Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 18:09

"Πρέσινγκ" στον αντιπεριφερειάρχη για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

"Πρέσινγκ" στον αντιπεριφερειάρχη για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΑΛΛΑ…
Να μην ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα περισσότερες από δύο Κυριακές το χρόνο, όπως ίσχυε μέχρι τη ψήφιση του νέου νόμου, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Αλευρά, εκπρόσωποι των Εμπορικών Συλλόγων Καλαμάτας, Κυπαρισσίας και Μεσσήνης, του Εργατικού Κέντρου, των εργαζομένων. Ωστόσο έμποροι σε τουριστικές περιοχές δεν έχουν την ίδια άποψη…

Ο αντιπεριφερειάρχης έδειξε ότι κατανοεί όσα του είπαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και των εργαζομένων, δεν ξεκαθάρισε όμως τι θα απόφαση θα λάβει, αντίθετα είπε ότι πρέπει να διαβουλευθεί με όλα τα μέρη, τους ζήτησε να έχουν και άλλη μια συνάντηση και ακολούθως θα εκδώσει την απόφασή του.
Τον κ. Αλευρά επισκέφθηκαν οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Μεσσήνης Αρτέμης Φανός, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος, ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγιώτης Στέφανος, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεόδωρος Μπομπόνης, η αντιπρόσωπος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σταυρούλα Τρίκλη κ.ά.
Η κ. Ψηλάκη σε δηλώσεις της τόνισε ότι σχεδόν σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος είναι αντίθετος στο άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές, με μόνες εξαιρέσεις περιοχές της Μάνης, της Φοινικούντας και της Μεθώνης ενδεχομένως.
Όπως σημείωσε, αυτό το μέτρο θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλά ακόμη εμπορικά καταστήματα, τα οποία δεν θα αντέξουν να σηκώνουν το επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος. Επιπλέον είπε ότι θα αυξηθεί η ανεργία.
Η κ. Ψηλάκη ζήτησε τη συμπαράσταση του καταναλωτικού κοινού και τόνισε ότι αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές, προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους είναι χρήματα και όχι περισσότερες ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος, από την Κυπαρισσία, παρατήρησε ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα λάβει έγκαιρα την απόφαση που πρέπει και δεν θα αφήσει να περάσει το χρονικό διάστημα των τριών μηνών, το οποίο ορίζει ο νόμος, ώστε να μην χρειάζεται απόφαση για να ανοίγουν τις Κυριακές τα καταστήματα που επιθυμούν.
Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε από την πλευρά του ότι η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει ξεκινήσει μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια μαζικοποίησης του εμπορικού κόσμου για την αποτροπή εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.
Ο κ. Στέφανος σημείωσε ότι πρέπει όλοι μαζί, έμποροι και εργαζόμενοι, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν «Ποτέ την Κυριακή».
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Αλευράς, σημείωσε ότι το πρόβλημα του μειωμένου τζίρου των καταστημάτων δεν εξαρτάται από το χρόνο λειτουργίας τους αλλά οφείλεται στη συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, αιτία που αντιμετωπίζεται μόνο με αναπτυξιακά μέτρα, για τα οποία πρέπει όλοι να εργαστούν. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν πρόκειται να συνδράμει ιδιαίτερα στην αύξηση των εσόδων και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι κατανοεί το πρόβλημα και τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου και ότι μέσα από διαβούλευση και κοινή συνεννόηση θα προταθεί η καλύτερη λύση.
Στ.Μ.