Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 10:19

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Αντισυνταγματική εκτροπή» η τροπολογία Βορίδη

Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου: «Αντισυνταγματική εκτροπή» η τροπολογία Βορίδη

Με κατά πλειοψηφία απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου χαρακτηρίζει ως «αντισυνταγματική εκτροπή» την τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, με την οποία υποτίθεται ότι η πολιτεία συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Θεοδωρικάκου, που μετά τις εκλογές άλλαξε υπέρ των παρατάξεων των περιφερειαρχών και των δημάρχων τις συνθέσεις στις Οικονομικές Επιτροπές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφασή του καλεί επίσης την περιφερειακή αρχή να φέρει στο Σώμα θέματα σημαντικά, όπως η καταβολή αποζημίωσης ή πρόσθετης αμοιβής στην ανάδοχο εταιρία του δρόμου Τζάνε-Καλαμάκι, για τα οποία αντισυνταγματικά, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε πάρει αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή. Την εισήγηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου…

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου έχει ως εξής: «Το ΠεΣυΠ αφού συζήτησε  στη συνεδρίαση του τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου :

α) Την υπ’ αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία κηρύχθηκαν άκυροι οι νόμοι «Θεοδωρικάκου» με τους οποίους άλλαξε η σύνθεση των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ήδη από τον Αύγουστο του 2019 και πριν καν εγκατασταθούν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές το Σεπτέμβρη του 2019.

Στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» η διοίκηση διέθετε απόλυτη πλειοψηφία σε αυτές, ανεξάρτητα από το ποσοστό που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή. Επιπλέον η απόφαση του ΣτΕ ακύρωνε όλες τις αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτές τις επιτροπές μετά την 1-12-2022.

β) Την τροπολογία Βορίδη που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 17-1-2023, υποτίθεται σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

Αποφασίζει τα εξής:

  1. Καταγγέλλει την τροπολογία Βορίδη ως αντισυνταγματική εκτροπή, διότι με αυτήν παραβιάζεται το διατακτικό του ΣτΕ και η σύνθεση των επιτροπών ΔΕΝ αλλάζει ώστε να είναι σύμφωνη με το νόμο 4555/2018 (Κλεισθένης) με τον οποίο διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Έτσι, πάλι στη διοικούσα παράταξη απονέμονται τα 3/5 των μελών των επιτροπών, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία.

Συνεπώς υπάρχει πλήρης καταστρατήγηση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ και η τροπολογία αυτή είναι σαφώς αντισυνταγματική.

Τονίζει ότι η νομοθέτηση της κυβέρνησης :

  • Φανερώνει τον αυταρχισμό και τη βαθιά περιφρόνηση προς το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς τόσο της Κυβέρνησης όσο και του κ. Βορίδη προσωπικά.
  • Είναι προσβλητική για όλους ανεξαιρέτως τους αιρετούς των οποίων τη νοημοσύνη υποβαθμίζει με τις μεθοδεύσεις του.
  • Διαιωνίζει τα προβλήματα στη λειτουργία των ΟΤΑ αφού είναι σίγουρο ότι και αυτή η τροπολογία θα κριθεί εκ νέου αντισυνταγματική.
  1. Καταγγέλλει και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.  Νίκα   διότι όχι μόνο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ αλλά προκλητικά και παράνομα εισάγει θέματα προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή μετά την ψήφιση της τροπολογίας περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων από την Ο.Ε. στο ΠΕΣΥ.

Για τους λόγους αυτούς το ΠεΣυΠ αποφασίζει  και απαιτεί:

1) Να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα από την απόφαση του ΣτΕ και για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων προς τα δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια.

2) Απαιτεί η  Περιφερειακή Αρχή να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ και τον νόμο και να φέρει στο ΠεΣυΠ προς συζήτηση και απόφαση όλες τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής από 2/12/22 μέχρι σήμερα, οι οποίες με βάση την απόφαση του ΣτΕ αλλά και τον νόμο πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις γι’ αυτές από το ΠεΣυΠ.

3) Απαιτεί να έρθουν στο ΠεΣυΠ όλες οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τις οποίες είχε διαφωνήσει το ΠεΣυΠ, όπως: Να δοθούν 2 εκ. ευρώ επιπλέον στην Εταιρεία Πετρής για το Τζάννε – Καλαμάκι, καθώς και η Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Τριφυλίας για την πλατεία των Φιλιατρών.

4) Τέλος, καλεί  την Περιφερειακή Αρχή να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του ΣτΕ και τον Νόμο, για  να μην υποχρεώσει τα μέλη του ΠεΣυΠ να προχωρήσουν σε μαζικές προσφυγές κατά των παράνομων αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής».