Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 03:37

Μονοπάτια στη Νέδα και τη Μάνη και τεχνητός ύφαλος στην Κυπαρισσία

Μονοπάτια στη Νέδα και τη Μάνη και τεχνητός ύφαλος στην Κυπαρισσία

ΘΕΛΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ 
ΑΚΟΜΗ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Χρόνια ακούμε για τις μελέτες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και της Αναπτυξιακής για την ανάδειξη των χωριών της Νέδας και τη δημιουργία μονοπατιών στο ποτάμι, ωστόσο αυτές δεν είναι ακόμη 100% έτοιμες. Αυτό το σοβαρό έργο, όπως επίσης και οι μελέτες για τα μονοπάτια της Μάνης και τον τεχνητό ύφαλο της Κυπαρισσίας, ήταν μερικά από τα θέματα που εξετάστηκαν σε σύσκεψη χθες στο Διοικητήριο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.

Όσον αφορά το «Σχέδιο δράσεων βελτίωσης - ανάδειξης δικτύου μονοπατιών περιοχής ΝΕΔΑΣ - έργα αναψυχής», διαπιστώθηκε ότι οι Δήμοι Τριφυλίας και Οιχαλίας θα πρέπει να κάνουν ορισμένες συμπληρωματικές εργασίες, με στόχο τη σύντομη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Για την ανάδειξη, την αποκατάσταση και τη σήμανση παλιών μονοπατιών του Δήμου Δυτικής Μάνης, αποφασίστηκε να συναφθεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αναπτυξιακής, με σκοπό την ετοιμασία των απαιτούμενων μελετών. Στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας.
Σχετικά με τον τεχνητό ύφαλο στην Κυπαρισσία, η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή θα γίνουν παρεμβάσεις και για την αντιδιαβρωτική προστασία της παράκτιας περιοχής του Καλού Νερού. Πρέπει λοιπόν να εξεταστεί η συμβατότητα των δύο αυτών έργων, γι’ αυτό αποφασίστηκε να συνεργαστούν τα δύο μελετητικά γραφεία, ώστε το ένα έργο να μην ακυρώσει ή δημιουργήσει πρόβλημα στο άλλο.
Τέλος, σε σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο συμφωνήθηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια και τους Δήμους του Νομού, ώστε να βγει και φέτος εργολαβία για τον καθορισμό του οδικού δικτύου της Μεσσηνίας, με συνολικό προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.