Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019 01:13

Ο Πέτρος Τατούλης για τον “έντονα φιλοσοφημένο” Σταύρο Τσιώλη

ΠΕΘΑΝΕ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ
Αφορμή να απευθυνθούμε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, προκειμένου να μιλήσει στην Kalamata Journal για τον Σταύρο Τσιώλη, τον μεγάλο σκηνοθέτη και σεναριογράφο που πέθανε χθες το πρωί, ήταν το ξεκίνημα της εξαιρετικής ταινίας “Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε”. Σε ένα στιγμιότυπο εμφανίζεται και ο Πέτρος Τατούλης, στη σειρά με τους επισήμους, σε μια θρησκευτική εκδήλωση σε εκκλησία στην ορεινή Αρκαδία, στην οποία ο Θεοφάνης με το Θεοδόση θα έκαναν τη συντήρηση των αγιογραφιών…


Δεξιά ο Πέτρος Τατούλης στην ταινία "Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε"

“Ο Σταύρος Τσιώλης ήταν ένας συνεπής αριστερός που δεν κιότεψε ποτέ του”, μας είπε ο Πέτρος Τατούλης, σημειώνοντας ότι είχαν προσωπική γνωριμία και πως το 2005, ως υφυπουργός Πολιτισμού, είχε προλογήσει ένα αφιέρωμα για τον μεγάλο σκηνοθέτη. 

Ο περιφερειάρχης σημείωσε για τον σπουδαίο καλλιτέχνη και πνευματικό άνθρωπο ότι γεννήθηκε στην Τρίπολη σε δίσεκτους καιρούς, το 1937, είχε καταγωγή από το Λεβίδι Μαντινείας, ενώ σπούδασε στη διάσημη, όπως την χαρακτήρισε, Σχολή Σταυράκου. 

Ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι ο Σταύρος Τσιώλης δούλεψε πάρα πολύ ως βοηθός σκηνοθέτη, κυρίως σε ταινίες του Φίνου, του οποίου ήταν ο αγαπημένος σκηνοθέτης, όπως ανέφερε. 

Μιλώντας για το έργο του, ο περιφερειάρχης είπε ότι “η αφηγηματικότητα του, η χρησιμοποίηση πάρα πολλών ερασιτεχνών ηθοποιών, ξεχώριζαν στα έργα του, μαζί με τη θεματολογία αλλά και την παρουσίαση ηθών και εθίμων, γιατί πολλά από τα έργα του έχουν γυριστεί στην Αρκαδία, όπως είναι γνωστό. Ο Τσιώλης ήταν και σκηνοθέτης, και σεναριογράφος, αλλά και πεζογράφος. Ήταν βαθύτατα πολιτικοποιημένος και πιστεύω ότι η απώλειά του είναι πάρα πολύ σημαντική για το χώρο του κινηματογράφου αλλά και του πνεύματος γιατί μην ξεχνάμε ότι ο Σταύρος Τσιώλης έχει γράψει και ποίηση και πολλά από τα ποιήματα του έχουν γίνει τραγούδια και τα έχουν τραγουδήσει σπουδαίες και σπουδαίοι καλλιτέχνες. Ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα και ήταν έντονα φιλοσοφημένος άνθρωπος με μεγάλη επιρροή από τα κλασικά γράμματα”. 

Τέλος ο Πέτρος Τατούλης ξεχώρισε τις ταινίες του Σταύρου Τσιώλη “Παρακαλώ γυναίκες, μην κλαίτε”, “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, “Ζούγκλα των πόλεων”, “Κατάχρησις εξουσίας”, το οποίο χαρακτήρισε “σημαδιακό έργο που γυρίστηκε την περίοδο της δικτατορίας”, καθώς και το “Ο χαμένος θησαυρός του Χουρσίτ Πασά”, το οποίο ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι το ξεχωρίζει ιδιαίτερα. 

Στ.Μ.