Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 22:55

Νικολάκου για Νίκα-σκουπίδια: “Ποιά συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει;”

"ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ"
Η πρόταση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας όλη η Περιφέρεια ώστε να μεταφέρονται τα σκουπίδια σε άλλες Περιφέρειες της χώρας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου, που σε γραπτή της δήλωση θέτει το ερώτημα “ποια συμφέροντα θέλει η εξυπηρετήσει;” ο δήμαρχος, ενώ ακόμη συσχέτισε την περίοδο που ο δήμαρχος ήταν αντίθετος με το σχέδιο της Περιφέρειας για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με την περίοδο που είχε ανατεθεί σε εργολάβο η μεταφορά των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας σε άλλες περιοχές…

Η γραπτή δήλωση-απάντηση της κ. Νικολάκου στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Νίκας σε ό,τι αφορά τα σκουπίδια και την Περιφέρεια έχει ως εξής: “Άκρως αποκαλυπτική για το «όραμα» του υποψήφιου Περιφερειάρχη και Δημάρχου Καλαμάτας ήταν η συνέντευξη του κ. Νίκα. Ομολόγησε δημόσια ότι το όραμά του για την Πελοπόννησο είναι να την μετατρέψει σε μια Περιφέρεια σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα μεταφέρει τα σκουπίδια της επί πληρωμή σε άλλες Περιφέρειες που, σημειωτέον, εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης με το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αποτελεί πολιτική ντροπή η κυνική ομολογία του υπέρ της λύσης της «μεταφοράς», όπως άλλωστε έκανε και το χρονικό διάστημα που είχε συμβάσεις μεταφοράς σκουπιδιών, εκατομμυρίων ευρώ.

Τώρα αποκαλύπτεται γιατί όταν ήταν πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, ήταν σφοδρός πολέμιος του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αποτέλεσμα να το καθυστερήσει για 2 και πλέον χρόνια. Έχει προσωπική ευθύνη και αν είχε επιδείξει πολιτικά υπεύθυνη στάση σήμερα το έργο θα ήταν σε πλήρη λειτουργία, η Πελοπόννησος θα διαχειριζόταν τα απορρίμματά της και κανένας Δήμος δεν θα ήταν σε έκτακτη ανάγκη.

Ας μας απαντήσει καθαρά επιτέλους, πόσα χρήματα σπατάλησε για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας; Πού πήγαιναν τα σκουπίδια της Καλαμάτας; Έχει το πολιτικό θάρρος να αποκαλύψει την αλήθεια στους Καλαματιανούς πολίτες που πλήρωσαν τα χρήματα αυτά;

Η πολιτική του ντροπή επίσης ξεπερνά επίσης κάθε όριο όταν με περισσή «αλαζονεία» καταγγέλλει δημόσια συναδέλφους του Δημάρχους ότι γεμίζουν βουνά και λαγκάδια με σκουπίδια.

Σε ότι αφορά το θέμα της αρμοδιότητας της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτό είναι τελείως ξεκάθαρο. Αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και αυτό αναφέρεται ρητά στη νομοθεσία.

Η πολιτική του γύμνια επίσης αποκαλύπτεται από τα ψέματα που μεταχειρίζεται στο θέμα της έκτακτης ανάγκης της Καλαμάτας. Τον ενημερώνουμε δημόσια ότι η ευθύνη ανήκει στο Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος όποτε το κρίνει εξουσιοδοτεί τον Περιφερειάρχη να εκδώσει την απόφαση. Η Περιφέρεια διαβίβασε τα στοιχεία στο Γενικό Γραμματέα, χωρίς αυτός να έχει εκδώσει κάποια απόφαση ή εξουσιοδότηση. Απ’ την άλλη πλευρά το θέμα των υπαλλήλων δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το γνωρίζει.  

Απορούμε πως απευθύνεται με τέτοιο πολιτικό θράσος στους πολίτες της Πελοποννήσου ο κ. Νίκας, μη σεβόμενος τη νομοθεσία και καμία πολιτική ηθική. Θεωρεί ότι η κομματική του ομπρέλα αποτελεί πανάκεια και του δίνει το δικαίωμα δημόσια να εκφράζεται με τέτοιο απαράδεκτο τρόπο; Ή μήπως θεωρεί ότι αυτό συνιστά τον «πολιτικό πολιτισμό» που κατά περίπτωση χρησιμοποεί;

Ας παραδεχθεί επιτέλους τις ευθύνες του και ας ομολογήσει την αλήθεια. Ποια συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει; Είναι πολιτικά καθαρό το ενδιαφέρον του για την Περιφέρεια ή κρύβει άλλες σκοπιμότητες;”.

Στ.Μ.