Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 13:07

Παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στην Κορώνη

Παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στην Κορώνη

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Άπρακτη φαίνεται ότι αφήνει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, να περάσει και η τρίτη δίμηνη παράταση που έχει ζητήσει προκειμένου να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στο Χωματερό και τη Φαλάνθη. Μπροστά στον κίνδυνο να θεωρηθεί ότι η μη γνωμοδότηση του Σώματος αποτελεί σιωπηρή αποδοχή της επενδυτικής πρότασης για τη δημιουργία των λιγνιτορυχείων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Θανάσης Πετράκος, ζητάει από το νέο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανόλη Αγγελάκα, να απορρίψει τη μελέτη για τα λιγνιτωρυχεία.

Στη σχετική επιστολή του ο Θανάσης Πετράκος τονίζει μεταξύ άλλων: «Σας ενημερώνω ότι, παρ’ ότι λήγει η τρίτη κατά σειρά δίμηνη παράταση που έχει ζητήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου για τη συζήτηση της ΜΠΕ για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης Ν. Κορώνης από την εταιρεία Couvra Holding Limited δεν έχει μέχρι σήμερα προσδιορίσει Π.Σ., ώστε πριν τη λήξη της προθεσμίας παράτασης που έχει λάβει να συζητήσει το Π.Σ. το θέμα αυτό. Θέλω να σας ενημερώσω ότι η εκπνοή της προθεσμίας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση θετική γνωμοδότηση. Αντίθετα όπως ασφαλώς γνωρίζετε, σας επισημαίνω ότι υπάρχει ήδη αρνητική γνωμοδότηση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, τη γνωμοδότηση της οποίας θεώρησε απολύτως σωστή ο προηγούμενος Υπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12 Μαρτίου 2012, του τότε βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημητρίου Κουσελά».
Επίσης σημειώνει ο Θανάσης Πετράκος: «Η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή θα καταστρέψει την περιοχή και τους κατοίκους περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και οικονομικά. Θα ξεσπιτώσει τους κατοίκους των δύο χωριών, θα καταστραφούν οι μικρές τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή. Συνεπώς θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα απομειωθούν αξίες γης (για να μπορεί μετά να τις αγοράσει φτηνά κάποιος καπιταλιστής). Ο καπιταλιστής επενδυτής θα κερδίσει 200 εκατ. ευρώ και 15.000 πολίτες θα χάσουν πολύ περισσότερα. Ούτε προσφέρει τίποτα θετικό στην εθνική οικονομία, αφού η Μεγαλόπολη δεν το έχει ανάγκη. Επιπλέον μια τέτοια επένδυση είναι σε αντίθεση με την κατεύθυνση και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, που είναι ο τουρισμός και η γεωργία και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στην ύδρευση των πρώην δήμων Κορώνης και Αίπειας. Επιπλέον είναι απαράδεκτο, διότι η περιοχή έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO η πρέσβειρα της στον τομέα της Μεσογειακής διατροφής».