Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 18:39

Ακόμη δεν τα βρίσκουν Δήμοι και Περιφέρεια για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών

 Ακόμη δεν τα βρίσκουν Δήμοι και Περιφέρεια για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ
Η σπατάλη για την εφαρμογή προσωρινών και αναποτελεσματικών μεθόδων διαχείρισης  απορριμμάτων συνεχίζεται. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποφασίστηκε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αγοράσει τα νέα μηχανήματα με τα οποία θα…

…γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών, μέχρι την εφαρμογή της ολικής λύσης.
Συνεχίζεται επίσης η κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων Καλαμάτας και Τρίπολης, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε αυτή την  υπόθεση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ότι «δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, πως ο κοινός βηματισμός με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει ζητούμενο». Από την πλευρά της περιφερειακής αρχής, εκφράζεται η άποψη ότι η Περιφέρεια δικαιώθηκε και πως οι Δήμοι έχασαν τζάμπα πολύτιμο χρόνο, προσπαθώντας να φορτώσουν την ευθύνη τους για τη χωροθέτηση των θέσεων προσωρινής διαχείρισης στην Περιφέρεια.
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας για τα αποτελέσματα της σύσκεψης σημειώνονται τα εξής:

  1. Ξεκαθαρίστηκε ότι η αρμοδιότητα για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία κάνει και τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ (32 εκατ. ευρώ). Επομένως, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη αγοράς και τοποθέτησης των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ, δεματοποιητής), καθώς και της διαμόρφωσης των χώρων διαχείρισης (ηλεκτροδότηση, προσβασιμότητα, χωματουργικά κ.λπ.)
  2. Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα της λειτουργίας των μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων
  3. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στην Τρίπολη, με τριμερή συμμετοχή (ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, Δήμοι κατά νομό), για την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά περιοχή όπου θα τοποθετηθούν τα 8 συγκροτήματα προσωρινής διαχείρισης, και
  4. Για το Δήμο Τρίπολης προβλέπεται να υπάρξει αίτημα από τη Δημοτική Αρχή να κηρυχθεί αυτός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να λειτουργήσει η χωματερή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα θα ισχύσουν και για το Κρανίδι.

Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για τη μεταφορά απορριμμάτων».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Εμμανουήλ Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, όπως και ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου και της Περιφέρειας, ενώ τους Δήμους της Πελοποννήσου εκπροσώπησαν από την ΠΕΔ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Τρίπολης Ιωάννης Σμυρνιώτης. Παρέστησαν επίσης δήμαρχοι περιοχών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως ο Δημήτριος Καμιζής, δήμαρχος Κρανιδίου, ο Πέτρος Ανδρεάκος, δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και ο Δημήτριος Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.
Στο δελτίο Τύπου του Δήμου σημειώνεται ότι «ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση, πως ο κοινός βηματισμός με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει ζητούμενο και ότι ο ίδιος αναμένει τα σημερινά θετικά βήματα να πολλαπλασιαστούν την επόμενη  εβδομάδα».