Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 18:06

Καταστρώθηκε το σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας

Καταστρώθηκε το σχέδιο για την ανάπλαση της πλατείας

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε ένα μήνα αναμένεται ότι θα μπει η μπουλντόζα στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, για την έναρξη των εργασιών της ανάπλασης, ενώ ο ανάδοχος και ο Δήμος διαβεβαιώνουν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε η καινούργια πλατεία να παραδοθεί ολοκληρωμένη μέχρι το τέλος του χρόνου, αν και το χρονοδιάγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών από την υπογραφή του συμφωνητικού.
Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες για την γ’ φάση της ανάπλασης στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας. Πρόκειται κυρίως για πλακοστρώσεις στην περιοχή κάτω από Κάστρο, στο Ωδείο και προς την Κεντρική Αγορά.

Την Τρίτη το βράδυ επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας και εκπρόσωποι του αναδόχου και της δημοτικής αρχής συζήτησαν για το πρόγραμμα των εργασιών, για το οποίο φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν.  
Όπως ανακοίνωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς, σε ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας στο κομμάτι από την οδό Κροντήρη μέχρι την οδό Καίσαρη περίπου, το οποίο στόχος είναι να παραδοθεί σε χρήση, χωρίς να έχει αποπερατωθεί πλήρως, λίγο πριν από το Πάσχα.
Αμέσως μετά από το Πάσχα θα γίνει η παρέμβαση στο κομμάτι της οδού Αριστομένους, από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη. Θα κατασκευαστεί αγωγός αποχέτευσης ομβρίων και θα ξαναφτιαχτεί ο δρόμος. Αυτό υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 25 ημέρες, ενώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ρόλο της Αριστομένους, ως καθόδου, θα αναλάβει η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού, που για το σκοπό αυτό θα αλλάξει προσωρινά κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ξεκινήσει ανάλογη παρέμβαση στο επόμενο τμήμα της Αριστομένους, από την Καίσαρη μέχρι τη Βασ. Γεωργίου.
Μέσα στον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ανάπλασης στο τμήμα της κεντρικής πλατείας με τα καταστήματα. Η πλατεία θα χωριστεί σε δύο μέρη, στο ανατολικό και στο δυτικό. Το δυτικό ουσιαστικά αφορά τους χώρους που νοικιάζουν τα καταστήματα για τα τραπεζοκαθίσματα. Πρώτα λοιπόν θα γίνει η παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι, με σκοπό να κερδιθεί χρόνος και να μη μείνουν πολύ καιρό κλειστοί οι κοινόχρηστοι χώροι των καταστημάτων. Η παρέμβαση στο δυτικό μέρος θα γίνει σε τρεις φάσεις, ανά δύο καταστήματα περίπου και σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το κομμάτι που θα μείνει τελευταίο είναι το ανατολικό μέρος της πλατείας, το οποίο δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των καταστημάτων και των εμπορική κίνηση.  
Σημειώνεται ότι το έργο της ανάπλασης έχει προϋπολογισμό 2.7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ανάδοχος έχει προσφέρει έκπτωση ύψους 47%, η οποία πολλοί τεχνικοί θεωρούν ότι είναι υπερβολική και κάποιοι εκτιμούν ότι δύσκολα δεν θα κολλήσει το έργο.
Στ.Μ.