Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 03:11

Υπέρ των πλούσιων και των ισχυρών ο απολογισμός από τον πρώτο χρόνο του Καλλικράτη

Υπέρ των πλούσιων και των ισχυρών ο απολογισμός από τον πρώτο χρόνο του Καλλικράτη

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αρνητικός για τη φτωχολογιά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, και ευεργετικός για τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και του αστικού πολιτικού συστήματος, είναι ο απολογισμός από τον πρώτο χρόνο του "Καλλικράτη" τόσο στην Περιφέρεια όσο και στους Δήμους της Μεσσηνίας.
Ο απολογισμός έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλαμάτα, με τον Νίκο Γόντικα και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Νομού.

Ο Νίκος Γόντικας υποστήριξε ότι γύρω από τον Πέτρο Τατούλη συσπειρώθηκαν προεκλογικά κομματικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καταφέρνοντας να πάρουν τις εκλογές στην Περιφέρεια και δοκιμάζοντας στη συνέχεια το ίδιο εγχείρημα στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την «κυβέρνηση του μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ.
Τόνισε ότι με τον Πέτρο Τατούλη συμπαρατάσσονται στις περισσότερες περιπτώσεις και οι Οικολόγοι Πράσινοι και υποστήριξε ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις «λιανίζουν και πελεκάνε τον κόσμο» με όσα εφαρμόζουν, επιβεβαιώνοντας αυτά που έλεγε από την προεκλογική περίοδο η «Λαϊκή Συσπείρωση», ότι δηλαδή με τον "Καλλικράτη" η αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σε τοπική διοίκηση που επιβάλλει φόρους και χαράτσια, εξυπηρετεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και γενικότερα είναι εκτελεστικό όργανο της κεντρικής διοίκησης.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των συμφερόντων των πολλών, όπως στην προώθηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλων ομίλων ενώ οι εισηγήσεις των υπηρεσιών ήταν αρνητικές, σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών σε περιοχές που δεν επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο, στον εμπαιγμό των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Μελιγαλά σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούν συγκεκριμένες μονάδες.
Μίλησε επίσης για επιχειρηματίες που επιδοτούνται από τη φορολόγηση των εργαζομένων και τελικά κάνουν επενδύσεις χωρίς να βάλουν τίποτα από την τσέπη τους, βγάζοντας στη συνέχεια μεγάλα κέρδη. Ακόμη αναφέρθηκε στην υπόθεση των σκουπιδιών και την ανάθεση της διαχείρισης και επεξεργασίας σε ιδιώτες, τονίζοντας ότι θα φτάσει ο κόσμος να πληρώνει τα σκουπίδια ακριβότερα από το φαγητό που τρώει μόνο και μόνο για να πλουτίσει ο εργολάβος.
Ενώ η Περιφέρεια και οι Δήμοι εφαρμόζουν την πολιτική που περιέγραψε, επιχειρούν ταυτόχρονα, όπως τόνισε ο Νίκος Γόντικας, να δημιουργήσουν ένα λαϊκό προσωπείο, με δήθεν κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, με τη λειτουργία Κοινωνικών Παντοπωλείων, με επιστολές διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ. Την ίδια ώρα όμως, πρόσθεσε, αυξάνουν τα δημοτικά τέλη ακόμη και στα νεκροταφεία των χωριών.
Τέλος, ο Νίκος Γόντικας υπογράμμισε ότι οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν το εξής διεκδικητικό πλαίσιο: «Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας. Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού. Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Έργα υποδομής και πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα, των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία. Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων, να γίνει από έναν αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
Για τους αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης: Κατάργηση των αποζημιώσεων των αιρετών και στο επίπεδο της Περιφέρειας και των Δήμων για τη συμμετοχή τους στα συμβούλια, τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα. Να υπάρξει ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών (π.χ. αντιπεριφερειαρχών, αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων κ.λπ.) στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό, ελεύθερο επάγγελμα). Να καταργηθεί με αναδρομική ισχύ η συνταξιοδότηση αιρετών (Δημάρχων, πρώην Νομαρχών) εφόσον έχουν σύνταξη από άλλο ταμείο επαγγελματικού φορέα».
Ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Δυτικής Μάνης, Κώστας Λαμπρινέας, τόνισε ότι ο "Καλλικράτης" και η πολιτική που εφαρμόζουν οι άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Από το Δήμο Μεσσήνης, ο Κώστας Αποστολόπολος τόνισε ότι η δήθεν αειφόρος ανάπτυξη που επιδιώκουν οι Δήμοι δεν είναι ούτε αειφόρος ούτε ανάπτυξη για τον απλό κόσμο, αλλά εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πλούσιων και ισχυρών. Από το Δήμο Καλαμάτας, ο Τάσος Νιάρχος σημείωσε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής ταυτίζεται με την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, ενώ πρόσθεσε ότι ουσιαστική διαφοροποίηση δεν υπάρχει ούτε από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τέλος, ο Σαράντος Κουκούμης, από το Δήμο Τριφυλίας, τόνισε ότι η δημοτική αρχή της περιοχής του, ενώ είχε μια αντιμνημονιακή ρητορική, η πολιτική της τελικά ταυτίζεται απόλυτα με το μνημόνιο.
Στ.Μ.