Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 13:04

Ότι τους δουλεύουν αισθάνονται οι Μελιγαλαίοι με τα πυρηνελαιουργεία

Ότι τους δουλεύουν αισθάνονται οι Μελιγαλαίοι με τα πυρηνελαιουργεία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά, για την προσωρινή παύση της λειτουργίας των δύο πυρηνελαιουργείων που έχουν κάνει τη ζωή των περιοίκων αφόρητη.
Στη συνεδρίαση, όμως, παρέστησαν και εκπρόσωποι του Δήμου Οιχαλίας, οι οποίοι έκαναν σοβαρές καταγγελίες για ευνοϊκή μεταχείριση των δύο πυρηνελαιουργείων, για άρνηση, ουσιαστικά, επιβολής κυρώσεων, για πρόστιμα που ποτέ δεν βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν, αλλά και για άσκηση πιέσεων στους κατοίκους προκειμένου να μην αντιδρούν!

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, και ακολούθως ο γιατρός του Κέντρου Υγείας Μελιγαλά, Ηλίας Σακελλαριάδης, που υποστήριξε ότι στην περιοχή υπάρχουν αυξημένα ποσοστά του καρκίνου του λάρυγγα και άλλες πνευμονολογικές παθήσεις, εξαιτίας της ρύπανσης που προκαλούν συγκεκριμένες μονάδες. Η τοποθέτηση αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, που υπογράμμισε ότι ο εν λόγω ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται με τίποτα επιστημονικά. Επίσης, ο Ηλίας Σακελλαριάδης τόνισε ότι το μηχάνημα που έχει τοποθετηθεί από την Περιφέρεια, τελικά δεν μετράει τους ρύπους, ενώ ανέφερε ακόμη ότι του μεταφέρθηκαν συστάσεις, από τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, «να μη μιλάω γιατί θα βρω το μπελά μου».
Και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Σταυρόπουλος, τόνισε επίσης ότι το μηχάνημα που έχει τοποθετηθεί δεν μετράει τους ρύπους, ενώ σημείωσε πως, όταν πήγαν για έλεγχο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, αρνήθηκαν να κάνουν έκθεση αυτοψίας για όσα είδαν και σχολίασε σχετικά: «Αφού δεν ήθελαν να κάνουν εκθέσεις, τότε τι πήγαμε να κάνουμε; Εκδρομή;».
Επιστημονική ανάλυση του θέματος, για λογαριασμό του Δήμου Οιχαλίας, έκανε η επιστημονική σύμβουλος, Έλενα Μουρελάτου. Δήλωσε ότι το αίτημα είναι να διακοπεί η λειτουργία των δύο πυρηνελαιουργείων, μέχρι να μετρηθεί η αέρια ρύπανση, ενώ σχολίασε με έκπληξη ότι μεταξύ των δύο μονάδων υπήρχε διαφορετική μεταχείριση και, ειδικότερα, στη μία επιβάλλονταν διάφορες κυρώσεις, ενώ η δεύτερη, που επίσης είχε προβλήματα, με κάποιον τρόπο «τη γλίτωνε».
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, απαντώντας σε όσα τέθηκαν, υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να λειτουργήσουν οι μονάδες με όρους που θα ελέγχονται με αυστηρότητα. Διαμαρτυρήθηκε ότι, ενώ το πρόβλημα επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια, η περιοχή ξεσηκώθηκε τώρα που άλλαξε η πολιτική ηγεσία, ενώ σημείωσε ακόμη ότι πράγματι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έλεγξε όπως θα έπρεπε την υπόθεση και, επιπλέον, την αρμοδιότητα για το θέμα είχαν διάφορες υπηρεσίες και η μία έστελνε το μπαλάκι στην άλλη.
Τέλος, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι για την περιφερειακή αρχή είναι πρώτης προτεραιότητας η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος και διαβεβαίωσε ότι οι μονάδες θα λειτουργήσουν χωρίς καμία παραβίαση της νομοθεσίας.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Δράκος, συμφώνησε ότι δεν πρέπει να κλείσουν τα δύο πυρηνελαιουργεία και πρότεινε να γίνουν ενέργειες για την ένταξή τους σε προγράμματα εκσυγχρονισμού. Ο Νίκος Γόντικας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ζήτησε να κλείσουν οι μονάδες εφόσον ρυπαίνουν, ενώ οι Θανάσης Πετράκος, «της Αγωνιστικής Συνεργασίας», και Λάμπρος Μπούκλης, «της Οικολογικής Συμπολιτείας», επίσης ζήτησαν την αυστηρή τήρηση των όρων λειτουργίας των μονάδων.
Στ.Μ.