Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 01:28

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητάει να αναγνωριστεί έμπρακτα η σταθερή πρωτιά του στην ανακύκλωση

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ αριστερά διακρίνεται η προϊσταμένη ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Κοκκωνία Γιαννοπούλου Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ αριστερά διακρίνεται η προϊσταμένη ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Κοκκωνία Γιαννοπούλου

ΘΕΛΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ
Σε διαδικασία δύσκολης διαπραγμάτευσης με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης βρίσκονται ο Δήμος Καλαμάτας και ο αρμόδιος για την καθαριότητα και ανακύκλωση αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος. Ο Δήμος ζητάει από την ΕΕΤΑΑ να αναγνωρίσει έμπρακτα το ότι είναι ο πρώτος περιφερειακός Δήμος της χώρας στην ανακύκλωση. Το κύριο αίτημα του Δήμου είναι η ΕΕΤΑΑ να αντικαταστήσει με καινούργιο τον μηχανολογικό εξοπλισμό της ανακύκλωσης, δηλαδή τα απορριμματοφόρα…

Από την πλευρά της η ΕΕΤΑΑ δείχνει να επιμένει στη θέση ότι δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Η εναλλακτική πρόταση του αντιδήμαρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, είναι η ΕΕΤΑΑ να αναλάβει τουλάχιστον το κόστος της συντήρησης του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού της ανακύκλωσης, κάτι που εξετάζεται θετικά από την εταιρία.
Άλλο σοβαρό ζήτημα που δοκιμάζει τις σχέσεις των δύο πλευρών είναι το αίτημα του Δήμου να εποπτεύει τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, το οποίο ανήκει στην ΕΕΤΑΑ και βρίσκεται στο Ασπρόχωμα, κοντά στον Βιολογικό Καθαρισμό. Ο Δήμος θέλει να εμπλακεί στην εποπτεία προκειμένου να ελέγχει τα υλικά που μπαίνουν στο ΚΔΑΥ και τα υπολείμματα που βγαίνουν μετά από τη διαλογή, με την επεξεργασία των οποίων επιβαρύνεται στη συνέχεια ο Δήμος Καλαμάτας με ένα όχι ευκαταφρόνητο κόστος. Ο Δήμος θέλει να ελέγξει κυρίως εάν τα ανακυκλώσιμα υλικά που μπαίνουν στο ΚΔΑΥ από τους άλλους Δήμους της Μεσσηνίας είναι πράγματι ανακυκλώσιμα και όχι σύμμεικτα σκουπίδια, δεδομένου ότι η ποσότητα των υπολειμμάτων από το Κέντρο Διαλογής, τα οποία μεταφέρονται για επεξεργασία τη Μαραθόλακκα, είναι μεγάλη.
Σε αυτή τη διαπραγμάτευση με την ΕΕΤΑΑ ο Δήμος διαθέτει ένα ισχυρό όπλο. Ειδικότερα, ο Δήμος είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου στον οποίο έχει ανεγερθεί το ΚΔΑΥ και απειλεί να μην ανανεώσει την παραχώρησή του στην ΕΕΤΑΑ.
Κατά τα άλλα, στη διαπραγμάτευση που είχαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της ΕΕΤΑΑ με τον Θανάση Βασιλόπουλο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας, συμφωνήθηκε η εταιρία να διαθέσει στο Δήμο ικανό αριθμό μικρών κάδων ανακύκλωσιμων υλικών, προκειμένου να τοποθετηθούν στις πλατείες και στην παραλία, όπου είναι αδύνατο να υπάρχουν οι μεγάλοι μπλε κάδοι.
Σημειώνεται ότι στο Δήμο Καλαμάτας η ανακύκλωση ξεπερνά τους 400 τόνους το μήνα.
Στ.Μ.