Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 16:50

Ένα εκατομμύριο "μαύρο χρήμα" στο Νεκροταφείο Καλαμάτας!

Ένα εκατομμύριο "μαύρο χρήμα" στο Νεκροταφείο Καλαμάτας!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ 
Η παραοικονομία βασιλεύει στο Νεκροταφείο της Καλαμάτας, όπου κάθε χρόνο διακινείται περί το ένα εκατομμύριο ευρώ, κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και νυν μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του, Γιώργος Καραμπάτος!
Το μεσημέρι της Δευτέρας, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας κλήθηκε να εγκρίνει τον Κανονισμό Λειτουργίας του Νεκροταφείου, για τον οποίο έχει εργαστεί ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ανάμεσά τους και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, την οποία αντιπροσώπευε ο Θεόδωρος Μπαζίγος, ο οποίος όμως χρειάστηκε να αποχωρήσει για λίγο και τον αντικατέστησε ο Γιώργος Καραμπάτος, που μίλησε για το εντυπωσιακό μέγεθος της παραοικονομίας στο Νεκροταφείο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον οικονομικό στοιχείο, όπως το παρουσίασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, είναι ότι ο ναός του Νεκροταφείου έχει πολύ υψηλά έσοδα κάθε χρόνο, όμως τα χρήματα αυτά, αντί να τα εισπράττει ο Δήμος και να τα κατανέμει για κοινωνικούς σκοπούς, διατίθενται απευθείας στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μπρεδήμας σημείωσε ότι το 2011 τα έσοδα από το ναό ανήλθαν στα 109.000 ευρώ και υπογράμμισε ότι, εφόσον διατίθενται στο σύνολό τους στο Φιλόπτωχο Ταμείο, δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης της Κοσμητείας που έχει συστήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιπλέον, τόνισε ότι, σύμφωνα με το νόμο, τα έσοδα από τα νεκροταφεία διατίθενται στους Δήμους και εκείνοι με τη σειρά τους προσφέρουν ένα ποσό για τα ευαγή ιδρύματα των Μητροπόλεων.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, αναφερόμενος σε άλλα θέματα, σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Νεκροταφείου, διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης προκειμένου να οριστεί χώρος για τον ενταφιασμό των αλλόθρησκων ή άθρησκων, ενώ ζήτησε να περιληφθεί στον Κανονισμό η δημιουργία χώρου για τις πολιτικές κηδείες, καθώς επίσης να δρομολογηθεί μελέτη για την καύση των νεκρών.
Ο επικεφαλής του «Δικτύου» Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισε ότι το κόστος για μια κηδεία, με τα διάφορα τέλη που έχει ορίσει ο Δήμος, ανέρχονται στα 3.200 ευρώ περίπου το χρόνο, ποσό που υπογράμμισε ότι είναι υπέρογκο για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πέρσι ο Δήμος είχε έσοδα από τα διάφορα τέλη ύψους 300.000 ευρώ περίπου, ποσό που υπογράμμισε ότι πρέπει να επιστρέψει στο Νεκροταφείο με διάφορα έργα ευπρεπισμού και αναβάθμισης του χώρου.
Ο Γιάννης Αδαμόπουλος απάντησε στα θέματα που μπήκαν ότι ο νέος κανονισμός έρχεται να απαντήσει σε διάφορα προβλήματα και υπογράμμισε ότι βούληση της δημοτικής αρχής είναι να συνεχιστεί η συνεργασία με τη Μητρόπολη για τη διαχείριση του Νεκροταφείου.
Αναφορικά με τις εργάτριες που καθαρίζουν τα μνημεία, με εντολή των συγγενών των νεκρών, σημείωσε ότι προβλέπεται η δημιουργία ενός μητρώου, στο οποίο θα καταγράφεται ποια εργάτρια έχει αναλάβει τη φροντίδα ποιου τάφου.
Ωστόσο, ο Γιώργος Καραμπάτος υπογράμμισε ότι αυτό το μητρώο δεν δίνει καμία απάντηση στο θέμα της παραοικονομίας στο Νεκροταφείο.
Κατά τα άλλα, τη σύμφωνη γνώμη τους για τον κανονισμό διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των μαρμαροτεχνιτών, του Εμπορικού Συλλόγου, της Δημοτικής Κοινότητας και της Μητρόπολης. 
Στ.Μ.