Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2022 01:52

Γερμανοί, Φινλανδοί και Νορβηγοί “δασοκομάντος” στην Πελοπόννησο για την αντιπυρική περίοδο

Γερμανοί, Φινλανδοί και Νορβηγοί “δασοκομάντος” στην Πελοπόννησο για την αντιπυρική περίοδο

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  
Τη στήριξη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για τη βελτίωση δασικών δρόμων και την ενίσχυση του αντιπυρικού εξοπλισμού, ζήτησε από τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, σε συνάντηση που είχαν χθες, Πέμπτη, στο υπουργείο στην Αθήνα. Ωστόσο ο υπουργός απάντησε ότι για φέτος ο αντιπυρικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί…

Ο υπουργός ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο, με έδρα στην Τρίπολη, “δασοκομάντος” από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Επίσης ότι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας θα σταθμεύουν πέντε εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

Η Περιφέρεια Πελοποννήσο ανακοίνωσε για τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον υπουργό: “Στη συνάντηση, ο περιφερειάρχης έθεσε, μεταξύ άλλων, ζητήματα σχετικά με την ανάγκη αναβάθμισης του οδικού δικτύου σε δασικές περιοχές, όπως επίσης και την δυνατότητα συνδρομής προς την Περιφέρεια όσον αφορά σε εξοπλισμό για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον Π. Νίκα ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στο πλαίσιο του οποίου -όσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- υπάρχει ήδη μία ομάδα δασοπυροσβεστών στην Τρίπολη, ενώ για το χρονικό διάστημα από 15 Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου θα εγκατασταθούν στη Μεγαλόπολη, εναλλασσόμενες διαδοχικά ανά 15 ημέρες, ομάδες (70 έως 80 ατόμων) Γερμανών, Φινλανδών και Νορβηγών δασοκομάντος, με πρώτη την ομάδα από τη Γερμανία. Το κόστος για το μέτρο αυτό καλύπτεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξ άλλου, στο ίδιο πλαίσιο, κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, θα σταθμεύουν μόνιμα στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα, 5 εναέρια μέσα -ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου Ericsson, δύο αεροσκάφη PZL και δύο ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air Tractor- τα οποία θα καλύπτουν Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία. Η Αργολίδα και η Κορινθία, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα καλύπτονται από τα εναέρια μέσα της Αττικής. Τέλος, υπάρχει σχεδιασμός για τη μεταφορά των δασοκομάντος με ελικόπτερο που θα μετακινείται από την Πάτρα.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε εκ νέου στον υπουργό Χρ. Στυλιανίδη το αίτημα δημιουργίας ΕΜΑΚ στην Τρίπολη και επανέλαβε την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να συνδράμει οικονομικά στον εξοπλισμό της.

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησής του με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης του παρέδωσε την μελέτη “Υδροκλιματικά, βιοκλιματικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου” του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ) της Ακαδημίας Αθηνών -υπό τον καθηγητή Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό- η οποία εξετάζει την κλιματική προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην οποία αναλύονται και συγκρίνονται τα υδροκλιματικά, βιοκλιματικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της σε έναν χρονικό ορίζοντα που επεκτείνεται από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΚΕΦΑΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο της Πράξης “Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον υπουργό και για την έκδοση από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενημερωτικού φυλλαδίου στο οποίο καταγράφονται οι δυνατότητες, οι υποδομές, τα υλικά και τα μέσα Πολιτικής Προστασίας που διαθέτει ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ καταγράφονται και οι εθελοντικές ομάδες της κάθε Π.Ε.

Το εν λόγω φυλλάδιο -το οποίο επίσης επέδωσε ο περιφερειάρχης στον υπουργό- αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό και άμεσα θα αποσταλεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς υπουργεία και αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος από την οργάνωση και την μεθοδικότητα της Περιφέρειας στα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας και της κλιματικής κρίσης, ζήτησε δε να σταλούν επιπλέον αντίτυπα της μελέτης του ΚΕΦΑΚ και της Περιφέρειας”.