ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
Δεν μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εάν δεν αρθεί η υποχρέωση εμπρόθεσμης καταβολής των υπέρογκων εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό τονίζει ο Σύλλογος Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας και με επιστολή του στους αρμόδιους υπουργούς υποβάλλει συγκεκριμένη πρόταση…
Η επιστολή απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και Οικονομικών. Την υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου, Παρασκευάς Καμαρινάκης και Βασίλης Παπαευσταθίου και έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί, με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε την αδυναμία ένταξής μας στη ρύθμιση των 100 δόσεων, εξαιτίας των υπέρογκων τρεχουσών εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ (ειδικά μετά την εφαρμογή του Ν. 3986/2011) και ειδικά την περίοδο αυτή, που ο κλάδος μας πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.
Αιτούμαστε την κατάργηση της παρ. 13β του άρθρου 26 του ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ώστε να μην εκπέσουμε από την Ρύθμιση και να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τουλάχιστον τα χρέη μας που έχουν προκύψει έως την 1/1/2015.
Εν συντομία σας παραθέτουμε το ιστορικό του ασφαλιστικού μας ταμείου, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε και την κατάφωρη αδικία που συντελείται εις βάρος μας.
Το ΤΣΜΕΔΕ μέχρι την κρίση ήταν ένα από τα πιο πλούσια και υγιή ταμεία, με μεγάλο αποθεματικό, καλές νοσοκομειακές και φαρμακευτικές παροχές και ικανοποιητικές συντάξεις.
Η καλή οικονομική του κατάσταση οφειλόταν στα εξής:
Α. Στο μεγάλο και διαρκή χρόνο ασφάλισης των μηχανικών, που αρχίζει από την στιγμή της απόκτησης της Άδειας Ασκήσεως του Επαγγέλματος έως την συνταξιοδότησή τους. Και αυτό γιατί το ΤΣΜΕΔΕ δεν λειτουργεί σαν ασφαλιστικό ταμείο «δραστηριότητας», αλλά σαν ασφαλιστικό ταμείο «ιδιότητας». Εγγραφόμαστε υποχρεωτικά σε αυτό με την απόκτηση της Αδείας Ασκήσεως Επαγγέλματος καταβάλλοντας εξ αρχής το ποσό των 1.384 ευρώ ανά εξάμηνο ανεξαρτήτως της εργασίας μας (εργασία ή ανεργία, συνεχόμενη ή διακεκομμένη, πλήρης ή ημιαπασχόληση) και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής διακοπής, όταν δεν εξασκούμε το επάγγελμα του Μηχανικού, γιατί αυτό προϋποθέτει τη διαγραφή μας από το ΤΕΕ.
Β. Στις πολύ υψηλές εισφορές των μηχανικών
Γ. Στις πολλαπλές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ μέσω μελετών και εκτέλεσης έργων (δημοσίων και ιδιωτικών) που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι κύριοι υπόχρεοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Δ. Στην αύξηση του αριθμού των Νέων Μηχανικών μετά το 1990.
Ε. Στη μη ύπαρξη ευνοϊκών διατάξεων για τις μητέρες μηχανικούς όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση στα 50 σε μητέρες με ανήλικα τέκνα ή στη δυνατότητα προσωρινής διακοπής για μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες στο διάστημα της εγκυμοσύνης και των πρώτων χρόνων ζωής των παιδιών τους.
Όπως καταλαβαίνετε η πολύ καλή οικονομική κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕ είχε προκύψει από τα δικά μας χρήματα τα οποία με πολύ κόπο συγκεντρώναμε.
Η συνέχεια της πορείας του Ασφαλιστικού μας Ταμείου, ήταν άκρως ισοπεδωτική για τον κλάδο μας.
Το 2009 ξεκίνησε η πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα οι Μηχανικοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους που ήταν ήδη πολύ υψηλές.
Και εν μέσω κρίσης και συνεχόμενης ύφεσης της οικοδομικής δραστηριότητας το 2011, αντί να μειωθούν οι εισφορές (τη στιγμή που παράλληλα υπήρχε καθίζηση του ΑΕΠ της χώρας), εκτοξευτήκαν σε ασύλληπτα επίπεδα ακόμα και για την προ κρίσης εποχή, με τον Νόμο 3986/2011, αδιαφορώντας παντελώς για τις δυνατότητες και τις συνθήκες διαβίωσης των Μηχανικών.
Το 2012 ακολούθησε η υφαρπαγή των χρημάτων μας, με το κούρεμα των 2 δισ. των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ με το PSI και εν συνεχεία ο κλάδος υγείας μας εντάχθηκε στο προβληματικό ΕΟΠΥΥ, χάνοντας πολλές παροχές από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δικαιούμαστε.
Έτσι σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε τις ίδιες σχεδόν παροχές ακόμα και με τους ασφαλισμένους που πληρώνουν περίπου 800 ευρώ ετησίως, ενώ για τους μηχανικούς τα 800 ευρώ αντιστοιχούν σε μηνιαία εισφορά της 8ης ασφαλιστικής κατηγορίας - μιας μέσης κατηγορίας, ενώ για την 14η η μηνιαία εισφορά ανέρχεται στα 1.140,35 ευρώ σύμφωνα με τον Ν. 3986/2011.
Και δυστυχώς η ισοπέδωση των μηχανικών - Ελεύθερων Επαγγελματιών δε σταματά εδώ.
Αυτήν την περίοδο που τα επίπεδα της οικοδομικής δραστηριότητας έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και το επάγγελμα μας πλήττεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το κράτος υπεύθυνο για την οικονομική κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕ, υπεύθυνο για την κρίση που βιώνουμε σήμερα οι Έλληνες, με τις καταχρήσεις, σπατάλες και την κακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπεύθυνο για την δική μας ανεργία, μας αφήνει ασφαλιστικά ακάλυπτους εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στα Δημόσια νοσοκομεία, ούτε καν στα Κοινωνικά Ιατρεία.
Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε έστω και τα λίγα οφέλη από το ταμείο ανεργίας, παρόλο που καταβάλουμε στο ΤΣΜΕΔΕ ένα μικρό ποσό για αυτό.
Και ενώ το κράτος εγκληματεί εις βάρος μας κατ’ εξακολούθηση, μας απειλεί με κατασχέσεις ακίνητης και κινητής περιουσίας και με ποινική δίωξη καταλύοντας κάθε έννοια Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Δικαίου.
Ευελπιστούμε σε εσάς για τη δημιουργία ενός Δίκαιου Κράτους καταρχήν και κατά συνέπεια ενός Δίκαιου Ασφαλιστικού, αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ και θεσπίζοντας εισφορές, λαμβάνοντας υπόψη το είδος εργασίας, τις πραγματικές αποδοχές και τη μέχρι τώρα συνεισφορά των ασφαλισμένων, αλλά και των ταμείων τους.
Αν δεν θεσμοθετηθούν εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με την πραγματική δραστηριότητα κάθε ασφαλισμένου, δεν πρόκειται να υπάρχει εισροή χρημάτων. Θα διαγράφονται όλο και περισσότεροι Μηχανικοί από το ΤΕΕ που συνεπάγεται συνεχή μείωση των εισφορών προς το Ταμείο και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται, ενώ θα συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς η αιμορραγία τεχνικού δυναμικού προς το εξωτερικό.
Έως τη θεσμοθέτηση ενός Δίκαιου Ασφαλιστικού, που ελπίζουμε να το προωθήσετε άμεσα, σας ζητούμε την αποδέσμευση των τρεχουσών εισφορών από τις ρυθμίσεις, ώστε και εμείς να μπορούμε να ενταχθούμε στην ρύθμιση χωρίς τον κίνδυνο να εκπέσουμε από αυτήν λόγω της αδυναμίας εξόφλησης των εξωπραγματικών τρεχουσών εισφορών, και εσείς να μπορέσετε να εισπράξετε τα χρήματα των οφειλών μας».