Τετάρτη, 02 Μαϊος 2012 02:17

Χέρι στις τσέπες των δημοτών μέσω της ΔΕΥΑΚ βάζει η δημοτική αρχή

Χέρι στις τσέπες των δημοτών μέσω της ΔΕΥΑΚ βάζει η δημοτική αρχή

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο 
ΣΤ. ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ

Τα 2.300.000 ευρώ που ζητάει ο Δήμος Καλαμάτας από τη ΔΕΥΑΚ τα έχουν ήδη πληρώσει οι δημότες της Καλαμάτας και τώρα καλούνται να τα ξαναπληρώσουν, υποστηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, αναφερόμενος στο λεγόμενο «αλληλόχρεο». Υπογραμμίζει δε ότι αυτός είναι και ο λόγος που τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ δε μειώνονται ενώ θα έπρεπε, δεδομένου ότι έχουν μειωθεί τα έξοδά της από τις περικοπές των μισθών και τη μεγάλη μείωση του προσωπικού.


Παράλληλα, ο Σταμάτης Μπεχράκης αναφέρεται σε σειρά θεμάτων που κατά τη γνώμη του φανερώνουν μια όχι σωστή οικονομική διαχείριση από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ενώ υπογραμμίζει και την έκπληξή του για το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές καλούνται με ατομικές προσκλήσεις οι ενοικιαστές καταστημάτων στο Βιοτεχνικό Πάρκο και στην Κεντρική Αγορά για τη μείωση του ενοικίου.
Όσον αφορά στη ΔΕΥΑΚ, ο επικεφαλής του «Δικτύου» σημειώνει σε γραπτή του δήλωση: «Περίπου 2.383.000 ευρώ …σε 25 δόσεις ζητάει η δημοτική αρχή, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη ΔΕΥΑΚ, δηλαδή από τους δημότες. Το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΚ δεν χρωστάει στο Δήμο, αλλά για… «τυπικούς» λόγους είναι... υποχρεωμένος ο Δήμος να τα εισπράξει μέσω των λογαριασμών νερού. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ρωτήσαμε για αυτό το «ψευτοχρέος» της ΔΕΥΑΚ, το οποίο έχει δημιουργηθεί από έργα και εργασίες που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η ΔΕΥΑΚ και δεν της τα «αναγνωρίζει» ο Δήμος. Με πολιτική πρακτική της πλειοψηφίας δεν κατέστη δυνατό να οδηγήσει η ΔΕΥΑΚ το Δήμο στα δικαστήρια, ώστε να αποδείξει με στοιχεία ότι δεν χρωστάει αυτά τα χρήματα. Εκεί θα τεκμηριωνόταν ότι ενώ οι δημότες έχουν πληρώσει, ο Δήμος ζητάει να ξαναπληρώσουν. Σύμφωνα με το δήμαρχο, Δήμος και ΔΕΥΑΚ είναι μια οικογένεια. Αυτό όμως εμάς μας θυμίζει τον πατριό που αρπάζει τις οικονομίες του παιδιού του, γιατί ο Δήμος μέσω της ΔΕΥΑΚ ουσιαστικά βάζει χέρι στην τσέπη των δημοτών, παίρνοντάς τους 90.000 ευρώ το χρόνο, ευτυχώς χωρίς τόκους… Είναι άραγε αυτός ένας από τους λόγους που, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί και ο αριθμός των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, δεν μειώνονται αντίστοιχα και τα τιμολόγια της; Και ενώ τα τιμολόγια για τους δημότες δεν μειώνονται, αντίθετα για το Δήμο μειώθηκαν κατά 50%, κάτι που έρχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το ψευτοχρέος της ΔΕΥΑΚ αλλά και να αποδείξει ότι είναι προσχηματικός ο ισχυρισμός ότι δεν γίνεται να μειωθούν τα τιμολόγια».
Άλλο ζήτημα οικονομικής διαχείρισης από τη δημοτική αρχή, που έθεσε ο Σταμάτης Μπεχράκης, είναι το εξής: «Αλυσιτελή πολιτική ακολουθεί επίσης η δημοτική αρχή για την είσπραξη των μισθωμάτων του κληροδοτήματος Χανδρινού, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν για την οικονομική υποστήριξη μαθητών και φοιτητών, όπως συμβαίνει και με τα χρήματα του κληροδοτήματος Σκιά. Φαίνεται ότι άλλοι «έχουν απλώσει την αρίδα τους», καθώς ο Δήμος απλά περιμένει να φτάσει το τέλος του 2012 για να πουλήσει το ακίνητο».
Επιπλέον, για το κληροδότημα Αναστασόπουλου ο Σταμάτης Μπεχράκης τονίζει: «Στην Οικονομική Επιτροπή η δημοτική αρχή δεν δέχτηκε την πρόταση μας για το κληροδότημα Αναστασόπουλου (νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του Πειραιά). Προτείναμε να εκτιμηθεί η εμπορική του αξία από ειδική εταιρεία και ταυτόχρονα να γίνει μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για το ύψος των απαιτούμενων επισκευών, ώστε να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα της αξίας του μισθώματος. Θυμίζουμε ότι στην αρχή η δημοτική αρχή ήθελε να το παραχωρήσει αντί πινακίου φακής στο Δήμο Πειραιά. Θυμίζουμε το επινόημα του δημάρχου ότι «όλοι Έλληνες είμαστε, ας το πάρει ο Πειραιάς». Ο Πειραιάς όμως θα το φτιάξει με χρήματα του ΕΣΠΑ και όχι των Πειραιωτών!».
Ακόμη, ο Σταμάτης Μπεχράκης βάζει το εξής ζήτημα: «Έχουν επανειλημμένως υπογραμμίσει την ανάγκη για περιορισμό του αριθμού των αμειβομένων αιρετών, καθώς και του ύψους της αμοιβής στο αναγκαίο. Σαν Δίκτυο επισημάναμε από την πρώτη στιγμή καθαρά και σθεναρά το θέμα, όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα περισσότερο αλλά και ως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού. Με την ευκαιρία, ερωτηματικά δημιουργεί η ατομική πρόσκληση που απευθύνει η δημοτική αρχή για μειώσεις των ενοικίων στους ενοικιαστές της Κεντρικής Αγοράς και του Βιοτεχνικού Πάρκου, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές».
Στ.Μ.