Σάββατο, 05 Ιανουαρίου 2013 17:03

Ο Πατσαρίνος επανέρχεται στο αίτημα Τατούλη για κατάργηση όλων των τσιγγάνικων καταυλισμών

Ο Πατσαρίνος επανέρχεται στο αίτημα Τατούλη για κατάργηση όλων των τσιγγάνικων καταυλισμών

«ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ»
Επιμένει ο Νίκος Πατσαρίνος ότι αιτήματα σαν αυτό του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για την άμεση διάλυση όλων των τσιγγάνικων καταυλισμών, ωθούν τη δημόσια ζωή στον εκφασισμό. Ο περιφερειακός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ερώτηση για το αν...

...ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επιμένει στο αίτημά του.
Το αίτημα του περιφερειάρχη έχουν ήδη καταδικάσει με ανακοινώσεις τους, κεντρικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Ο Νίκος Πατσαρίνος στην ερώτησή του σημειώνει: «Μετά τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Περιφερειάρχη κ. Τατούλη για τον τρόπο αντιμετώπισης των Ρομά, προέκυψαν ακόμη τα εξής γεγονότα:

 • Συνεχίζονται στην περιοχή μας οι παραβατικές δράσεις ατόμων που ανήκουν σ’ αυτή την κοινωνική ομάδα, με αποτέλεσμα να οξύνονται οι διαθέσεις και να πολώνονται οι σχέσεις μέσα στην κοινωνία μας.
 • Ακολούθησαν δηλώσεις των πολιτικών δυνάμεων – ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγοι – που κατακρίνουν τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη.
 • Έγινε στις 28/12/2013 συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας με το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου μεταξύ των άλλων πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την ελεγχόμενη λειτουργία του οικισμού των Ρομά (Μπιρμπίτα), αλλά και προτάθηκαν μέτρα για την αναβάθμιση του καταυλισμού και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του.
 • Υπήρξαν αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες στα μνημεία της Ακροκορίνθου, που διαψεύδουν τα επιχειρήματα του Περιφερειάρχη ότι εκεί οι βλάβες προκλήθηκαν από Ρομά.
 • Στις δηλώσεις του, 4/1/2013, ο Περιφερειάρχης δεν άλλαξε την αρχική του πρόταση για την αντιμετώπιση των Ρομά.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας ακόμα υπόψιν ότι:

 • Σ’ ένα κράτος δικαίου ισχύουν για όλους οι κανόνες ίσης μεταχείρισης και το δικαίωμα στέγασης. Επομένως, ο καθένας από τη διοικητική θέση που βρίσκεται οφείλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της στέγασης και των κοινωνικών παροχών για όλο τον πληθυσμό.
 • Δεν μπορεί να τιμωρηθεί ολόκληρη η κοινότητα των Ρομά για την παραβατική συμπεριφορά ορισμένων από αυτούς. Επιβάλλεται η λήψη αυστηρών μέτρων για την προστασία αυτής της κοινωνικής ομάδας.
 • Οφείλουμε πρώτα να βρίσκουμε τις κατάλληλες λύσεις για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος και μετά να αλλάξουμε τα καθημερινά δεδομένα διαβίωσης των Ρομά.
 • Τέτοια μέτρα σαν και αυτό που προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη οδηγούν σε αδιέξοδο και στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής.

Κατόπιν όλων αυτών ρωτάμε:

 • Επιμένει ο Περιφερειάρχης στις αρχικές του δηλώσεις και αν αυτό εκφράζει και την αυτοδιοικητική παράταξη την οποία ηγείται;
 • Τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για τους καταυλισμούς των Ρομά (π.χ. Μπιρμπίτα), για τους οποίους είναι αρμόδια η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να αναβαθμιστούν και να επαναλειτουργήσουν σωστά;
 • Τι άλλα μέτρα σκέφτεται να πάρει για την αντιμετώπιση και την κάλυψη των αναγκών αυτής της κοινωνικής ομάδας για την ομαλή ένταξή της στην κοινωνία μας;
 • Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για τον περιορισμό και το «κτύπημα» των παρανόμων κυκλωμάτων εμπορίας υλικών στην περιοχή μας;»