Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 16:50

Φροντιστές Μεσσηνίας: Καταστροφικός οικονομικά και άδικος κοινωνικά ο ΦΠΑ 23%

Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σπύρος Μαμμωνάς Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σπύρος Μαμμωνάς

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ-ΑΝΕΡΓΙΑ 
Άδικη, όχι μόνο οικονομικά αλλά ακόμη περισσότερο κοινωνικά, χαρακτηρίζει, ο Σύλλογος Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, την επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια, ύψους 23%. Τονίζουν ότι φροντιστήρια θα αναγκαστούν να κλείσουν, φροντιστές θα μείνουν άνεργοι, μαθητές των φτωχότερων οικογενειών θα στερηθούν τη γνώση και το δικαίωμα να σπουδάσουν, ενώ και το ίδιο το Δημόσιο με τα ασφαλιστικά ταμεία τελικά θα έχουν μειωμένα έσοδα. Την ίδια ώρα που αυξάνεται ο ΦΠΑ στα φροντιστήρια, τα ιδιωτικά σχολεία και τα κολλέγια συνεχίζουν να απαλλάσσονται από ΦΠΑ!...

Το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Σπύρος Μαμμωνάς αντίστοιχα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τη διαμαρτυρία και την απογοήτευσή τους για το νέο νόμο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντί πατάξει τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα και τη σχετική παραοικονομία, προτίμησε να στραγγαλίσει οικονομικά τις μικρές επιχειρήσεις των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης.
Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια διάταξη κοινωνικά άδικη, αλλά και οικονομικά  λανθασμένη. Πάρα πολλά φροντιστήρια θα βάλουν «λουκέτο», απολύοντας εργαζόμενους και οδηγώντας τους στην ανεργία. Εξ άλλου  τα έσοδα στα οποία προσβλέπει ο νόμος δεν πρόκειται να εισπραχτούν από επιχειρήσεις μικρές που ήδη είναι στα όρια της αντοχής τους.  Απεναντίας θα χαθούν με το κλείσιμο ασφαλιστικές εισφορές και  φόροι εισοδήματος που συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό από τους  80.000 ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται στον κλάδο. Πρόσθεσε ότι «τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα κέντρα εκμάθησης υπολογιστών είναι στην πλειονότητα τους μικρές επιχειρήσεις στις οποίες εργαζόμαστε κατά κύριο λόγο οι ιδιοκτήτες με μερικούς συνεργάτες-καθηγητές. Τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση στην προσπάθεια να επιβιώσουμε,  έχουμε όχι απλά καθηλώσει αλλά μειώσει τα δίδακτρα,  ώστε οι λαϊκές οικογένειες που αποτελούν την κύρια πελατεία μας  να μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους, αποβλέποντας σε μια υψηλότερη μόρφωση, που θα τα φέρει πιο κοντά σε ένα καλύτερο αύριο».
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την κοινωνική διάσταση του ζητήματος ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος τόνισε: «Το φροντιστήριο διαχρονικά στην Ελλάδα έδωσε την δυνατότητα σε παιδιά χαμηλών οικονομικά και κοινωνικά στρωμάτων να σπουδάσουν και κυριολεκτικά να αλλάξουν τάξη. Φυσικά δεν χρειάζονται φροντιστήριο οι γόνοι εύπορων οικογενειών που εξασφαλίζουν υψηλού επιπέδου σπουδές σε καλά ιδιωτικά σχολεία και συνεχίζουν σε κολλέγια και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παρ’ όλα αυτά για τα ιδιωτικά σχολεία και τα κολλέγια συνεχίζει η εξαίρεση απ’ τον ΦΠΑ όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία και ισχύει για όλη την Ευρώπη».
Σχετικά με τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα ο πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε: «Αυτό που η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει είναι το όργιο των παράνομων ιδιαίτερων μαθημάτων τα οποία παραδίδονται κυριολεκτικά απ’ τον «πάσα ένα» σε  διαμερίσματα κατάλληλα διαμορφωμένα, αλλά και σε κουζίνες, τραπεζαρίες κλπ. Το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα ας μην το συζητήσουμε, παράλληλα όμως δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι δημιουργούν μια παραοικονομία που γιγαντώνεται και για την οποία κυβερνώντες και «ενδιαφερόμενοι» κρατούν έναν απαράβατο νόμο σιωπής, παρ’ ότι το κράτος χάνει δισεκατομμύρια από φόρους και εισφορές. Είναι προφανές ότι με την υπερφορολόγηση  των φροντιστηρίων το φαινόμενο θα αυξηθεί, αλλά κανείς δεν ασχολείται. Προτίμησαν να στραγγαλίσουν οικονομικά  νόμιμες επιχειρήσεις, οδηγώντας τες στην εξόντωση εν μια νυκτί».
Πέραν αυτών ο γραμματέας του Συλλόγου,  Σπύρος Μαμμωνάς, σημείωσε ότι οι τιμές των φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης σήμερα είναι οι τιμές που ίσχυαν το 2004, την ίδια ώρα όμως που οι εισφορές και το κόστος έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ως εκ τούτου τόνισε ότι τα φροντιστήρια που λειτουργούν νόμιμα δεν έχουν πραγματικά κανένα περιθώριο να αφομοιώσουν τον επιβαλλόμενο ΦΠΑ.
Σημειώνεται ότι στη Μεσσηνία τα νόμιμα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης είναι περίπου 40, ενώ τα μέλη του Συλλόγου είναι 27. Κατά μέσο όρο κάθε φροντιστήριο απασχολήσει περίπου πέντε φροντιστές.
Στ.Μ.