Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 19:55

«Άνθρακες ο θησαυρός» από τη μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για τα σκουπίδια

«Άνθρακες ο θησαυρός» από τη μεγάλη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ για τα σκουπίδια

ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ο ΔΗΜΟΣ 
ΚΑΙ ΑΛΛΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ανάθεμα και αν μπορεί να βγάλει άκρη ένας απλός άνθρωπος με αυτή την υπόθεση των σκουπιδιών της Πελοποννήσου, που «καταβροχθίζει» εκατομμύρια ευρώ ωστόσο λύση του προβλήματος δεν βρίσκεται. Το πρωί έγινε η μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για τα αποτελέσματα της οποίας η μεν Περιφέρεια Πελοποννήσου πανηγυρίζει ότι δικαιώθηκε για το σχεδιασμό της, ο δε Δήμος Καλαμάτας όμως αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε σχετική αναφορά.

Πέρα από αυτό, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η περιφέρεια αναφέρεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, απέρριψε το αίτημα του δημάρχου Καλαμάτας για την παράταση της λειτουργίας των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων. Αντίθετα στο δελτίο τύπου του Δήμου σημειώνεται ότι ο υπουργός θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να παραταθεί για λίγες εβδομάδες η λειτουργία των ΧΑΔΑ…!
Στην ουσία δεν πρέπει να υπάρχει κανένα σοβαρό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης. Αυτό φαίνεται από το σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας που αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα… Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός, επαναληπτικός μάλιστα, προκειμένου να εξευρεθούν οικόπεδα για τη διαχείριση των σκουπιδιών του Δήμου, η δημοτική αρχή άλλαξε άποψη και αποφάσισε, σε συνεργασία με τις άλλες δημοτικές αρχές της Μεσσηνίας, η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από κοινού σε μία ή δύο μονάδες σε όλο το Νομό… Κάτι που θα κοστίσει, μόνο σε ό,τι αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, περίπου 4.000.000 ευρώ!
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος συμμετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανόλης Αγγελάκας, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου υπό το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου υπό το δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυριώτη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας στη σύσκεψη «παρουσιάστηκε το πρόβλημα ή μάλλον η δραματική κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και τα συμπεράσματα της συνάντησης είναι τα εξής, όπως τα διατύπωσε ο υπουργός:
1.Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ για λίγο χρονικό διάστημα (ολίγων εβδομάδων).
2.Το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ δεσμεύεται να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις περιβαλλοντικές άδειες και γενικά τις διαδικασίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων .
3.Θα υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία του Υπουργείου με τους δήμους και την περιφέρεια και το Υπουργείο θα λειτουργεί ως συντονιστής για την επίλυση του προβλήματος.
4.Στις αρχές την επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχει στείλει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου πρόταση επίσημη για τη χωροθέτηση των μονάδων προσωρινής διαχείρισης, οι οποίες μονάδες στη συνέχεια θα ενταχθούν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Όσον αφορά στο Κρανίδι να αρχίσει η διαδικασία αποσυμφόρησης και άμεσα να τοποθετηθεί κομποστοποιητής και ΚΔΑΥ για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί και το ίδιο να γίνει στην Πύλο».
Στη δε αντίστοιχη ανακοίνωση της Πελοποννήσου σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών αποδέχθηκαν την τελική λύση για την οριστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων από την αιρετή Περιφέρεια και δήλωσαν ότι στηρίζουν την προσπάθεια  ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν την αγωνία τους για την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων.
Η  εκπρόσωπος της αιρετής Περιφέρειας αναφέρθηκε στον καινοτόμο  και πρωτοποριακό τρόπο που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια τα ζήτημα μέσω του Διεθνούς διαγωνισμού με ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικού  διαλόγου και επανέλαβε για ακόμα μια φορά την πρόθεση της Περιφέρειας  να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωρινή διαχείριση μέχρι την τελική επιλογή του αναδόχου.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου  ζήτησε από τον  νέο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να υπάρχει συνεργασία έτσι ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να λειτουργούν πιο σύντομα και αποτελεσματικά για την έγκριση των   ΜΠΕ όπου αυτές απαιτούνται.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας  και Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Παναγιώτης Νίκας  ζήτησε την παράταση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Καλαφάτη,  ο οποίος επεσήμανε ότι από 30/6/2012 έχουν κλείσει  οι ΧΑΔΑ στην Πελοπόννησο  ενώ στόχος του Υπουργείου είναι την 1/1/2013 να μη λειτουργεί  κανένας ΧΑΔΑ στη Χώρα.
Στ.Μ.