Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 21:24

Στον Τατούλη το "μπαλάκι" για τα λιγνιτωρυχεία στο Χωματερό

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα εξαρτηθεί τελικά το εάν θα γίνει το «έγκλημα» σε βάρος της Πυλίας και των κατοίκων της, με τη δημιουργία δύο λιγνιτωρυχείων στην περιοχή του Χωματερού και της Φαλάνθης. Χθες ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσος Αποστολόπουλος, ξεκαθάρισε ότι θα κρίνει βάσει της γνώμης που θα διατυπώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο γενικός γραμματέας είναι αρμόδιος για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων. Πριν αποφασίσει όμως ο ίδιος πρέπει να γνωμοδοτήσει πρώτα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Χθες λοιπόν ο Τάσος Αποστολόπουλος δήλωσε «θα κάνω αυτό που θα γνωμοδοτήσει το αρμόδιο όργανο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο».
Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τον αιρετό περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του, αναμένοντας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του. Αντίθετα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν ήδη ταχθεί κατά της εξόρυξης του λιγνίτη και της λειτουργίας των ανοιχτών λιγνιτωρυχείων.
Σημειώνεται ότι η εταιρία «Couvra Holdings Limited», συμφερόντων κληρονόμων Ηρακλή Παπαλόη, υπέβαλε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων σε έκταση 477 στρεμμάτων. Με τον λιγνίτη που θα βγάζει από τη γη θα τροφοδοτεί τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Στη μελέτη σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγή λιγνίτη θα ανέρχεται στους 250.000 τόνους, περίπου χίλιους τόνους την ημέρα, για χρονικό διάστημα 20 ετών.
Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος έχει υποβάλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένσταση κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ το ίδιο θα κάνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και ο γειτονικός Δήμος Μεσσήνης.
Επίσης ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, επίσης τάχθηκε κατά της εξόρυξης του λιγνίτη, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για την οδική μεταφορά του στη Μεγαλόπολη και θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα, σοβαρότερα από τα οφέλη που ενδεχομένως προκύψουν. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συζητηθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.
Την κάθετη αντίθεσή του διατύπωσε με έγγραφη δήλωσή του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης.
Οι Δήμοι και πολλοί άλλοι φορείς της περιοχής και ευρύτερα της Μεσσηνίας υπογραμμίζουν ότι η εξόρυξη του λιγνίτη και η λειτουργία των λιγνιτωρυχείων στη συγκεκριμένη περιοχή θα καταστρέψει τις μεγάλες προοπτικές για την τουριστική της ανάπτυξη αλλά και για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.  
Στ.Μ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: θα τα πάρει διπλά για τα νερά; »