Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 20:28

"Ήρθε η ώρα της κοινωνικοποίησης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων"

"Ήρθε η ώρα της κοινωνικοποίησης στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων"

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
«Κοροϊδία» χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την πρακτική των δημάρχων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε άλλη προσωρινή λύση…

Όπως τονίζει η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων στην Πελοπόννησο, μόνη λύση είναι η μείωση των σκουπιδιών, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση/κομποστοποιήση και η υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων.
Σε σχετική ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων σημειώνονται τα εξής:
«Μαζί με τα τόσα άλλα προβλήματα της κρίσης των τελευταίων χρόνων, που τελειωμό δεν έχουν, εξακολουθεί να μας κατατρώει και το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο τόπος μας, η Πελοπόννησος, μόνιμος σκουπιδότοπος, κάθε τόσο στις πόλεις και στα χωριά (όπως και πάλι στο Δήμο Τρίπολης για τρεις και πλέον μήνες !, αντίστοιχα και στο Δήμο Ερμιονίδας!) σωροί τα σκουπίδια μέσα κι έξω απ΄ τους κάδους.
Χρόνια τώρα ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα, με τη μόνη ενδεδειγμένη μέθοδο από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική):
Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση / Κομποστοποίηση – Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων
Εφόσον :
α) Οι Δήμοι, χρόνια τώρα πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε προσωρινή λύση, από το πέταμα σκουπιδιών από χωματερή σε χωματερή και τώρα με την εξαγωγή τους στον ΧΥΤΑ της Φυλής (΄΄προσωρινά΄΄ και στην περίπτωση αυτή, για ένα εξάμηνο το λιγότερο), και δυστυχώς ακόμη και σήμερα  δηλώνουν αναρμόδιοι ή ότι δεν μπορούν, ότι δεν έχουν τα χρήματα, ότι δεν τους αφήνουν  ή ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι,
β) Κυβέρνηση και Περιφέρεια κάνουν ό,τι μπορούν (όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα), ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή φαραωνικών έργων και με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος,
γ) Οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κ. Χαν, Ράιχενμπαχ, Κρεμλής κ.ά.,  κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι η ως άνω επιδιωκόμενη λύση την οποία σε κάθε ευκαιρία μήνες τώρα και σε όλους τους τόνους και οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν συνάδει με τις βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά αποκλειστικά και μόνον με την εξυπηρέτηση βιομηχανικών και επενδυτικών συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Οι μόνες που οφείλουν, πρέπει και μπορούν να βάλουν στην πράξη την παραπάνω λύση είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες, μέσα από δράσεις, φορείς και εταιρικά σχήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Φτάνει πια η κοροϊδία. Όχι άλλα λόγια, όχι πια σε αυταπάτες. Ήρθε η ώρα για πράξεις. Ήρθε η ώρα της Κοινωνικοποίησης στη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων!
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Πελοποννήσου δηλώνουν συμπαραστάτες κάθε πρωτοβουλίας πολιτών στην παραπάνω κατεύθυνση, όπως ήδη συμβαίνει στη Σπάρτη και στην Τρίπολη.
Παράλληλα παροτρύνουμε τους συμπολίτες μας να μην εγκαταλείψουν την ανακύκλωση, όπου ακόμη γίνεται, όπως και αν γίνεται, όπως και αν την έχουν εγκαταλείψει οι δημοτικές τους αρχές, επιμένοντας και πιέζοντάς τες τα ανακυκλώσιμα να μην πηγαίνουν μαζί με τα σκουπίδια για πέταμα, αλλά να οδηγούνται στα ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Ας μην κάνουμε το χατήρι σε όσους προωθούν φαραωνικές λύσεις».