Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2012 03:25

Πανηγυρισμοί Πέτρου Τατούλη για το διαγωνισμό των σκουπιδιών

Πανηγυρισμοί Πέτρου Τατούλη για το διαγωνισμό των  σκουπιδιών

ΓΚΡΙΝΙΑ Π.ΝΙΚΑ
Επτά κοινοπραξίες και αυτόνομες εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι γνωστοί μεγάλοι παίχτες του κατασκευαστικού κλάδου που έχουν εισχωρήσει και στη διαχείριση των απορριμμάτων, δήλωσαν τη συμμετοχή τους στο διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολική διαχείριση των σκουπιδιών.
Χθες το μεσημέρι έληξε η προθεσμία της α’ φάσης του διαγωνισμού, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος δηλαδή. Ενστάσεις δεν υποβλήθηκαν, ενώ στην επόμενη φάση θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να παρουσιάσουν το σχέδιό τους για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου.

Οι εταιρίες που θα παρουσιάσουν τα πιο αξιόπιστα και οικονομικά συμφέροντα σχέδια, θα περάσουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία θα επιλεγεί και ο ανάδοχος.
Την ενημέρωση για την εξέλιξη του διαγωνισμού έκανε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, επαναλαμβάνοντας ότι η περιφερειακή αρχή ζήτησε η ίδια να αναλάβει αυτή τη μεγάλη ευθύνη για την προώθηση του θέματος, προκειμένου να λύσει το φλέγον πρόβλημα που ταλανίζει επί δεκαετίες την Πελοπόννησο. Τόνισε, για μια ακόμη φορά, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπορεί σε αυτό το ζήτημα και υπογράμμισε ότι με τις διαδικασίες αυτές και την αποφασιστικότητα της περιφερειακής αρχής δρομολογείται η λύση ενός προβλήματος για το οποίο έχουν σπαταληθεί μέχρι τώρα πάρα πολλά εκατομμύρια, με ενδεχομένως αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Οι κοινοπραξίες και εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι: Archidron Group N.V-Intrakat-Envitec AE, Μεσόγειος ΑΕ-J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Novagra Hellas AE, Τοξότης ΑΕ-Τρικατ ΑΕΚΤΕ, Ακτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ-Αλέκτωρ ΑΕ, Κλέαρχος Γ.Γ. Ρούτσης ΑΕ-Ερεβο ΑΕ.
«Ένας από τους μεγάλους στόχους που έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες έχει βρει το δρόμο του και τρέχει» σημείωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πρώτη σε όλη τη χώρα, κατάφερε να ενεργοποιήσει τα πέντε συναρμόδια υπουργεία με προσωπικές παρεμβάσεις και συνεχείς οχλήσεις προσωπικά από τον περιφερειάρχη. «Σήμερα χαιρόμαστε, γιατί διαψευστήκαν όλες οι Κασσάνδρες που πρόβλεπαν ότι η προσπάθεια που κάναμε θα αποτύγχανε» συνέχισε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι «εμείς όμως προχωράμε, γιατί είχαμε ξεκάθαρη πολιτική θέση από την αρχή, είχαμε οργανωμένο σχέδιο, και ζητήσαμε την ευθύνη, παρόλο που δεν βάραινε τους δικούς μας ώμους».
Π. ΝΙΚΑΣ

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε χθες το μεσημέρι ότι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, το βράδυ της Τρίτης, όπου ομόφωνα οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, για το μεσοδιάστημα των τριών-τεσσάρων χρόνων μέχρι να εφαρμοστεί η οριστική λύση.
Ο κ. Νίκας επανέλαβε ότι οι δήμαρχοι δεν αποδέχονται τα πρόστιμα που επιβάλλει η Περιφέρεια για τους παράνομους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, τονίζοντας ότι δε φταίνε οι Δήμοι, γιατί δεν έχουν αρμοδιότητα για το θέμα.
Τόνισε ότι οι Δήμοι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ενάντια στην επιβολή των προστίμων, αλλά και ότι θα προβάλουν στην  Ευρώπη το πρόβλημα, με συνεντεύξεις στους ανταποκριτές ξένου τύπου και προσφυγές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.