Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2012 21:23

Λιτή αλλά με οκτώ επισκόπους η μεγάλη γιορτή της Υπαπαντής

Λιτή αλλά με οκτώ επισκόπους η μεγάλη γιορτή της Υπαπαντής

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε κλίμα διαφορετικό από αυτό που επικρατούσε τα περασμένα χρόνια αλλά οπωσδήποτε με μεγάλη κατάνυξη θα εορτάσει την Πέμπτη την Πολιούχο της, Παναγία Υπαπαντή, η Καλαμάτα.
Από τη μια η οικονομική κρίση και ο «μουδιασμένος» κόσμος, από την άλλη το κρύο, η κατάργηση του πανηγυριού και η απουσία των πολιτικών που φοβούνται τους «αγανακτισμένους», έχουν επηρεάσει οπωσδήποτε το κλίμα που τις προηγούμενες χρονιές ήταν εντυπωσιακά λαμπρό.

Φέτος για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δεν θα πραγματοποιηθεί και η δεξίωση του Δήμου για τους επίσημους προσκεκλημένους του, στην οποία είχε καθιερωθεί να γίνεται από το δήμαρχο ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και να παρουσιάζεται ο προγραμματισμός για το νέο χρόνο.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί αντί του γεύματος να παρατεθεί μικρή δεξίωση μετά τη λιτανεία στο Δημαρχείο, όμως και αυτό ακυρώθηκε…
Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Υπαπαντής θα ξεκινήσει περίπου στις 10 το πρωί, ενώ η λιτάνευση της ιερής εικόνας της Υπαπαντής θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Οι Μητροπολίτες που συμμετέχουν στον εορτασμό, πέρα από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο, είναι οι Βέροιας Παντελεήμων, Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, Πατρών Χρυσόστομος, Κισάμου και Σελίνου Αθηναγόρας και οι Επίσκοποι Μαρεώτιδος Γαβριήλ και Διαυλείας Γαβριήλ.
Την κυβέρνηση έχει ανακοινωθεί ότι θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Γεωργίου, που προέρχεται από το κόμμα ΛΑΟΣ.
Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση, με τίτλο «Υπαπαντή της Οικουμένης», στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Θα ξεκινήσει στις επτά και την έχουν διοργανώσει η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Μεσσηνίας «Ξένος ο Κορώνης». Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Κώστας Νικολέας και την επιμέλεια παρουσίαση ο Γιάννης Πλεμμένος.