Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 13:21

Περικυκλωμένη η Ελλάδα από το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές

Χρήστος Ξυλογιάννης, Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος Χρήστος Ξυλογιάννης, Γιάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΜΕΠΟΠ 
Το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές στην Ιταλία, το xylella, έχει εντοπιστεί και στην Τουρκία και στη Γαλλία και στο Ιράν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, ενώ πριν τρεις εβδομάδες εντοπίστηκε και στην Αγγλία. Εκτιμάται ότι είναι απίθανο να μην έχει έρθει το βακτήριο και στην Ελλάδα, όχι όμως αυτό με το στέλεχος που ξεραίνει τις ελιές. Η ανησυχία λοιπόν για τον κίνδυνο το ελαιοκομικού τομέα της χώρα δικαιολογείται να είναι μεγάλος. Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμβεί στην Ιταλία και τα μέτρα αντιμετώπιση του προβλήματος έγινε το πρωί στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με πρωτοβουλία του Συλλόγου υπέρ των Μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης…

Την ενημέρωση έκανε ο Χρήστος Ξυλογιάννης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Basilicata, στη Νότια Ιταλία, ο οποίος είναι και μέλος επιστημονικής ομάδας που έχει συγκροτήσει η εκεί Περιφέρεια για την εποπτεία και τον έλεγχο του προβλήματος, που, όπως τόνισε ο καθηγητής, επεκτείνεται.
Όπως σημείωσε ο κ. Ξυλογιάννης, η ανίχνευση του στελέχους που καταστρέφει τις ελιές στην Ιταλία έγινε το 2013. Το βακτήριο αυτό, επεσήμανε, έχει έρθει από την Αμερική, στην  οποία προκαλεί προβλήματα σε καλλιέργειες εδώ και 120 χρόνια. Το xylella, ανέφερε, εντοπίζεται κυρίως σε καλλωπιστικά φυτά. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, το 2012 η Ολλανδία εισήγαγε από την Κόστα Ρίκα περίπου 43.000.000 καλλωπιστικά φυτά, τα περισσότερα από τα οποία είχαν το βακτήριο xylella, ενώ τα φυτά αυτά στη συνέχεια η Ολλανδία τα εξήγαγε σε άλλες χώρες.
Με τέτοιους τρόπους και ιδιαίτερα με τη διακίνηση φυτών χωρίς φυτουγειονομικά πιστοποιητικά, εξαπλώνεται ο συγκεκριμένος μύκητας σε διάφορες χώρες, σημείωσε ο καθηγητής.
Ο μύκητας αυτός, συνέχισε ο κ. Ξυλογιάννης, έχει εντοπιστεί μέχρι τώρα σε 350 διαφορετικά είδη φυτών. Σχολίασε δε ότι θα πρέπει να προσέχουν όσοι λένε ότι ο xylella δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος του βακτηρίου που ξεραίνει τις ελιές, ο καθηγητής επεσήμανε ότι αυτό που κάνει είναι να εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία του δέντρου και να τα φράσσει, εμποδίζοντας την κίνηση του νερού και προκαλώντας τη ξήρανση του δέντρου, από πάνω προς τα κάτω και ανά κλάρες.
Το βακτήριο με το ίδιο στέλεχος, συνέχισε, μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι πλήττει και άλλα είδη δέντρων και φυτών, 20 συνολικά, όπως τις αμυγδαλιές, τις κερασιές, τις μυρτιές, τις πικροδάφνες κ.ά
Η μετάδοση του βακτηρίου, σημείωσε ο κ. Ξυλογιάννης, γίνεται με δύο γνωστούς μέχρι τώρα τρόπους, με ένα έντομο που το αποκάλεσε «τζιτζικάκι» και με μολυσμένα εργαλεία κλαδέματος. Ωστόσο ο καθηγητής υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάδοσης, που μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος στην Ιταλία, ο καθηγητής άφησε να εννοηθεί ότι έγιναν σοβαρά λάθη στη γειτονική χώρα και αποφασίστηκε η λήψη μέτρων που ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν, προκαλώντας παράλληλα μεγάλες αντιδράσεις, όπως το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων αλλά και των υγειών δέντρων και φυτών σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από αυτά.
Ο κ. Ξυλογιάννης τόνισε ότι κατά την Ιταλική επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, η αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος είναι το συνεχές κλάδεμα των προσβεβλημένων δέντρων και η καταπολέμηση του «τζιτζικιού» που μεταδίδει το μύκητα από δέντρο σε δέντρο.
Πέρα από αυτά όμως, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι βασικό μέλημα πρέπει να είναι η φροντίδα των κτημάτων, ο τακτικός καθαρισμός τους, το τακτικό κλάδεμά τους, η σωστή άρδευσή τους, ο εμπλουτισμός του εδάφους. Τόνισε δηλαδή ο κ. Ξυλογιάννης ότι είναι καθοριστικής σημασίας να αλλάξει η πολιτική όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, να υποστηριχθούν περισσότερο οι καλλιεργητές που φροντίζουν τη γη τους με ορθές πρακτικές,  γιατί όταν η γη είναι φροντισμένη τότε τα δέντρα είναι υγιή και γερά, βελτιώνεται το περιβάλλον και μειώνεται η ένταση τέτοιου είδους προβλημάτων.
Μετά τον καθηγητή μίλησαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Μεσσηνία για την αποτροπή εγκατάστασης της συγκεκριμένης ασθένειας οι διευθυντές Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, Γιάννης Κυριακόπουλος και Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΜΕΠΟΠ, Θανάση Μαυρούλη, που αναφέρθηκε στην αποστολή του Συλλόγου για την υποστήριξη των μεσσηνιακών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Ελένης Αλειφέρη και του προέδρου του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μανιάτη.
Η εκδήλωση θα συνεχιστεί την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, πάλι στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με θέμα «Το κλάδεμα της ελιάς. Θεωρία και Πράξη».
Στ.Μ.