Τρίτη, 15 Μαϊος 2012 17:04

Συγκινητικές στιγμές και φέτος στην 71η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας

ΗΡΘΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟΙ 
ΚΑΙ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΙ

Εβδομήντα ένα χρόνια πριν ο γερμανικός ναζιστικός στρατός προελαύνει με τρομερή ταχύτητα στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα. Στις 28 Απρίλη αιχμαλωτίζει στο λιμάνι πολλές χιλιάδες Βρετανούς στρατιώτες, ανάμεσά τους και πολλούς Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, Κύπριους και Γιουγκοσλάβους (μαρτυρία του δημοσιογράφου Γιώργου Μπακόπουλου). Η επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας που προηγήθηκε της αιχμαλωσίας τιμήθηκε σήμερα το πρωί, σε εκδήλωση στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο μνημείο των συμμάχων.

Δυστυχώς, ούτε φέτος προσήλθαν Καλαματιανοί, πέραν ελαχίστων, στην επετειακή αυτή εκδήλωση που έχει σκοπό να τιμήσει την αντίσταση απέναντι στη γερμανική κατοχή. Λίγοι όμως ήταν και οι απόγονοι των απομάχων των συμμαχικών δυνάμεων που ήρθαν φέτος στην εκδήλωση. Ωστόσο, αυτοί οι λίγοι συγκίνησαν και πάλι με την παρουσία τους, ενώ για μια ακόμη χρονιά εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στην Καλαμάτα, το Δήμο και το δήμαρχο, που συνεχίζουν να διοργανώνουν την επετειακή εκδήλωση.
Εκ μέρους της Αδελφότητας των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-΄41 μίλησε η γραμματέας, Τζάνετ Μπάτερυ, κόρη του αείμνηστου Έντουιν Χόρλινγκτον, που ίδρυσε την αδελφότητα και ξεκίνησε αυτή την ετήσια επετειακή εκδήλωση με τη βοήθεια του Καλαματιανού Νίκου Ι. Ζερβή.
Όπως τόνισε η κ. Μπάτερυ, «είναι μοιραίο ο αριθμός των απομάχων να μικραίνει σιγά σιγά, αλλά το γεγονός αυτό καθιστά περισσότερο έντονη την επιθυμία μας ώστε να μη λησμονηθεί η εκστρατεία των πατέρων μας. Κατά συνέπεια, αυτό εξαρτάται από εμάς και τα παιδιά μας, ώστε να διασφαλίσουμε να μη λησμονηθούν οι θυσίες τους. Αισθανόμαστε ευχαριστημένοι που η πόλη της Καλαμάτας συνεχίζει να τελεί την επιμνημόσυνη δέηση και τελετή σε αυτό το μνημείο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι η Καλαμάτα θυμάται και τιμάει τους αγωνιστές της μάχης της Καλαμάτας και πως αισθάνεται υπερήφανη που δόθηκε εδώ μια σημαντική μάχη για την αντίσταση στους κατακτητές. Διαβεβαίωσε ότι η πόλη θα συνεχίσει να τιμάει όσους πολέμησαν, ενώ πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός περιμένει από τους συμμάχους να αναγνωρίσουν τους δικούς του αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μικρή δεξίωση στο αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Ιωσήφ Ιωσήφ, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Αδαμόπουλος και οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Στ.Μ.