Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015 01:48

Αρκεί να πιέσει ο κόσμος και οι Δήμοι και το τρένο στη Μεσσηνία μπορεί να ξαναλειτουργήσει

Απόλλων Κύρκος, Φίλιπ Γουόρμαλντ και Μανώλης Μάκαρης Απόλλων Κύρκος, Φίλιπ Γουόρμαλντ και Μανώλης Μάκαρης

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Είναι εφικτό να επαναλειτουργήσει το τρένο στη Μεσσηνία. Υπάρχουν τα πάντα για να γίνει αυτό εκτός, μόνο, από τα 400.000 ευρώ περίπου, που θα είναι το ετήσιο κόστος. Όμως το ποσό αυτό είναι ελάχιστο μπροστά στα 50.000.000 ευρώ με τα οποία επιδοτείται ο ΟΣΕ για τις άγονες γραμμές του. Άρα λοιπόν εάν το διεκδικήσει η κοινωνία και εάν πιέσουν οι Δήμοι, που ουσιαστικά αδιαφορούν, το τρένο μπορεί να ξαναλειτουργήσει και το κόστος να καλυφθεί από μέρος των χρημάτων που δίνονται για τις άγονες γραμμές. Αυτό είναι το συμπέρασμα που εμείς βγάλαμε, παρακολουθώντας την ενδιαφέρουσα εκδήλωση της δημοτικής παράταξης της Καλαμάτας, «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες». Της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι της είναι αδιάφορο το τρένο, γι’ αυτό και δεν έστειλε εκπρόσωπο να παρακολουθήσει τις εισηγήσεις και να παρουσιάσει τις απόψεις της…

Η εκδήλωση έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «Φιλοξένια» και ο τίτλος της ήταν «Επιστροφή του τρένου στην Καλαμάτα. Δυνατότητες και προοπτικές».
Ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Μανώλη Μάκαρη, που, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται οι υποδομές του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στη Μεσσηνία και την Καλαμάτα, τόνισε ότι το τρένο μπορεί και πρέπει να ξαναλειτουργήσει και σημείωσε ότι αυτό θα ωφελήσει και την κοινωνία και την οικονομία. 

Στην εκδήλωση η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη και ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, συναγωνιστές στο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, πολιτικοί αντίπαλοι τώρα

Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον Νίκο Καραγιώργο, ιδρυτικό μέλος της AMNIZIA Railway Forum, που τόνισε ότι το βασικό ζήτημα πριν από τη διεκδίκηση της επαναλειτουργίας του τρένου είναι να ξεκαθαριστεί εάν η κοινωνία το θέλει πραγματικά αλλά και εάν το θέλει και η διοίκηση των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών. Όπως σχολίασε, πολλές φορές οι φίλοι του σιδηροδρόμου συναντούν «αφιλόξενες καταστάσεις» από δημάρχους…
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό, ο κ. Καραγιώργος υποστήριξε ότι χρήματα υπάρχουν για την επαναλειτουργία του τρένου, σημειώνοντας ότι το κόστος του προαστιακού στη Μεσσηνία έχει εκτιμηθεί στα 400.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Τα χρήματα αυτά είπε ότι μπορούν να καλυφθούν από τα 50.000.000 ευρώ που δίνονται στον ΟΣΕ για τις άγονες γραμμές του, κάποιες από τις οποίες δεν είναι άγονες, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι τέτοια επιδότηση παίρνει μέχρι και η γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης!
Τέλος, ο κ. Καραγιώργος ανέφερε και το φαινόμενο οι σιδηροδρομικές γραμμές που πηγαίνουν καλά να υπονομεύονται χάριν του «οδικού λόμπι» και τελικά να απαξιώνονται και να καταργούνται.

Απόλλων Κύρκος, Φίλιπ Γουόρμαλντ, Νίκος Καραγιώργης, Μανώλης Μάκαρης, Γιάννης Πανταζόπουλος και Παναγιώτης Κλειδόπουλος

Ακολούθησε η εισήγηση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου, Παναγιώτη Κλειδόπουλου, που υποστήριξε ότι ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο απαξιώθηκε και καταργήθηκε στο βωμό του κέρδους ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ τόνισε ότι απειλείται ο αφελληνισμός των εταιριών που συγκροτούσαν τον ΟΣΕ, οι οποίες σχεδιάζεται να περάσουν υπό ξένο έλεγχο, πιθανότατα Ρωσικό ή Γαλλικό.
Ο συνδικαλιστής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το τρένο στη Μεσσηνία μπορεί να ξαναλειτουργήσει, καθώς και κόσμος υπάρχει και η γραμμή βρίσκεται σε άριστη κατάσταση –παρά τις λεηλασίες που έχουν γίνει. Πρόσθεσε όμως ότι εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση.
Στη συνέχεια ο Απόλλων Κύρκος, αρχαιολόγος και ξεναγός, ο οποίος ξεναγεί τους περίπου 35 Βρετανούς τουρίστες που πραγματοποιούν εκδρομή με το τρένο στην Πελοπόννησο, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή αντίδραση στην περιοχή μας όταν καταργήθηκε ο σιδηρόδρομος, παρότι ο τόπος μας έχει ωφεληθεί πάρα πολύ από το τρένο.

Αναφερόμενος στο προαστιακό δίκτυο της Καλαμάτας, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι έχει καίρια σημασία, καθώς συνδέει το αεροδρόμιο, με κίνηση που πολλαπλασιάζεται κάθε χρόνο, με την πόλη της Καλαμάτας, όπως επίσης, εκτός από το αεροδρόμιο η σιδηροδρομική γραμμή περνάει έξω από το ΤΕΙ, κοντά από τον ΟΑΕΔ και φτάνει μέχρι και το λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο αρχαιολόγος και ξεναγός υπογράμμισε ότι ο σιδηρόδρομος μπορεί να συνεισφέρει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του τουρισμού, τόσο με σιδηροδρομικές εκδρομές σε περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους που βρίσκονται στα όρια της Μεσσηνίας, όπως στους Χράνους της Αρκαδίας, όσο και με την παροχή μιας εναλλακτικής τουριστικής εκδρομικής πρότασης προς τις πολλές εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη με τα κρουαζιερόπλοια.
Τέλος, ο κ. Κύρκος τόνισε ότι το ενδιαφέρον ξένων τουριστικών πρακτορείων αυξάνει συνεχώς για την πραγματοποίηση τουριστικών σιδηροδρομικών εκδρομών στο δίκτυο της Πελοποννήσου. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διοίκηση των εταιριών στις οποίες έχει κατακερματιστεί ο ΟΣΕ λειτουργούν αποτρεπτικά για την ανάπτυξη αυτού του θεματικού τουρισμού, με την άρνηση παροχής ακόμη και απλών εξυπηρετήσεων.
Τις αναφορές αυτές επιβεβαίωσε ο βρετανός Φίλιπ Γουόρμαλντ εκπρόσωπος του τουριστικού πρακτορείου που διοργάνωσε την εκδρομή των βρετανών με το σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο. Όπως ευθέως δήλωσε, πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους φίλους του σιδηροδρόμου να πραγματοποιήσουν σιδηροδρομικό τουρισμό στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, ωστόσο υπογράμμισε επανειλημμένως ότι είναι δύσκολη η συνεργασία και η συνεννόηση με τους υπευθύνους.
Ο εκπρόσωπος του τοπικού Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου, Γιάννης Πανταζόπουλος, παρουσίασε από την πλευρά του πρόταση για τη επανελειτουργία του σιδηροδρόμου σε πρώτη φάση στην προαστιακή γραμμή Καλαμάτα-ΤΕΙ-Μεσσήνη, σε δεύτερη φάση στη γραμμή Καλαμάτα-Διαβολίτσι-Κυπαρισσία και σε μεσοπρόθεσμο διάστημα στη γραμμή Καλαμάτα-Πύργος-Πάτρα. Όπως υπογράμμισε, οι γραμμές αυτές θα αποκτήσουν καλή πληρότητα μόνο εάν γίνονται τακτικά δρομολόγια.

Ιδιαίτερα για το Καλαμάτα-ΤΕΙ-Μεσσήνη τόνισε ότι τα δρομολόγια πρέπει να γίνονται οπωσδήποτε ανά μία ώρα, ενώ σημείωσε επίσης ότι για τα δρομολόγια στο ΤΕΙ μπορεί να υπάρξει τρόπος συνεργασίας με το Αστικό ΚΤΕΛ που ενδεχομένως βλέπει ανταγωνιστικά το σιδηρόδρομο.
Επιπλέον, ο κ. Πανταζόπουλος τόνισε ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει και η γραμμή του σιδηροδρόμου μέχρι το λιμάνι της Καλαμάτας τόσο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της πόλης όσο και των τουριστών και ιδιαίτερα εκείνων που έρχονται με το κρουαζιερόπλοιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, που εκτίμησε ότι το παιχνίδι για την επαναλειτουργία του προαστιακού σιδηροδρόμου στην περιοχή μας δεν έχει χαθεί ακόμη και τόνισε ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για να ξαναλειτουργήσει το τρένο. Επίσης ο πρώην βουλευτής, Θανάσης Πετράκος, υπογράμμισε ότι πράγματι ο προαστιακός σιδηρόδρομος στην περιοχή μας μπορεί και πρέπει να επαναλειτουργήσει, τόνισε όμως ότι για να συμβεί αυτό πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση εταιριών του πρώην ΟΣΕ.
Παραβρέθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Τάσος Τσερπές, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο Νίκος Πατσαρίνος, ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Παναγιώτης Αλευράς, η επικεφαλής της τελευταίας ελάσσονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δήμητρα Λυμπεροπούλου, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Και πολλοί άλλοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα καθίσματα στην αίθουσα πιάστηκαν, ενώ υπήρξαν και όρθιοι.
Στ.Μ.