Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012 18:57

Ο Π. Νίκας προβλέπει κλείσιμο των Δήμων μετά τις εκλογές

Ο Π. Νίκας προβλέπει κλείσιμο των Δήμων μετά τις εκλογές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ
Το κλείσιμο των Δήμων μετά από τις εκλογές, ανήγγειλε το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υπογραμμίζοντας ότι οι περικοπές στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης είναι πλέον αφόρητες και δεν επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο κ. Νίκας συμμετείχε χθες στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για τα οικονομικά, και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως σημείωσε, οι ανακοινώσεις που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, ούτε ικανοποιητικές ήταν, αφού δε λύνουν το πρόβλημα, αλλά ούτε και ως αξιόπιστες μπορούν να κριθούν, αφού πρόκειται για διαβεβαιώσεις υπουργών που θα βρίσκονται στον υπουργικό θώκο μόλις για 7-8 ημέρες ακόμη, καθώς μετά τις εκλογές θα αντικατασταθούν.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι χρηματοδοτήσεις προς την αυτοδιοίκηση έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου, κάτι που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη συνέχιση της λειτουργίας των Δήμων και, επιπλέον, θίγει την αξιοπρέπεια των ίδιων των δημάρχων.
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχουν κάποιοι Δήμοι που τυγχάνουν μεροληπτικής μεταχείρισης «επειδή έχουν μπάρμπα στην Κορώνη», εξασφαλίζοντας έτσι επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί.
Σημειώνεται, πάντως, ότι στο ψήφισμα που έβγαλαν χθες οι δήμαρχοι, στην πρώτη παράγραφο ζητούν να μπορούν να επιβάλλουν και οι ίδιοι φόρους, χωρίς όμως επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών (;). Ειδικότερα, σημειώνουν: «Συμμετοχή των Δήμων στην επιβολή και είσπραξη των άμεσων και έμμεσων φόρων, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, με ταυτόχρονη θεσμοθέτηση μηχανισμού αναδιανομής για τους οικονομικά αδύναμους Δήμους».