ενέργειες για την παραχώρηση του αναγκαίου χώρου στον τόπο της εκτέλεσης που είναι το πρώην 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας.
Επίσης, με την ευκαιρία αυτή κρίνουμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι η οργή και η αγανάκτηση των συγγενών ξεχείλισε και εφέτος (8-2-14)   κατά την διάρκεια της τέλεσης του μνημοσύνου των αδίκως εκτελεσθέντων Καλαματιανών πατριωτών, οι οποίοι όπως είναι γνωστόν συνελήφθησαν σε μπλόκο στην αγορά της Καλαμάτας στις 8 Φλεβάρη του 1944. Οι δε εκκλήσεις των συγγενών των θυμάτων  ράγισαν στο Νεκροταφείο Καλαμάτας την ημέρα εκείνη τις καρδιές των παρισταμένων και το πάνδημο αίτημά τους για την ανέγερση Μνημείου αντάξιου της προσφοράς τους καθίσταται επιτακτικό.
Γενικότερα, η οφειλόμενη αυτή τιμή πρέπει, αναμφισβήτητα, να μην περιορίζεται στα λόγια αλλά να αποδεικνύεται επίσης, με έργα, όπως είναι η ισχυροποίηση του αιτήματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ένα θέμα, για το οποίο, πρώτιστα φέρνει την ευθύνη η εκάστοτε Κυβέρνηση, όπως επίσης, υποχρεούνται να το προωθούν τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικού τόξου.
Άλλωστε,  όπως είναι γνωστόν, η Καλαμάτα και η Μεσσηνία γενικότερα, έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων νομών της Χώρας που πλήρωσαν τον βαρύτατο φόρο αίματος για την Ελευθερία της Πατρίδας μας από. τους γερμανούς κατακτητές. Αναρίθμητοι είναι οι ηρωικοί νεκροί μας άνδρες, γυναίκες, γέροντες, ακόμη και παιδιά εκτελέστηκαν από τους κατακτητές, καθώς επίσης αναρίθμητοι είναι οι όμηροι που μαρτύρησαν στα κολαστήρια του Νταχάου στα κρεματόρια "του Άουσβιτς κ.α. Αλλά και εκείνοι που αντιστάθηκαν στον κατακτητή αλλά οδηγήθηκαν στα Μακρονήσια γιατί δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές και δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις....
Ειδικότερα, ο Δήμος Καλαμάτας συγκαταλέγεται μεταξύ των μαρτυρικών πόλεων που υπέστησαν τα πάνδεινα από τις πολυάριθμες ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών από τα Γερμανικά στρατεύματα Κατοχής αλλά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι υποδομές (δρόμοι, γέφυρες, κτίρια, ο συρμός του Τραμ, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, υδρευτικό δίκτυο κλπ.) οι οποίες θα πρέπει να καταγραφούν τόσον από τον τοπικό Τύπο της κατοχικής περιόδου, όσο και τα υφιστάμενα πάσης φύσεως αρχεία σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ακόμη μαρτυρίες πολιτών της Καλαμάτας.
Επίσης, κρίνουμε αναγκαία τη σύσταση ειδικής επιτροπής να καταγραφούν οι μεγάλες αυτές καταστροφές και να αποτελέσουν τη βάση αγωγικών απαιτήσεων ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων με δεδομένη τη νομική βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας αλλά και εγκρίτων μεσσηνίων ανωτάτων δικαστικών λειτουργών που έχουν χειρισθεί το όλον θέμα στον Άρειο Πάγο
Εξάλλου, όπως είναι γνωστόν, έχει επανέλθει στην επικαιρότητα το αίτημα για την καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων που μας χρωστάνε και ανέρχονται σε 7,1 δις δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938, και το αναγκαστικό δάνειο 3,5 δις δολάρια. Η απαίτηση να πληρώσει η Γερμανία και στην Ελλάδα τις καταστροφές που προκάλεσαν και τα ερείπια που άφησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής όπως έκαναν η Ιταλία και η Βουλγαρία, που κατέβαλαν έστω ένα μέρος των επανορθώσεων που όφειλαν, παίρνει διαστάσεις.
Τέλος, επί τάπητος θέτει επίσης, το θέμα και το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας «Μαρτυρικά Ολοκαυτώματα», που σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Επανορθώνονται. Και οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα πρέπει να εξοφληθούν στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, το δικό μας μήνυμα είναι ένα και αδιαπραγμάτευτο: ο ελληνικός λαός δεν παραγράφει την ιστορία του».

ΟΝΟΜΑΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
Με την ευκαιρία αυτή και εις ένδειξιν ελάχιστης οφειλόμενης τιμής προς την ιερή μνήμη των 210 και πλέον, αδίκως εκτελεσθέντων πατριωτών παραθέτουμε τα ονόματα που αναφέρονται στο «Μεσσηνιακό Βιογραφικό Λεξικό» του αλησμόνητου Νίκου Καράμπελα, χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη και άλλων ονομάτων εκτελεσθέντων:    

Αλούπης Ι. Γεώργιος,

Αλούπης Ι. Παναγιώτης,

 Ανδρεάκος Κ.

Ανδρεάκος Μ.,

Αργυράκης Π.

Αθανάσιος, Αναστασόπουλος

 Σαρ. Ιωάννης,

 Αναγνωστόπουλος Ι. Γεώργιος,

Ασημακόπουλος Κων. Διονύσιος,

Αθανασόπουλος θ. Παναγιώτης,

Ακλανασέας Σταύρος,

Ανδρεάκος Χρήστος,

Αριστομένης Πέτρος,

Αντωνόπουλος Δημήτριος,

Βαζεβάνογλου Ν. Παντελής,

Βαρδάλης Μιχ. Νικόλαος,

Βαρσεδάκος Δημήτριος,

Βένετος Γεώργιος,

Βρυώνης Γ. Παναγιώτης,

Γαζόπουλος Πέτρος,

Γαλανάκης Ανδρ. Δημήτριος,

Γεώργαρης Δημ. Αθανάσιος,

Γεωργόπουλος Γ. Χρήστος,

Γηλόπουλος Β.,

Γιατράς Ανδρ. Πέτρος,

Γκαϊάν Μαλιβιάν,

Γκλεζάκος Κυρ. Γρηγόριος,

Γκλεζάκος Γεωργ. Στυλιανός,

Γρέκονας Κανελιώτης,

Δημητρέας Παύλος Κωνσταντίνος,

 Διαμαντόπουλος Π.,

Δουράνης Κ.,

Δημητριάδης Παν Γεώργιος,

Δημητρόπουλος Β. Κωνσταντίνος,

 Διακουμέας Πέτρου Διονύσιος,

Διακουμογιαννόπουλος Π. Αναστάσιος,

Διακουμογιαννόπουλος Π. Παναγιώτης,

Διαμαντάκος Παναγιώτης,

Δικαιουλάκος Δικαίου Πέτρου,

Δουράλας Γεώργιος,

Δουράλας Κων. Γεώργιος,

Δουράλας Αθανασίου Κωνσταντίνος,

Δρούγας Γεώργιος,

Δρούτσας Αθαν. Παναγιώτης,

Ζάννος Γ. Ευάγγελος,

Ζάτρας Π.,

 Ζαχαράκης Αντ. Νικόλαος,

Ζευγίτης Ε.,

Ηλιόπουλος Πέτρου Νικόλαος,

Θαρουνιότης Νικ. Αντώνιος,

Θεοδωρόπουλος Δημ. Παναγιώτης,

Θεόδωροπουλος Δημ,

Καβέτας Γρ. Αναστάσιος,

Καλαμάτας Κων. Γεώργιος,

Καλακάνης Ηλίας,

Καλαμόπουλος Μιχαήλ,

Καλιάνης Γεωργ. Παναγιώτης,

Καλολής Νικ., Παναγιώτης,

Καζαρέας Σ.,

Κασκούτης Δ.,

Κλείδωνας Γ.,

Κουμανάκος Ν.,

Κουντζής Γ.,

Κουράκλης Π.,

Κουραμπάς Π.,

Κουτσόβελος Κ.,

 Κοματάς Γ.,

Καπόγιαννης Κ; Γεώργιος,

 Καραβαίος Κωνσταντίνος,

Καραλής Παναγιώτης,

Καραμαλής Γεωργ. Ευστράτιος

 Καραμπογιάς Ηλία Κωνσταντίνος,

Καράμπαλος Δημήτριος,

Καραμπατέας Ηλία Σωτήριος,

Καράμπελας Ευάγγ. Δημήτριος,

 Καρδάρας Νικ. Δημήτριος,

Καριζώνης Λεονάρδος,

 Κασκάνης Γεωργ. Δημήτριος,

 Καστοράκης Παναγιώτης,

Κατσαρέας Σταύρος,

Κατσίμπαλας Δημήτριος,

Καψούρος Γ. Απόστολος,

Καλέσας Νικόλαος,

Κλαμπατσέας Στ.,

Κοκκινογούλης Σταύρος,

Καλέτσης Δημ. Βασίλειος,

Κόλλιας Θεόδ. Κωνσταντίνος,

 Κονταρίνης Δημήτριος,

 Κοτταράκος Σωτ. Παναγιώτης,

 Κούδας Σπ. Βασίλειος,

 Κούκης Παν. Μιχάλης,

Κουμεντάκος Δημ. Νικόλαος,

 Κουράκλης Γ. Σπύρος,

Κουράκος Παν, Ιωάννης,

Κουρουνιώτης Βασ. Πανάγος,

 Κουτίβας Ηλία Νικόλαος,

Κουντούβελας Γ. Κυριάκος,

 Κουντούβελας Γ. Νικόλαος,

 Κούτσης Ανδρέα Γεώργιος,

Κουτσουμπός Γεωργ. Νικόλαος,

Κουφός Παναγιώτης,

Κυριακόπουλος Βας. Αντώνιος,

 Κυριακόπουλος Χρ. Ιωάννης,

Κωνσταντόπουλος Παν. Λάμπρος,

 Κωτσαρίδας Αναστ. Δημήτριος,

 Λαμπρινόπουλος Χρ. Απόστολος,

 Λεβίδης Ευστάθιος,

Λίβας Ιωάννης,

 Λύγουρης Γεωργ. Κωνσταντίνος,

Λυμπερόπουλος Κ. Παναγιώτης,

Λογκαράκης Θ.

Μαλάσας Πέτρος,

Μαμώλης Παν. Προκόπιος,

 Μανωλόπουλος Εμμ. Γεώργιος,

Μανωλούδης Γεωργ. Παναγιώτης,

Μαξιλάρας Νικ. Ιωάννης,

Μαρκόπουλος Αγγ. Αναστάσιος,

ΜενετζίκοςΠαναγιώχης,

Μεταξάς Αθ. Δημήτριος,

Μηλίτσης Μιλτ, Παναγιώτης,

Μητρογιαννόπουλος Αναστ. Αθανάσιος,

Μιναρέτζης Ν.,

Μπαβρινόπουλος Α.,

 ΜπαθρέλοςΝ.,

Μπαζάνης Παν. Αναστάσιος,

Μπαθρέλος Πέτρου Θεόδωρος,

Μπάνας Ευάγγελος.

Μπαρούνης Χρ. Μηνάς,

Μπενέτος Ιωάννης Βασίλειος,

Μποσίνης Στ. Κωνσταντίνος,

Μπούνας Ιωάννου Παναγιώτης,

Μπουρινόπουλος Απόστολος,

Μυλωνόπουλος Εμμ. Γεώργιος,

 Νικολάου Στεφ. Γεώργιος,

 Ξιάρχος Ιωάννου Βασίλειος,

 Ξωξάκος Νικ. Θωμάς,

Οδεσιμιώτης Νικ.. Χριστόφορος,

Παναγάκης Γεώργιος,

Παναγιωτακάκος Στ.,

Πανάγιωτόπουλος Νικόλας,

Πανούσης Αναστάσιος,

Πανταζής Εμμ. Γεώργιος,

Πανταζόπουλος Ε.,

 Παπανικολάου Γ. Σωτήριος,

Παπανικολόπουλος Ηλ. Παναγιώτης,

Πατρέλλος Νικόλαος,

Παπουτσής Χ.,

Πατρίκής Παύλου Φώτης,

Πατσόπουλος Δημ. Διονύσιος,

Παυλόπουλος Γ. Αλέκος,

 Παχής Κων. Γεώργιος,

Περδικούλης Αναστ. Ηλία,

 Περσόπουλος Ιωάννης,

Πετρακάκος Παναγιώτης,

Πετράκης Δημήτριος,

Πετρόπουλος Σιμ. Πέτρος,

Πίττος Αλκ. Αριστομένης,

Πολυχρονόπουλος Αθ. Σαράντος,

Πουλάκης Παναγιώτης,

Πουλάκος Δημ. Μιχαήλ,

Πουλαργός Μιχάλης,

Πτωχός Ιωάννου Γεώργιος,

Ριζόπουλος Π.

Ρενέσης Βας. Νικάλος,

Σαμουηλίδης Ι. Μιλτιάδης,

 Σαραντέας Παν. Κώστας,

Σαραντόπουλος Γ. Νικ.,

 Σαριανός Παναγιώτης,

Σερεμέτης Δημ. Παναγιώτης,

Σιάντης Δημ. Θεοφάνης,

Σουρβίνος Σπ. Οθων,

Σπέντζουρας Απ. Δημήτριος,

Σπυρόπουλος Παν. Ηλίας,

Σταθάκης Γ. Μπάμπης,

Σταματέλος Δημ. Πότης,

Σταμάτης Αντ. Αθανάσιος,

Ρόθος Πέτρος (Πεταλίδι),

Στασάκος Παναγιώτης,

Στασινόπουλος Ι. Δημήτριος,

Σταυράκης Γ. Βασίλειος,

Σταυρόπουλος Θεοδ. Αθανάσιος,

Ταγαρούλιας Νικ. Αθανάσιος,

Τατσόπουλος Γ. Πέτρος,

Τζανακάκης Π, Γεώργιος,

 Τζουβελέκης Παναγιώτης,

Τριβέλης Κ. Μίμης,

Τσακάκος Νικόλαος,

 Τσάκας Κ. Βασίλειος,

Τσίμπουρης Γ, Ηλίας,

Τσιργιώνης Ι. Αντώνιος,

Τσιχριτζής Μ.,

Φαρσεδάκης Αντ. Δημήτριος,

Φερέτος Θεόδ. Χρήστος,

Χάριτος Χ.,

Χαλικούρτης Βασ Αθανάσιος,

Χάνσης Γεώργιος,

Χατζηβαλάσσης Παν. Δημήτριος,

 Χατζηβαλάσσης Παν. Εμμανουήλ,

 Χαντζής Θεόδ. Σωτήριος,

 Χριστοδουλόπουλος Ευστ. Ηλίας,

Χριστόπουλος Ηλίας,

Χρόνης Αθαν. Γεώργιος,

 Χρονόπουλος Χρ. Γεώργιος,

 

Ψυχογιός Ι. Ηλίας.