Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 14:40

Υπογραφές για έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την “αναξιοπιστία της περιφερειακής αρχής”

Υπογραφές για έκτακτη συνεδρίαση με θέμα την “αναξιοπιστία της περιφερειακής αρχής”

ΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ “ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ” 
Είκοσι ένας περιφερειακοί σύμβουλοι υπέγραψαν κείμενο-αίτηση για έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την “αναξιοπιστία της περιφερειακής αρχής” και την “ανακολουθία λόγων και έργων του προεδρείου”, με αποτέλεσμα την “περιβαλλοντική υποβάθμιση της Αρκαδίας”. Στο κείμενο οι περιφερειακοί σύμβουλοι αναφέρονται στο θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία μονάδας ζωοτροφών στο Αθήναιο, το οποίο, όπως τονίζουν, δεν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αυθαίρετη απόφαση του προεδρείου. Όπως επίσης, συνεχίζουν, αποκρύφτηκε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είχαν εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη. Αλλά και ότι το προεδρείο είπε ότι θα στείλει έγγραφο για το θέμα στην Αποκεντρωμένη, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι εστάλη. Για το λόγο αυτό, οι σύμβουλοι που έχουν υπογράψει την αίτηση, θέτουν ζήτημα ενδεχόμενης παράβασης καθήκοντος…

Οι σύμβουλοι σημειώνουν συγκεκριμένα τα εξής: “Εμείς οι 21 Περιφερειακοί Σύμβουλοι καταθέσαμε χθες αίτηση σύγκλισης του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη διαδικασία των υπογραφών για να συζητήσουμε το θέμα:   

«Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ  ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ  ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΊΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ  ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ» διότι κατά την διάρκεια της συζήτησης περί της έγκρισης ή όχι από το περιφερειακό συμβούλιο της Μ.Π.Ε περί κατασκευής του εργοστασίου της εταιρείας FARGECO Ελλάς ΕΠΕ στο Αθήναιο  Αρκαδίας, ο Πρόεδρος του περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και ο Περιφερειάρχης απέκρυψαν από το ΠεΣυΠ ότι είχε ήδη εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση η κατασκευή του ανωτέρω εργοστασίου. Κατά συνέπεια και μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στις 4.6.2021, αποκαλύφτηκε ότι η αρνητική απόφαση η οποία ελήφθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε τη Δευτέρα 7.6.2021, είναι απολύτως κενού περιεχομένου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου διέκοψε τη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26.5.2021, όπου η έγκριση ή μη των όρων της συγκεκριμένης Μ.Π.Ε.,  ήταν το υπ’ αριθμ. (4) θέμα της Ημερήσιας Διάταξης.

Επειδή η μεγάλη καθυστέρηση της ένταξης του θέματος  προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ενδεικτική, με δεδομένο ό,τι το αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας  της Π.Ε. Αρκαδίας είχε αποστείλει από τις αρχές Απριλίου τη συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. στη γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου (αρ. πρωτ. εισερχομένου (ΙΡΙΔΑ) - 89117/2.4.2021 & 116569/23.4.2021) και ενώ πολλοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι κατά την τοποθέτηση τους είχαν επισημάνει τον κίνδυνο της λήξης προθεσμίας για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε ζητηθεί από τον κ.Πρόεδρο να αποστείλει σχετικό έγγραφο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έτσι ώστε να μην ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, πριν τη λήψη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, ως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις αλλά και από τον εμπαιγμό τόσο του κ. Προέδρου όσο και από την «αφωνία» του κου Περιφερειάρχη, πιθανώς ουδέποτε εστάλη γεγονός που ίσως συνιστά  παράβαση καθηκόντων. 

Για όλους τους ανωτέρω λόγους και επειδή η εγκατάσταση της συγκεκριμένης μονάδας στη θέση «ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΠΑΣΤΑ» Τ.Κ. Αθήναιου του Δ. Τρίπολης της Π.Ε. Αρκαδίας επιφέρει τεράστια ζημία πρωτίστως στο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και κατά συνέπεια στην ποιότητα ζωής των πολιτών και προφανώς είναι απέναντι στο Δημόσιο συμφέρον, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π, 

Συνυπογράψαμε μετά από πρόταση της συναδέλφου Δήμητρας Λυμπεροπούλου την αίτηση να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του ΠεΣυΠ ώστε να συζητηθεί  το παραπάνω άκρως σοβαρό θέμα. 

Οι υπογράφοντες  

Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 1. Λυμπεροπούλου Δήμητρα
 2. Κάτσαρης Παναγιώτης
 3. Δρούγκας Δημοσθένης
 4. Πετράκος Αθανάσιος
 5. Μπουντρούκας Ιωάννης
 6. Γκιλίτσης Νικόλαος – Κωνσταντίνος
 7. Καρούζος Χρήστος
 8. Δημητρακοπούλου Ευγενία
 9. Πουλοκέφαλος Γεώργιος
 10. Δέδες Γεώργιος
 11. Μποζίκης Αναστάσιος
 12. Καρσιώτης Χρήστος
 13. Βεργινάδη Μαρία
 14. Σπυριδάκου Μαργαρίτα
 15. Λυμπέρης Αντώνιος
 16. Γιαννακούρας Ευάγγελος
 17. Ρουμελιώτης Γεώργιος
 18. Παπαντωνίου – Κορώνη Κλημεντίνη
 19. Πετρίτσης Γεώργιος
 20. Νικολάκου Κωνσταντίνα
 21. Μπούζα – Κωνσταντέλου Αντωνία”.