Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 16:34

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα και η μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Καλαμάτα

Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Γιώργος Γιαννόπουλος Μανώλης Μάκαρης, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Γιώργος Γιαννόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΚΑΡΗ 
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι περιορίζονται οι πιθανότητες να αναδειχθεί η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021, όσο ότι η πόλη πέταξε τη μεγάλη ευκαιρία που είχε για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου για τον πολιτισμό.  Αυτό τόνισε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, που ανακοίνωσε ότι στο εξής η στήριξή της στο εγχείρημα θα είναι με κριτική διάθεση. Και αυτό για να αποτραπεί, όσο είναι δυνατό, μια ζημιά ανάλογη με αυτή που υπέστησαν οι προηγούμενες ελληνικές πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη…

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, ο εκπρόσωπος της παράταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος και το μέλος του συνδυασμού με ευθύνη για τον πολιτισμό, Γιώργος Γιαννόπουλος.
Ο Μανώλης Μάκαρης παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία δείχνουν ότι η δημοτική αρχή χειρίζεται τα θέματα της πολιτιστικής πρωτεύουσας αποκλείοντας τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και με αυταρχικότητα.
Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα στο Δημοτικό Συμβούλιο η εισήγηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Πολιτιστικού Σχεδιασμού, όταν το έργο για το οποίο είναι υπεύθυνη η επιτροπή αυτή έχει ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό! Και επιπλέον, όπως πρόσθεσε, η επιτροπή αυτή είναι μονοπαραταξιακή, με εκπροσώπηση μόνο της πλειοψηφίας και με καμία συμμετοχή από τις μειοψηφίες.
Επίσης ανέφερε ότι αποφασίστηκε η συνεργασία με μη κυβερνητική οργάνωση, για την ένταξη έργων της πολιτιστικής πρωτεύουσας σε ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση προς τις μειοψηφίες.
Ακόμη ο Μανώλης Μάκαρης είπε ότι παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα της Καλαμάτας στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, χωρίς να προσκληθεί κανείς από την αντιπολίτευση.
Επιπλέον τόνισε ότι η παράταξή του έχει ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας,  η οποία όμως ποτέ δεν έγινε.
Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας προσπάθησε από την αρχή να κρατήσει μια εποικοδομητική και συναινετική στάση, χωρίς όμως να βρει καμία ανταπόκριση από την πλευρά της πλειοψηφίας. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προτάσεις της παράταξής του, όπως η συγκρότηση διαπαραταξιακών επιτροπών χωρίς δημοτικούς συμβούλους, οι οποίες όμως προτάσεις αγνοήθηκαν απολύτως.
Εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, τόνισε ο κ. Πολυχρονόπουλος, είναι ότι η δημοτική αρχή και το Γραφείο Υποψηφιότητας αγνόησαν το τεράστιο δυναμικό που διαθέτει η πόλη για την υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος. Σε ό,τι αφορά τις ομάδες εργασίες που λειτούργησαν υπό το Γραφείο Υποψηφιότητας, ο διοικητικός σύμβουλος της Φάρις τόνισε ότι δεν υποστηρίχθηκαν με αποτέλεσμα να χαθεί το ενδιαφέρον και να μειωθεί πολύ η συμμετοχή. Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και εκείνες οι ομάδες εργασίας που έφτασαν σε κάποια συμπεράσματα και προτάσεις ουσιαστικά επανέλαβαν προτάσεις που υπάρχουν από το παρελθόν και αυτό επειδή κανείς δεν τις είχε ενημερώσει γι’ αυτές.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη πολιτική ανεξαρτησία του Γραφείου Υποψηφιότητας, ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι στην Καλαμάτα είχε κατακτηθεί η ανεξαρτησία των πολιτιστικών της σχημάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι άλλο αυτό το πράγμα και άλλο ο αποκλεισμός του Δημοτικού Συμβουλίου από το να έχει συμμετοχή στη διαμόρφωση του δεκαετούς στρατηγικού σχεδίου για τον πολιτισμό της Καλαμάτας.
Ο Γιώργος Γιαννόπουλος σχολίασε από την πλευρά του ότι από τη δημοτική αρχή και το Γραφείο Υποψηφιότητας υπάρχει μια συγκεκριμένη στρατηγική με σκοπό την απαξίωση της πολιτικής και μάλιστα του σημαντικότερου επιπέδου της που είναι η αυτοδιοίκηση. Εκεί αποσκοπούν, τόνισε, οι συνεχείς επικλήσεις περί πολιτικής ανεξαρτησίας του Γραφείου Υποψηφιότητας και οι αναφορές ότι πρόκειται για ζητήματα τεχνοκρατών στα οποία δεν πρέπει να μπλέκονται οι πολιτικοί. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος τόνισε ότι ουσιαστικά επιχειρείται ο αποκλεισμός του κοινωνικού ελέγχου και η απαξίωση της λογοδοσίας.
Σε ό,τι αφορά τη στάση του εκτελεστικού διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτορα Τσατσούλη, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απέναντι στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και την παράταξή του, ο Μανώλης Μάκαρης μίλησε για λυπηρό φαινόμενο και για έναν άνθρωπο που ενώ εργάζεται στο Δήμο αντιμετώπισε με χλευασμό όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Για το ίδιο θέμα ο Τάσος Πολυχρονόπουλος πρόσθεσε ότι ο κάθε άνθρωπος χαρακτηρίζεται από τους τρόπους του, καθώς και ότι είναι το συγκεκριμένο περιβάλλον στη διοίκηση του Δήμου στο οποίο διαμορφώνονται τέτοιες συμπεριφορές.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, Δημήτρης Φαββατάς και Κώστας Γεωργακίλας, ο κοινοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Χρήστος Ζόμπολος και ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος.
Στ.Μ.