Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 16:09

«Πράσινο» από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη ΣΔΙΤ των σκουπιδιών

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΗ ΤΑΤΟΥΛΗ-ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ
Δικαιωμένοι και ικανοποιημένοι, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης Ντίνα Νικολάκου, ανακοίνωσαν σήμερα, στην Καλαμάτα, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή την ανάθεση του έργου στην ΤΕΡΝΑ. Το μόνο που μένει πλέον για να ξεκινήσει η ΤΕΡΝΑ είναι η υπογραφή της σύμβασης, ενώ είχε προαναγγελθεί η σημερινή εξέλιξη και συγκεκριμένα τονιζόταν ότι στα τέλη Φλεβάρη που θα έρθει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Τρίπολη για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα έχει κλείσει…

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, μιλώντας για το θέμα κατά την εκδήλωση κοπής της πίτας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τόνισε ότι «η υπόθεση τελείωσε» και υπογράμμισε ότι το σχέδιο της περιφερειακής αρχής, για τη διαχείριση των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, αποτέλεσε μοντέλο που υιοθετήθηκε σε όλη τη χώρα.

Επίσης τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή κράτησε «μια πρωτόγνωρη πολιτική στάση. Δεν κάναμε πίσω ούτε στιγμή, υποστηρίξαμε το έργο μας, το επιβάλαμε παρότι δεχτήκαμε πολιτικά υστερόβουλες απόψεις και πολιτική επίθεση».

Στο ίδιο πλαίσιο η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε μόνοι μας, με πολλές αντιδράσεις. Το έργο πολλαπλώς συκοφαντήθηκε. Συκοφαντηθήκαμε συγκεκριμένα πρόσωπα πολλές φορές, ο περιφερειάρχης και εγώ. Όμως το να επιμένουμε να λυθεί το πρόβλημα ήταν για εμάς πολύ ισχυρό κίνητρο».

Επιπλέον η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ότι «το έργο αυτό φέρει ακέραια την υπογραφή του περιφερειάρχη κ. Τατούλη. Αυτός το οραματίστηκε, αυτός το σχεδίασε και η περιφερειακή αρχή το υλοποίησε μέχρι το στάδιο του διαγωνισμού».

Η αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης είπε ότι με το έργο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλάζει σελίδα και «από πιο βρώμικη περιφέρεια που ήταν το 2011 γίνεται η πιο σύγχρονη περιφέρεια με ένα πράσινο έργο».

Σε ό,τι αφορά το αν υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις της σύμβασης η Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ότι υπάρχουν περιθώρια για κάποιες «βελτιωτικές κινήσεις» σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στα βασικά τεχνικά δελτία και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ είναι βάσει του διαγωνισμού. Οι προτάσεις που υπήρξαν και έχουν να κάνουν με τους σταθμούς μεταφόρτωσης και άλλα δευτερογενή ζητήματα τα οποία θα βελτιώσουν τη σύμβαση, τις έχει αποδεχθεί ο περιφερειάρχης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος αυτού του έργου είναι και παραμένει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν αλλάζει στα κύρια σημεία του το έργο, βελτιωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν, είναι νόμιμο να γίνουν και θα γίνουν».

Πρόσθεσε, τέλος, η κ. Νικολάκου ότι θα αποδειχθεί πως δεν πρόκειται για ακριβό έργο και αναφερόμενη σε Δήμους που εξακολουθούν να αντιδρούν με τη σύμβαση της Περιφέρειας είπε: «Οι ελάχιστοι Δήμοι οι οποίοι αντιδρούν ακόμα σε αυτό το έργο θεωρούμε ότι μετά από αυτή την τελευταία εξέλιξη θα έρθουν μαζί, γιατί σ’ αυτό το έργο δεν περισσεύει κανένας μας. (…) Νομίζω ότι πλέον και οι πιο δύσπιστοι, μετά την απόφαση του Ελεγκτικού, θα έχουν κατανοήσει ότι μεγάλο όπλο αυτού του έργου είναι η νομιμότητα. Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω την εποχή των χωματερών, των σκουπιδιών στα ποτάμια, στους δρόμους, στους αρχαιολογικούς χώρους και να δώσουμε υπεραξία στον τουρισμό μας, στα αγροτικά μας προϊόντα, πάνω απ’ όλα σε εμάς τους ίδιους τους Πελοποννήσιους πολίτες».
Στ.Μ.