Δευτέρα, 23 Απριλίου 2012 18:27

Αποφασίστε έξυπνα τι θα ψηφίσετε

Αποφασίστε έξυπνα τι θα ψηφίσετε

ΤΟ ΕΠΑΜ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ 
ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ακόμη και με 34 ή 35% μπορεί να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τόσο καλπονοθευτικό είναι το εκλογικό σύστημα, γι’ αυτό και το Ενιαίο Παλαϊκό Μέτωπο, του Δημήτρη Καζάκη, που κατεβαίνει στις εκλογές με τη Δημοκρατική Αναγέννηση και τα Κινήματα Πολιτών, υπό το ψηφοδέλτιο «ΟΧΙ», καλεί τους ψηφοφόρους: «Προσέξτε και αποφασίστε έξυπνα».

Σε σχετικό κείμενο σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Σαν να είχαν προβλέψει την πολιτική κατάσταση οι πολιτικοί, μαγείρεψαν και ψήφισαν τα εξής σηµαντικά χαρακτηριστικά του ισχύοντος εκλογικού νόµου: 1) Από πριµ 40 βουλευτών το πρώτο κόµµα παίρνει τώρα 50. 2) ∆εν ευνοούνται οι προεκλογικές συνεργασίες  κοµµάτων (όσον αφορά το πριµ των 50 εδρών). 3) Μειώνεται το συνολικό ποσοστό που χρειάζεται το πρώτο κόµµα για αυτοδυναµία, εφόσον δεν µπουν πολλά κόµµατα στη βουλή (όριο του 3% τουλάχιστον για είσοδο κόµµατος στη βουλή). 4) Όσο αυξάνεται το συνολικό ποσοστό (στην επικράτεια) των κοµµάτων που µένουν εκτός βουλής, µειώνεται το απαιτούµενο ποσοστό του πρώτου κόµµατος για αυτοδυναµία. Για παράδειγµα, εάν το συνολικό ποσοστό των κοµµάτων που µένουν εκτός Βουλής είναι 5%, το πρώτο κόµµα θέλει 38% περίπου για αυτοδυναµία. Εάν το συνολικό ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών είναι 10%, τότε το πρώτο κόµµα βγάζει αυτοδύναµη κυβέρνηση µόνο µε 34-35%. (Όταν στις εκλογές του 2009 το πρώτο κόµµα για να είναι αυτοδύναµο απαιτούταν ποσοστό 40-41% περίπου). Προσοχή λοιπόν και να µην ξεχνάτε: Η ΛΕΥΚΗ ΨΗΦΟΣ ∆ΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΗ».
Σύμφωνα με ανάλυση του Γιώργου Φράγκου στον «Αδέσμευτο Τύπο»: Η επίτευξη αυτοδυναµίας από το πρώτο κόμμα, εξαρτάται εξίσου από δύο παράγοντες: Πρώτον, από το ποσοστό που συγκεντρώνει και, δεύτερον, από το συνολικό ποσοστό, το οποίο συγκεντρώνουν τα µικρότερα κόµµατα, που τελικώς δεν ξεπερνούν τον εκλογικό πήχη του 3%, ήτοι τον πήχη εισόδου στη Βουλή. Ειδικότερα, όσο µεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτό, τόσο δυσκολότερη γίνεται η αυτοδυναµία του πρώτου κόµµατος και συνακόλουθα, η κυβερνητική σταθερότητα.
Για να φέρουµε δυο ενδεικτικά - αντίθετα µεταξύ τους - παραδείγµατα µε βάση τον νόµο 3636, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων είναι λίγο πάνω από 2% (µικρό ποσοστό), τότε το πρώτο κόµµα επιτυγχάνει οριακή αυτοδυναµία 151 βουλευτών µε ποσοστό κοντά στο 39,5%. Αν το ποσοστό αυτό είναι λίγο πάνω από το 5%, ο σχηµατισµός µονοκοµµατικής κυβέρνησης προϋποθέτει ποσοστό κοντά στο 38,4%.

* Σε περίπτωση τετρακοµµατικής Βουλής (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ), το πρώτο κόµµα θα µπορούσε να επιτύχει εκλογική αυτοδυναµία και µε ποσοστό λίγο κάτω από το 36%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων να κινείται µεταξύ 10-12%.

* Αν εισέλθουν στο Κοινοβούλιο πέντε κόµµατα (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ), το κατώφλι αυτοδυναµίας για το πρώτο κόµµα ανεβαίνει στο 37,5%, αρκεί το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κοµµάτων να είναι από 7 έως 8%.

* Αν η κάλπη στείλει στη Βουλή έξι κόµµατα (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ∆ΗΣΥ), το πρώτο κόµµα χρειάζεται ποσοστό λίγο πάνω από το 38,5%, αρκεί τα εκτός Βουλής κόµµατα να κινηθούν µεταξύ 4-5%.

* Σε περίπτωση επτακοµµατικής Βουλής (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ∆ΗΣΥ, ∆ΗΜΑΡ) το πρώτο κόµµα θέλει ποσοστό πάνω από 39,7%, αν βέβαια τα εκτός Βουλής κόµµατα δεν ξεπεράσουν το 3%.

* Τέλος, σε περίπτωση εννιακοµµατικής Βουλής (Ν.∆., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ∆ΗΣΥ, Οικολόγοι Πράσινοι, Χρυσή Αυγή), το πρώτο κόµµα πρέπει να ξεπεράσει το 42,5% (µε οκτωκοµµατική το 41%) και να µείνουν τα εκτός Βουλής κόµµατα κάτω του 1%.