Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012 18:12

Εξαγγελία Τατούλη - Κανελλόπουλου για το Μιναγιώτικο φράγμα στη Φοινικούντα

Ντίνα Νικολάκου, Γιώργος Κανελλόπουλος, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Αλευράς, Πολυχρόνης Παπαϊωάννου Ντίνα Νικολάκου, Γιώργος Κανελλόπουλος, Πέτρος Τατούλης, Παναγιώτης Αλευράς, Πολυχρόνης Παπαϊωάννου

ΠΡΟΚΗΡΥΧΤΗΚΕ Η 
ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ 3,9 ΕΚΑΤ.

Με πανηγυρικούς τόνους ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Κανελλόπουλος, ανακοίνωσαν το μεσημέρι την προκήρυξη της μελέτης για την κατασκευή φράγματος και δικτύων άρδευσης στο Μιναγιώτικο ποτάμι, που βρίσκεται δυτικά της Φοινικούντας.

Ο διαγωνισμός θα γίνει τον Ιούνιο, η μελέτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 26 μήνες, ενώ ο προϋπολογισμός για την εκπόνησή της ανέρχεται στα 3.900.000 ευρώ.
Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για έργο που θα ωφελήσει πολλαπλώς την ευρύτερη περιοχή. Θα αρδευτούν περίπου 35.000 στρέμματα, που σημαίνει ότι θα δοθεί μια πολύ ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, θα υπάρξουν ευεργετικές περιβαλλοντικές συνέπειες, αφού θα σταματήσει η άντληση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα, που σημαίνει ότι αυτός σιγά σιγά θα αποκατασταθεί από την υφαλμύρωση που έχει υποστεί, θα απασχοληθούν στο έργο πάρα πολλοί εργάτες από πολλούς κλάδους, ενώ θα επιστρέψουν στην καλλιέργεια της γης πολλοί άνθρωποι, καθώς επίσης θα παράγονται ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και θα υποστηριχθεί η αγροτική οικονομία.
Ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι η λιμνοδεξαμενή που θα δημιουργηθεί, θα είναι χωρητικότητας 12.500.000 κυβικών μέτρων νερού και πως για το έργο θα απαιτηθούν περί τα 120.000 ευρώ, τα οποία θα εξασφαλισθούν από το επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα.
Με την ευκαιρία, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο Φιλιατρινό φράγμα, όπου σημείωσε ότι το έργο έχει κατασκευαστεί κατά 60%, ενώ το 40% που μένει είναι θεωρητικά το εύκολο κομμάτι του έργου.
Ο Γιώργος Κανελλόπουλος τόνισε ότι η χρηματοδότηση της μελέτης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, χάρη στην καθοριστική, όπως ανέφερε, παρέμβαση του περιφερειάρχη. Μίλησε για τα οφέλη του έργου, ενώ επισήμανε ότι η μελέτη του φράγματος και των δικτύων συμπεριλαμβάνει και μελέτη για τις καλλιέργειες, που θα αναπτυχθούν, την οποία ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει το ίδρυμα καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, με απόφαση του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου.
Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης τόνισε, για το συγκεκριμένο έργο, ότι αυτό που είχε κάνει η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν απλά η σύνταξη ενός εγγράφου με τους όρους σκοπιμότητας και τίποτα περισσότερο, ενώ αντίθετα η περιφερειακή αρχή μετέτρεψε το όνειρο του Μιναγιώτικου φράγματος σε πραγματικότητα.
Οι δηλώσεις έγιναν παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ντίνας Νικολάκου και Παναγιώτη Αλευρά, καθώς και του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, Πολυχρόνη Παπαϊωάννου.
Στ.Μ.