Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 03:39

Επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης στα σχέδια του δημάρχου για τα σκουπίδια

ΠΙΕΖΕΙ Η «ΗΛΕΚΤΩΡ» 
ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Προς ακύρωση οδεύει ο εν εξελίξει διαγωνισμός του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία είτε θα ανατεθεί με απ’ ευθείας διαδικασία στην «Ηλέκτωρ» της οικογένειας Μπόμπολα είτε θα εφαρμοστεί πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαχείρισης Στερεών Υπολειμμάτων και Υγρών Αποβλήτων του ΤΕΙ Κρήτης. Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή, η αξιοποίηση του δεματοποιητή που διαθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία λίγο αργότερα θα μπορεί να διαθέσει και κομποστοποιητή των οργανικών.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κάλεσε χθες τους επικεφαλής των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου και τους ενημέρωσε γι’ αυτές τις επιλογές, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη συναίνεσή τους για την απόφαση που θα πάρει.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών, Θεόδωρος Μπρεδήμας, Σταμάτης Μπεχράκης και Νίκος Φωτέας (δεν προσήλθε ο Νίκος Διασάκος) φάνηκαν πολύ επιφυλακτικοί μετά τη συνάντησή τους με το δήμαρχο.
Πάντως ο δήμαρχος κ. Νίκας σχολίασε ότι «καταβάλλω και εγώ μια προσπάθεια συνεννόησης για ένα μείζον ζήτημα, όχι μόνο για το Δήμο μας. Είναι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το διάστημα που απαιτείται μέχρι να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας».
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι η απόφαση της Περιφέρειας να προσφέρει στο Δήμο τον έναν από τους μπαλοποιητές που είχαν αγοραστεί επί ημερών Νίκου Αγγελόπουλου, καθώς και ενός κομποστοποιητή, έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει το διαγωνισμό του Δήμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ωστόσο τα μηχανήματα που θα προσφέρει η Περιφέρεια πιθανότατα δεν θα αξιοποιηθούν, γιατί ο Δήμος εξετάζει πολύ σοβαρά την πρόταση της «Ηλέκτωρ» αλλά και την πρόταση του Εργαστηρίου του ΤΕΙ Κρήτης.
Επιπλέον ο κ. Νίκας ανέφερε ότι ο Δήμος αναζητεί έκταση κεντροβαρική για την εγκατάσταση των μηχανημάτων στα οποία θα γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων. Μια από τις υποψήφιες εκτάσεις είναι αυτή που αγοράστηκε για την εγκατάσταση των τσιγγάνων, στη Μακαρία. Πάντως ο δήμαρχος απέφυγε να αναφέρει κάτι για τη συγκεκριμένη έκταση, παρά μόνο ότι υπάγεται στα όρια του Δήμου Μεσσήνης.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε σε δηλώσεις του ότι πράγματι το θέμα των απορριμμάτων είναι τεράστιο και ότι η παράταξή του θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες στις προτάσεις που παρουσίασε ο δήμαρχος. Επίσης αναφέρθηκε στη «χρεοκοπημένη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση που επικρατεί στη Μαραθόλακκα, μετά την αδυναμία της «RAM» να συνεχίσει την επεξεργασία των σκουπιδιών.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης, επικεφαλής του «Δικτύου», τόνισε ότι όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή δεν είχε σταθερή πολιτική για το θέμα των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά και να μην έχει βρεθεί λύση. Επίσης επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής του, ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται στο χώρο της Μονάδας Λιπασματοποίησης, όπως προβλέπεται και στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο και μάλιστα για τη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αξιοποιηθεί και η Μονάδα, στην οποία επιπλέον να γίνεται η επεξεργασία της λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού. Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός θα βοηθήσει ιδιαίτερα την περιοχή του Ασπροχώματος, γιατί, πέρα από το ότι θα αντιμετωπιστεί το θέμα της λυματολάσπης, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και κυρίως θα εξοικονομηθούν χρήματα από τη διαχείριση των απορριμμάτων τα οποία θα πρέπει να δίνονται αντισταθμιστικά στο Ασπρόχωμα. Για παράδειγμα σημείωσε ότι άμεσα θα μπορούσαν να δοθούν 300.000 ευρώ για την πράξη εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης Ασπροχώματος.
Τέλος, ο Νίκος Φωτέας, επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», τόνισε ότι είναι πολύ επιφυλακτικός για όσα παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, ωστόσο θα μελετήσει τα στοιχεία που του παραδόθηκαν και θα τοποθετηθεί τις επόμενες ημέρες.
Στ.Μ.