Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 01:51

"Καρπίζει" το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας

Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, Κώστας Δημητρόπουλος, Μυρτώ Φοίφα και Παναγιώτης Κάτσαρης Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά, Κώστας Δημητρόπουλος, Μυρτώ Φοίφα και Παναγιώτης Κάτσαρης

ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης της Καλαμάτας δεν είναι μόνο ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων, το πλέον φιλοπεριβαλλοντικό και με ελάχιστο οικονομικό κόστος. Είναι ακόμα περισσότερο ένα εκπαιδευτικό μέσο για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες. Τον απολογισμό της 3ης φάσης του προγράμματος συνοικιακής...

ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 
Το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης της Καλαμάτας δεν είναι μόνο ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων, το πλέον φιλοπεριβαλλοντικό και με ελάχιστο οικονομικό κόστος. Είναι ακόμα περισσότερο ένα εκπαιδευτικό μέσο για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι πολίτες. Τον απολογισμό της 3ης φάσης του προγράμματος συνοικιακής…

…κομποστοποίησης έκαναν χθες εκπρόσωποι του δικτύου, που έχει δημιουργηθεί από το Re:think, με την υποστήριξη του Αγροκτήματος Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα.
Η 3η αυτή φάση, όπως σημείωσε η Μυρτώ Φοίφα, από το Re:think, υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας. Συνεργασία που έχει ολοκληρωθεί αλλά αναμένεται ότι θα ανανεωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τα αποτελέσματα της 3ης φάσης είναι πολύ θετικά, σύμφωνα με όσα τόνισε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, εκπρόσωπος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», ο οποίος έχει αναλάβει την πιστοποίηση της ποιότητας του κομπόστ που παράγεται από το δίκτυο των κομποστοποιητών. Ο Παναγιώτης Κάτσαρης σημείωσε ότι το κομπόστ που έχει παραχθεί μέχρι τώρα πιστοποιήθηκε από τον ΕΛΓΟ ως απολύτως κατάλληλο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε γλάστρες, κήπους και παρτέρια για την καλλιέργεια όλων των φυτών. Ειδικότερα ανέφερε ότι η μικροβιακή χλωρίδα είναι στα επιθυμητά επίπεδα, τα παθογόνα είναι πολύ χαμηλότερα από τα ανώτερα όρια της νομοθεσίας, ενώ οι δείκτες βλαστικότητας είναι πολύ θετικοί.
Η Μυρτώ Φοίφα σημείωσε ότι στο πλαίσιο της 3ης φάσης του προγράμματος τοποθετήθηκαν 37 συνοικιακοί κομποστοποιητές, ενώ συνολικά το δίκτυο αριθμεί πλέον 61 κομποστοποιητές. Πρόσθεσε ότι τη λειτουργία των κομποστοποιητών αυτών έχουν αναλάβει ομάδες κατοίκων, επιχειρήσεις, φορείς και σύλλογοι ή συλλογικότητες. Επιπλέον είπε ότι οι άνθρωποι που διαθέτουν οργανική ύλη στους κομποστοποιητές ανέρχονται σε περίπου 400, ενώ υπολογίζεται ότι η οργανική ύλη που έχει διατεθεί ανέρχεται σε 370 τόνους περίπου. Κλείνοντας η Μυρτώ Φοίφα σημείωσε ότι το Δίκτυο αυτό αποτελεί ένα «εκπαιδευτικό εργαλείο αστικού σχεδιασμού, που φιλοδοξούμε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο». 
Ο Κώστας Δημητρόπουλος, υπεύθυνος κατασκευαστικού τομέα του Δικτύου, μίλησε για τους κάδους της συνοικιακής κομποστοποίησης, που είναι ξύλινοι, δηλαδή από φυσικό υλικό που ανακυκλώνεται και που ως ζωντανός οργανισμός συμβάλλει για την παραγωγή ποιοτικότερου κομπόστ. Πρόσθεσε ότι επιθυμία του Re:think είναι οι κάδοι της συνοικιακής κομποστοποίησης να αποτελέσουν στοιχείο του αστικού εξοπλισμού της πόλης, όπως δηλαδή είναι αυτονόητο ότι η πόλη πρέπει να έχει παγκάκια, έτσι πρέπει να είναι αυτονόητη η ύπαρξη και λειτουργία συνοικιακών κομποστοποιητών. 
Ο Παναγιώτης Κάτσαρης τόνισε επίσης ότι η συνοικιακή κομποστοποίηση είναι ο πλέον φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και ο πιο οικονομικός. Η άλλη λύση, συνέχισε, είναι αυτή που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλαδή η ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, με κόστος 150 ευρώ τον τόνο! 
Μίλησαν ακόμη τα μέλη του Δικτύου, η Χριστίνα Καραλέκα-Ντονά και ο Γιάννης Μαγγανάς, που υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύστημα που όχι μόνο πρέπει να συνεχιστεί αλλά να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο και να αναπτύσσεται συνεχώς. 
Στ.Μ.