Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2018 21:00

“Συκοφαντίες” λέει η Περιφέρεια και καθησυχάζει για τις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων

“ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ” Η ΑΛΕΙΦΕΡΗ “ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ” 
Ως συκοφαντικές και επικίνδυνες για την οικονομία του τόπου και την κοινωνική συνοχή, περιγράφει η περιφερειακή αρχή τις αναφορές της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, σύμφωνα με τις οποίες, από τις μετρήσεις που έγιναν στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη υπέρβαση τιμών εκπομπών. Η περιφερειακή αρχή έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του κλιμακίου ελέγχου, σύμφωνα με το οποίο στα αποτελέσματα των μετρήσεων “δεν διαπιστώθηκε η παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία”. Επιπλέον η περιφερειακή αρχή καλεί την Ελένη Αλειφέρη να παραιτηθεί, σχολιάζοντας ότι “η συμπεριφορά της κρίνεται επικίνδυνη”, ενώ ως “πολιτικά ανεύθυνες” χαρακτηρίζει και τις αναφορές του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκου Πατσαρίνου…

Ειδικότερα σε ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής με τίτλο “Τέλος τα ψέματα και οι συκοφαντίες για τα πυρηνελαιουργεία - Αποκαλυπτικά τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας” σημειώνονται τα εξής: “Σε συνέχεια των δημόσιων αναφορών της κας Αλειφέρη και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως αναφέρονται στο επίσημο έγγραφό τους προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, σχετικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, κατ’ αρχήν δεν διαπιστώνεται η παρουσία πιθανών επικίνδυνων πολυαρωματικών υδρογονανθράκων. Σε ότι αφορά την αύξηση των δεικτών των σωματιδιακών εκπομπών (σκόνη) έχει ήδη ξεκινήσει η προβλεπόμενη κατά το νόμο διοικητική διαδικασία συμμόρφωσης των πυρηνελαιουργείων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσωπικά ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης εξαρχής προσέγγισαν το ζήτημα αυτό με υπευθυνότητα, ούτως ώστε να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, αρχικά με το Δημόκριτο και στη συνέχεια με εξειδικευμένη εταιρεία, για πρώτη φορά επέβαλλε να γίνουν μετρήσεις στις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων, ούτως ώστε να υπάρξουν σαφή και πιστοποιημένα στοιχεία.

Η παραίτηση πλέον της κας Αλειφέρη είναι απαραίτητη, καθώς όχι μόνο είναι διακοσμητική η θέση της χωρίς την άσκηση αρμοδιοτήτων, αλλά η συμπεριφορά της κρίνεται επικίνδυνη, εφόσον με ανεύθυνες δημόσιες ανακοινώσεις, τις οποίες ουδέποτε στοιχειοθέτησε, προσπάθησε να δημιουργήσει πανικό και προβλήματα τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνική συνοχή της Μεσσηνίας.

Την ίδια πολιτική ανευθυνότητα αντανακλούν και οι δηλώσεις του κ. Πατσαρίνου για το θέμα αυτό, καθώς εμφανίστηκε πλήρως ανενημέρωτος και με μοναδικό του ενδιαφέρον τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διοικητική διαδικασία, όπως προβλέπεται από το νόμο, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα ενημερώσει, όπως πάντα κάνει, πλήρως και με τη δέουσα υπευθυνότητα τους πολίτες της Μεσσηνίας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων”.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η περιφερειακή αρχή, αυτό έχει ως εξής: “Με αφορμή τα αποτελέσματα των μετρήσεων στα καμιναέρια των πυρηνελαιουργείων της ΠΕ Μεσσηνίας, που μας διαβιβάστηκαν στις 4/6/2018 από τη διαπιστευμένη κατά ΕΣΥΔ εταιρεία ENVIROMETRICS, ανάδοχο της από 29/12/2017 σύμβασης παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής μετρήσεων με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σας ενημερώνουμε τα εξής:

α) καταγράφηκε υπέρβαση, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια, για τις σωματιδιακές εκπομπές, στο σύνολο των μονάδων που μετρήθηκαν

β) δεν διαπιστώθηκε η παρουσία πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (π.χ. Βενζοπυρένιο κ.ά), που θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία, πάνω από τα όρια ανίχνευσης της μεθόδου μέτρησης, στη μονάδα που μετρήθηκε.

Κατόπιν τούτου έχουν κινηθεί όλες οι κατά νόμο προβλεπόμενες διαδικασίες για την άμεση συμμόρφωση των πυρηνελαιουργείων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας”.

Το έγγραφο υπογράφουν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Ηλίας Κατσάμπας.
Στ.Μ.