Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 16:34

"Αδιαβούλευτος" κατατίθεται ο φάκελος της υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα...

Αριστερά ο Έκτωρ Τσατσούλης και δίπλα του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης Αριστερά ο Έκτωρ Τσατσούλης και δίπλα του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαβούλευσης, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Χωρίς διαβούλευση κατατίθεται μέχρι τη Δευτέρα, στο υπουργείο Πολιτισμού, ο φάκελος της υποψηφιότητας της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Η δημοτική αρχή περίμενε να συγκαλέσει την Επιτροπή Διαβούλευσης προκειμένου να γίνει συζήτηση για τα οικονομικά, τα οργανωτικά και τις υποδομές της υποψηφιότητας, το μεσημέρι της προτελευταίας εργάσιμης ημέρας πριν λήξει η προθεσμία υποβολής της υποψηφιότητας!... Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής δεν πήγαν στη συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί να γίνει το μεσημέρι, θεωρώντας πιθανώς μάταιη την ενασχόλησή τους με ένα προαποφασισμένο περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας. Το βράδυ αναμένεται να πάρει τη σχετική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να έχει απαρτία η Επιτροπή Διαβούλευσης χρειάζεται να παρευρίσκονται τουλάχιστον 22 από τα μέλη της. Το μεσημέρι όμως προσήλθαν μόλις 7!
Πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21, Έκτωρ Τσατσούλης, προέβη σε μια ενημέρωση των παρισταμένων για τον προϋπολογισμό της υποψηφιότητας, ύψους 21.000.000 ευρώ, για τον φορέα που προτείνεται να δημιουργηθεί και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση του προγράμματος και για τις υποδομές που θα χρειαστεί η πόλη.
Ο κ. Τσατσούλης τόνισε, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας παρουσίασε στη δημοτική αρχή μια εισήγηση συνολικού κόστους 29.000.000 ευρώ. Όπως σχολίασε, η πρόταση αυτή θα διασφάλιζε την πρόκριση της Καλαμάτας στη β’ βάση του διαγωνισμού για την επιλογή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η δημοτική αρχή απάντησε ότι η οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει να ξεπεράσει ο προϋπολογισμός τα 21.000.000 ευρώ, εκτός εάν τα πράγματα αρχίσουν να βελτιώνονται το επόμενο διάστημα και τότε θα μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω.
Σημείωσε επίσης ότι από τις 14 ελληνικές υποψήφιες πόλεις, οι 11 έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να κυμανθεί ο προϋπολογισμός των προτάσεών τους στα 20.000.000 ευρώ.
Πάντως, ο κ. Τσατσούλης υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι ο προϋπολογισμός αλλά τα οργανωτικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι εάν δεν έχεις καλή οργάνωση τότε όσα χρήματα και αν διαθέτεις είτε δεν θα μπορέσεις να τα απορροφήσεις είτε δεν θα τα αξιοποιήσεις σωστά. Όσον αφορά λοιπόν τα οργανωτικά, το Γραφείο Υποψηφιότητας προτείνει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας, με μέλη που δεν θα έχουν αιρετή πολιτική ιδιότητα.
Για τις υποδομές ο εκτελεστικός διευθυντής σημείωσε ότι η Καλαμάτα είναι επαρκής όσον αφορά τα ελάχιστα που χρειάζεται να έχει μια πόλη που φιλοξενεί το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Υπογράμμισε πάντως ότι το κύριο είναι να αξιοποιηθεί το Μέγαρο Χορού και να αποδοθεί στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Καλαμάτας με τα περιφερειακά κτήριά του και τις εγκαταστάσεις του, καθώς και ο παλιός κινηματογράφος Ηλέκτρα.  
Μια υστέρηση της Καλαμάτας, σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής, είναι ότι διαθέτει λίγες κλίνες για επισκέπτες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει στην αξιολόγηση της υποψηφιότητας.
Από την άλλη όμως τόνισε ότι το πλεονέκτημα της Καλαμάτας είναι πως υπερτερεί στην τεχνογνωσία, έναντι των άλλων υποψήφιων πόλεων, όσον αφορά τα διαδικαστικά για τα ζητήματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα καταθέσει η Καλαμάτα και το οποίο θα απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού, ο Έκτωρ Τσατσούλης τόνισε ότι αυτό το αντικείμενο δεν είναι στις αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή!
Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης σε συνεδρίαση για το ζήτημα την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρός της, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, σχολίασε, απαντώντας και σε σχετικές παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων Σταμάτη Μπεχράκη και Δημήτρη Φαββατά, ότι για το θέμα αυτό δεν είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση διαβούλευσης, ενώ ακόμη σημείωσε ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας εργάζεται και διαβουλεύεται επί δύο χρόνια περίπου.
Στ.Μ.