Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 03:36

«Για τη γη έχουν δικαιώματα και οι επόμενες γενιές»

ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 
ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Νέες προοπτικές για την ανάπτυξη της Καλαμάτας και την αξιοποίηση της ιδιωτικής γης έρχεται να δημιουργήσει η εκκίνηση της διαδικασίας πολεοδόμησης της ανατολικής παραλίας της Καλαμάτας, της περιοχής της Κρήτης και των Γιαννιτσανίκων, καθώς και της περιοχής της Λαγκάδας. Αυτό φέρονται να πιστεύουν οι περισσότεροι, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αντίθετη άποψη που εκφράζουν η Γεωργία και ο Στέφανος Κουνιάδος.

Η άποψή τους, όπως διατυπώνεται σε σχετικό υπόμνημα τους με τίτλο «Παλαιοκομματικές οι επιλογές του Δήμου Καλαμάτας για τη χωροταξία» έχει ως εξής: «Σε περίοδο κρίσης όπου η ζήτηση γης είναι στο ναδίρ και υπάρχει απόλυτη οικονομική δυσπραγία, η οικοδομή έχει σταματήσει πλήρως, ενώ στο ήδη υπάρχον ΓΠΣ στο οποίο έχουν γίνει πράξεις εφαρμογής και υπάρχουν αρκετά οικόπεδα (γνωρίζει ο Δήμος τον αριθμό τους;), δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν νέες εντάξεις στο πιο ευαίσθητο τμήμα του Δήμου Καλαμάτας και ειδικότερα της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας.
Πρόκειται για το τμήμα της Ανατολικής Πλευράς της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας που περιλαμβάνει την Ανατολική Παραλία  έκτασης 197 στρεμμάτων μέχρι το ξενοδοχείο ΕΛΙΤ που είχε χωροθετηθεί από το 1986, εν συνεχεία από ΕΛΙΤ μέχρι  την Αγία Σιών έκτασης 213 στρεμμάτων και το τμήμα βόρεια της οδού Κρήτης  μέχρι τη διασταύρωση της Αγίας Σιών έκτασης 876 στρεμμάτων, δηλ. συνολικά έκταση 1286 στρεμμάτων δηλ. το 1/5 του υπάρχοντος Σχεδίου πόλης της Καλαμάτας !!!.
Δηλ. προτείνεται να ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης αυτή η έκταση και να ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΘΕΙ  με ότι αυτό σημαίνει!!
Ποιοι εντασσόμενοι θα μπορούν να αντέξουν μια οικονομική εισφορά που μπορεί να φτάνει σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ εκτός από τη εισφορά σε γη όταν άλλοι δεν έχουν καταβάλει απολύτως τίποτα;
Πρέπει να πληροφορήσουμε το κοινό ότι οι  παραχωρήσεις στο σχέδιο πόλης του 1905 πληρώνονται αδρά. Έκταση 200 μ2 για διανοιχτεί δρόμος αποζημιώνεται σήμερα με 78.000 ΕΥΡΩ !! Ενώ όσοι βρίσκονται στα νεοεντασσόμενα είναι αναγκασμένοι να παραχωρήσουν ΔΩΡΕΑΝ μέχρι και το 50% της περιουσίας τους και επί πλέον να καταβάλουν εισφορά σε χρήμα που ανέρχεται σε χιλιάδες ΕΥΡΩ σύμφωνα με το Ν 1337/1983 του Τρίτση!!
Γι αυτό ο συγκεκριμένος Νόμος ορίζει τις επεκτάσεις μόνο στις παράνομα πυκνοδομημένες περιοχές και όπου υπάρχει οικιστική πίεση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει κανένας από τους δύο αυτούς τους λόγους.
Άρα το όλο εγχείρημα είναι παράνομο !!
Ο Δήμαρχός μας κ. Νίκας έχει δηλώσει σε δημοτικό συμβούλιο ότι αναμένει να εισπράξει τις εισφορές των νεοεντασσόμενων για να καταβάλει αποζημιώσεις προηγουμένων ως και αποζημιώσεις ίσως και μέχρι το 1905.
Όλοι, οι Καλαματιανοί ιδιαίτερα, γνωρίζουν ότι το ΜΟΝΟ ΑΡΑΙΟΤΑΤΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ, σχεδόν αδόμητο τμήμα, που δίνει ΑΝΑΣΕΣ και ΟΞΥΓΟΝΟ και τροφή (γη με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα και πολλά πηγάδια) στην πόλη της Καλαμάτας είναι αυτό.
Αν δομηθεί αυτό και πληρωθεί από κατοικίες τότε το αστικό συγκρότημα της Καλαμάτας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από το συγκρότημα της Αθήνας.
Θέλουμε μια νέα Αθήνα;
Επιθυμούν κάτι τέτοιο οι κάτοικοι της Καλαμάτας; Θέτουμε ανοιχτά το ερώτημα και αναμένουμε απάντηση.
Κι όμως η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου που συγκάλεσε ο Δήμος με διαδικασίες super fast track, μέσα σε λίγη ώρα γνωμοδότησε κάτι τέτοιο !!
Αποφάσισε την ανέγερση ενός τείχους κατοικιών κατά τα πρότυπα της Ναυαρίνου από Ανάσταση μέχρι το λιμάνι.
Αυτό έχει ανάγκη η πόλη;
Αν τα όργανα που είναι ταγμένα να υπερασπιστούν όχι μόνο τη σημερινή πόλη και τους κατοίκους της αλλά και την επόμενη που θα βιώσουν οι επόμενες γενιές πώς είναι δυνατόν τόσο άκριτα να αποδέχονται ανιστόρητες εισηγήσεις μιας Δημοτικής Αρχής που μετρά μόλις 2 χρόνια ζωής ακόμα;
Στο ίδιο μήκος βρέθηκε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, που αποτελείται από Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου.
Γιατί άραγε ονομάστηκε Επιτροπή Ποιότητας Ζωής; Οσάν η ποιότητα της ζωής των κατοίκων να εξασφαλίζεται μόνο με τη διαρκή και αέναη τσιμεντοποίηση της πόλης. Γιατί όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις όλων δεν συζητήθηκε ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα που να έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής παρά μόνο για τσιμεντοποίηση της πόλης. Έχει, λοιπόν, κάποια σχέση η απόφαση αυτή με την ποιότητα ζωής της πόλης και των κατοίκων της;
Χαρακτηριστικά ο εισηγητής του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Καραγιάννης, πολιτικός μηχανικός το επάγγελμα, μίλησε για επέκταση που θα αγκαλιάσει στα ανατολικά, το νέο σχέδιο της Βέργας. Δεν αναρωτήθηκε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο, αν υπολόγιζε και τα Πολεοδομικά σχέδια της Μικρής Μαντίνειας, φυσικά και της Βέργας ανατολικά και του Ασπροχώματος Δυτικά μέχρι και τη Σπερχογεία, και πολύ σύντομα και των Γουλιμίδων, όπως υποσχέθηκε ο  Δήμαρχος κ. Νίκας, ότι έτσι δημιουργείται ένα ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΕΝΟ συγκρότημα που θα έχει μήκος 22 – 25 χιλιομέτρων. Αυτό το συγκρότημα θα αγκαλιάζει ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης και θα προσομοιάζει εκείνο του μετώπου της παραλιακής Αθήνας που ξεκινά από τη Γλυφάδα και φθάνει μέχρι και την Καστέλα στον Πειραιά. 25 χιλιόμετρα ένα μπετονένιο ΤΕΙΧΟΣ!!!
Με έμφαση τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χρίστος Ριζάς, Πολιτικός Μηχανικός, όσο και ο εισηγητής, Πολιτικός Μηχανικός, τόνισαν ότι οι δύο πρώτες εντάξεις που αφορούν στην Ανατολική Παραλία προωθούνται για να διανοιχθεί η οδός Κρήτης.
Με κυνικό μάλιστα τρόπο τόνισε ότι αυτό γίνεται διότι αν έπρεπε να κάνει απαλλοτριώσεις ο Δήμος για τη διάνοιξη της Κρήτης θα έπρεπε να καταβάλει στους ιδιοκτήτες περίπου 50.000.000 Ευρώ !! Όπως ακριβώς γίνεται για τις διανοίξεις του Περιμετρικού αλλά και τις διανοίξεις του Σχεδίου Πόλης του 1905. Δηλ. η πολεοδόμηση γίνεται γι αυτόν τον σκοπό, δηλ. την απόκτηση ΔΩΡΕΑΝ από τις εισφορές των αγροτεμαχίων σε γη για  και όχι διότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για την πολεοδόμηση αυτών των περιοχών.
Και για να «χρυσωθεί το χάπι» εντάθηκε άλλη μία περιοχή η Λαγκάδα και Αβραμιού, έκτασης 285 στρεμμάτων.
Αυτές οι πρακτικές των Δήμων και ειδικότερα του Δήμου Καλαμάτας είναι συνέχεια αυτών που μας έφεραν στο γκρεμό και τώρα επιχειρείται  το γκρεμοτσάκισμά μας, οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.
Πολεοδομώντας και αυτά τα τελευταία 1300 στρέμματα της Ανατολικής Παραλίας της πόλης αφαιρείται και το τελευταίο περιαστικό πράσινο της πόλης!!
Ας αφήσουμε επί τέλους και τη νέα γενιά να αποφασίσει για το μέλλον της!!».