Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 00:00

Γιατί μικραίνει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Και όμως, δεν είναι η οικονομική κρίση ο κύριος λόγος που το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μικραίνει. Η κυριότερη αιτία είναι ότι το Φεστιβάλ δεν διαθέτει δικό του εξοπλισμό. Έτσι αναγκάζεται να δίνει πολλά λεφτά για να νοικιάσει. Χωρίς αυτά τα έξοδα, το Φεστιβάλ θα είχε και φέτος περισσότερες ξένες μετακλήσεις, περισσότερα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Και ο εξοπλισμός αυτός θα μπορούσε να αποκτηθεί μέσω του έργου του Μεγάρου Χορού…

Αυτά τα γράφει ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ του euronews (επιμέλεια Γιώργος Μητρόπουλος), με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα, για την παρουσίαση του προγράμματος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
Για πρώτη φορά η συνέντευξη Τύπου δόθηκε έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και χωρίς καμία εκπροσώπηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Βέβαια ο υπουργός έστειλε γράμμα, στο οποίο μιλάει για έμπρακτη στήριξη του υπουργείου. Στα λόγια όμως η στήριξη δεν κοστίζει…
Να σχολιάσουμε ότι εφόσον η συνέντευξη Τύπου έγινε σε μια ιδιωτική επιχείρηση (Ιανός) και χωρίς εκπροσώπηση του υπουργείου, καλό θα ήταν η παρουσίαση του προγράμματος να γίνει πρώτα στην Καλαμάτα, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία μπορεί να είναι τοπικά αλλά δεν είναι «επαρχιώτικα»…
Να σημειώσουμε ότι οι υπεύθυνοι δεν έστειλαν ούτε μια φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε και ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, που και το πιο μικρό έργο όταν πάει να δει βάζει στο σχετικό δελτίο Τύπου και 3-4 φωτογραφίες.
Ας πάμε όμως στο ρεπορτάζ του euronews: «Μπαίνει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, παραμένοντας το μοναδικό φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην χώρα μας και ο ιδανικότερος πρεσβευτής στο εξωτερικό, καθώς όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση, που πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια στην Καλαμάτα.
Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πραγματοποιείται φέτος από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου 2015, αναδεικνύοντας πτυχές της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς χορευτικής δημιουργίας, φιλοξενώντας πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.
Το κυρίαρχο στοιχείο του φετινού φεστιβάλ είναι οι περικοπές. Στη συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος η λέξη αυτή ακούστηκε πολλές φορές και άλλες τόσες υπονοήθηκε. Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα; Λιγότερες ξένες μετακλήσεις, λιγότερα σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το θέμα είναι βέβαια, ότι λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού ότι θα υποστηρίξει και έμπρακτα κάποια στιγμή τη φετινή διοργάνωση, θα πρέπει να λέμε πάλι καλά, που αυτή πραγματοποιείται, κυρίως χάρις στην υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, που βάζει το ήμισυ των χρημάτων που απαιτούνται (200.000 από τις 400.000 Ευρώ), αλλά και ιδιωτών που συμμετέχουν με 35.000 Ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό (άλλες 200.000 Ευρώ) είναι η συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου, που κανείς δεν ξέρει πότε θα έρθει.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος του ποσού αυτού πηγαίνει στις τεχνικές ανάγκες που χρειάζεται ένας τέτοιος θεσμός για να λειτουργήσει. Σε αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού, όλα αυτά έχουν λυθεί συνήθως στα πρώτα χρόνια λειτουργίας. Εδώ δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το Μέγαρο Χορού της πόλης που φιλοξενεί τις παραστάσεις είναι εντελώς γυμνό, παρότι χρειάστηκε πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί: δεν είναι δηλαδή τεχνικά έτοιμο, με αποτέλεσμα να ενοικιάζονται όλα τα απαραίτητα μέσα για να μπορούν να ανέβουν εκεί οι παραστάσεις. Ο Δήμος δεν έχει τα χρήματα για να το εξοπλίσει εδώ και χρόνια, γι’ αυτό και τα πάντα νοικιάζονται, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ.
Για τους ίδιους οικονομικούς και τεχνικούς λόγους το Φεστιβάλ χάνει φέτος και τον πιο γοητευτικό του χώρο, που δεν είναι άλλος από το Κάστρο της Καλαμάτας, καθώς η τεχνική εγκατάσταση εκεί αγγίζει τα 25.000 Ευρώ, ποσό δυσθεώρητο για το φετινό προϋπολογισμό.
Όλες οι παραστάσεις θα γίνουν λοιπόν στο Μέγαρο Χορού, εκτός από μία που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Οι περικοπές ανάγκασαν την ακάματη διευθύντρια του φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου να φτιάξει αυτό που η ίδια αποκαλεί ένα φεστιβάλ της ωριμότητας: «Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα μικρό φεστιβάλ. Είναι δύσκολο, γιατί πρέπει οι επιλογές σου να είναι πιο αυστηρές. Οι μέρες δεν μπορούσαν να μειωθούν, γιατί δεν θα ήταν πλέον φεστιβάλ. Για μας δεν μετρά η ποσότητα των εκδηλώσεων. Αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να ενισχυθεί ο σύγχρονος χορός και οι καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα γύρω μας με μια διαφορετική ματιά. Γίνεται λοιπόν μεγάλη έρευνα για να βρεθούν αυτοί οι καλλιτέχνες, αυτές οι παραστάσεις».
Από την άλλη πλευρά, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας επισήμανε: «Το φεστιβάλ χορού είναι για μας η απόλυτη προτεραιότητα. Το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να το αφήσουμε στην τύχη του. Μας κάνει διαρκώς περήφανους στο εξωτερικό».
Το βασικό πρόβλημα της διοργάνωσης είναι ένα: δεν υπήρχε και δεν υπάρχει οικονομική σιγουριά. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι είναι με το άγχος αν το φεστιβάλ πραγματοποιηθεί και αν όλα πάνε καλά με τη χρηματοδότηση. Όλα κρέμονται συνεχώς από μια κλωστή. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρξει κανείς οικονομικός προγραμματισμός, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να ανακοινώνεται πολύ αργά, να μην μπορούν να υπάρξουν συμπαραγωγές ούτε στην Ελλάδα, ούτε με διεθνείς φορείς. Ενώ το φεστιβάλ έχει μεγάλη αίγλη στο εξωτερικό, δεν μπορεί να προσελκύσει ξένους ή τουρίστες που θα έρθουν ειδικά γι’ αυτό στην Καλαμάτα, καθώς τα πάντα ανακοινώνονται πολύ αργά.
Παρόλα αυτά το πρόγραμμα είναι και φέτος αξιόλογο. Αγκαλιάζει τρεις ηπείρους και περιλαμβάνει 6 παραστάσεις, 3 ελληνικές και 3 ξένες, ένα σεμινάριο χορού και ένα εργαστήρι χορογραφίας και μια σειρά κινηματογραφικών προβολών».