Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 22:17

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των άνεργων

Νίκος Πατσαρίνος, Ιωάννα Μαραβελή, Βαγγέλης Μάινας και Θανάσης Πετράκος Νίκος Πατσαρίνος, Ιωάννα Μαραβελή, Βαγγέλης Μάινας και Θανάσης Πετράκος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 
«Μας γύρισαν 60 χρόνια πίσω, τότε που ο εργαζόμενος δούλευε ήλιο με ήλιο», είπε ο Θανάσης Πετράκος για να περιγράψει την εργασιακή βαρβαρότητα που έχει επέλθει στην Ελλάδα, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το πρωί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις του κόμματός τους για την ανεργία. Εκτός από τον Θανάση Πετράκο, μίλησαν η Ιωάννα Μαραβελή και ο Νίκος Πατσαρίνος, ενώ προλόγισε ο Βαγγέλης Μάινας.

«Ο ύστερος καπιταλισμός του 21ου αιώνα χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από υψηλή ανεργία», τόνισε ο Θανάσης Πετράκος, υπογραμμίζοντας ότι στην εποχή του μνημονίου το θέμα αυτό έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, οι οποίες δεν πρόκειται να μειωθούν ακόμη και αν υπάρξει μελλοντικά μια αναιμική ανάκαμψη.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στην Ελλάδα το πλέγμα προστασίας των ανέργων είναι το πλέον ελλιπές και ανεπαρκές σε όλη την Ευρώπη, μαζί με το βρετανικό. Προκειμένου να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, τόνισε ο κ. Πετράκος, η λύση είναι να ηττηθούν στις εκλογές οι δυνάμεις του μνημονίου και να επικρατήσει το μέτωπο των αριστερών και λαϊκών δυνάμεων.
Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε η Ιωάννα Μαραβελή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί η τριμερής χρηματοδότηση του ΟΑΕΔ με τη συμμετοχή και του κράτους, να δικαιούνται επιδόματος ανεργίας οι άνεργοι, που κατά τη διάρκεια της απασχόλησής τους ήταν ασφαλισμένοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ και η σύμβαση εργασίας τους είτε έληξε είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη τους, το επίδομα εργασίας να ανέρχεται στο 80% του κατώτατου εγγυημένου μισθού, να καλύπτονται υποχρεωτικά από τις επιχειρήσεις, από τις οποίες απολύθηκαν, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απολύθηκαν και είναι μεγαλύτεροι των 55 χρόνων, να αναστέλλεται κατά τη διάρκεια της ανεργίας η καταβολή των δόσεων στεγαστικών δανείων για πρώτη κύρια κατοικία, καθώς και άλλων δανείων που έχει συνάψει ο άνεργος, να θεσμοθετηθεί επιδότηση ενοικίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ανέργους, να θεσμοθετηθεί απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη, να καθιερωθούν χαμηλότερα τιμολόγια για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμός, θέρμανση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες).
Ο Νίκος Πατσαρίνος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η έκρηξη της ανεργίας διώχνει βίαια από τη χώρα τους νέους επιστήμονες, το σημαντικότερο κεφάλαιο, δηλαδή, για το μέλλον. Επίσης, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση στον κλάδο των μηχανικών και των κατασκευών, ο οποίος αποτελούσε την ατμομηχανή της ανάπτυξης.
Στ.Μ.