Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 02:24

Αναβιώνουν σήμερα οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ

Αναβιώνουν σήμερα οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ 
ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αναβιώνει σήμερα, εορτή του Αγίου Γεωργίου, το έθιμο των ιπποδρομιών στο Πλατύ του Δήμου Καλαμάτας, όπου αναμένεται ότι θα προσέλθουν και πάλι εκατοντάδες θεατές για να παρακολουθήσουν τις εντυπωσιακές κούρσες.
Οι αγώνες θα ξεκινήσουν μετά τις 11 το πρωί. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατέος, Γιώργος Τζαβάρας, θα αγωνιστούν 26 καθαρόαιμοι ίπποι και 9 μιγάδες. Οι κούρσες που θα γίνουν θα είναι συνολικά έξι.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονταν με πυρετώδεις ρυθμούς οι εργασίες για την ετοιμασία του ιπποδρομίου, ενώ στον αγωνιστικό χώρο έπεφτε ειδικό χώμα μέχρι αργά χθες το βράδυ.
Φέτος πάντως οι συμμετοχές είναι λιγότερες από πέρσι. Ο λόγος είναι ότι αυτή τη φορά η γιορτή του Αγίου Γεωργίου έπεσε εργάσιμη ημέρα και όχι την επομένη του Πάσχα.
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, στους αγώνες αναμένεται να προσέλθουν και πολλοί υποψήφιοι προκειμένου να συστηθούν στους θεατές, για κάποιους ωστόσο η παρουσία ορισμένων εκ των υποψηφίων δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη…
Στο Πλατύ λένε ότι οι ιππικοί αγώνες έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Έρχονταν στο χωριό οπλαρχηγοί δήθεν για να τρέξουν με τα άλογα τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, ωστόσο κάτω από τη μύτη των Τούρκων συνεννοούνταν μεταξύ τους για τον ξεσηκωμό.