Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 02:22

Επιστημονική κόντρα στην Καλαμάτα για το αν το ελαιόλαδο είναι φάρμακο ή απλό τρόφιμο!

Στη μέση ο Ηλίας Καστανάς και ο Προκόπης Μαγιάτης, αριστερά η Δέσποινα Τσίπη και η συνεργάτιδα του Ηλία Καστανά, δεξιά η Κέλλυ Μπουκέα Στη μέση ο Ηλίας Καστανάς και ο Προκόπης Μαγιάτης, αριστερά η Δέσποινα Τσίπη και η συνεργάτιδα του Ηλία Καστανά, δεξιά η Κέλλυ Μπουκέα

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες, στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, για το αν το λάδι είναι φάρμακο, συμπλήρωμα διατροφής, ειδικό ή απλό τρόφιμο. Ο καθηγητής ενδοκρινολογίας, Ηλίας Καστανάς, τόνισε ότι το ελαιόλαδο «είναι η βάση της διατροφής μας και πάμε να το κάνουμε φάρμακο. Οι ισχυρισμοί υγείας και όλα αυτά θα το καταστρέψουν το ελαιόλαδό μας». Ο καθηγητής φαρμακευτικής, Προκόπης Μαγιάτης, απάντησε ότι η κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου ως συμπληρώματος διατροφής με ισχυρισμό υγείας αποτελεί μεγάλο άλμα ωστόσο «εμείς πάμε να γυρίσουμε πίσω και να πούμε ότι είναι ένα απλό τρόφιμο»…

Πραγματικά η χθεσινή, δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα, τελευταία ημέρα της ήδη επιτυχημένης διοργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά την επιστημονική αντιπαράθεση που σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, αυτή ξεκίνησε από την εισήγηση του Προκόπη Μαγιάτη, που μίλησε για την υγειοπροστατευτική αξία του ελαιολάδου, η οποία αποδεικνύεται από κλινικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί. Τόνισε δε ότι ιδιαίτερα το Μεσσηνιακό ελαιόλαδο καλύπτει τους όρους του ευρωπαϊκού κανονισμού για τον ισχυρισμό υγείας. Το κοινό έδειξε ενδιαφέρον για πράγματα που ανέφερε ο καθηγητής και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία.
Κάποια στιγμή όμως παρενέβη ο Ηλίας Καστανάς, μέλος της επιστημονικής ομάδας η οποία έχει ετοιμάσει φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο περιλαμβάνει ουσίες από το ελαιόλαδο και την ελιά, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων: «Με ενοχλεί βαθιά γιατί ένα προϊόν το οποίο είναι η βάση της διατροφής μας πάμε να το κάνουμε φάρμακο. Οι ισχυρισμοί υγείας και όλα αυτά τα πράγματα θα το καταστρέψουν το ελαιόλαδό μας. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η άποψή μου και τη λέω καθαρά και δυνατά. Το να περάσω το λάδι από το κατάστημα στο φαρμακείο επειδή θέλω να πω ότι έχει ισχυρισμό υγείας και είναι φάρμακο, θα το καταστρέψουμε. Λυπάμαι. (..). Το ελαιόλαδο λυπάμαι αλλά δεν θέλω να το δω στο φαρμακείο. Είναι βασικό διατροφικό προϊόν. Είναι βασικό προϊόν της κουλτούρας μας, της κουζίνας μας. Είναι διαφορετικό πράγμα αυτό και διαφορετικό εάν το δω να καταλήγει στο φαρμακείο».
Την άποψη του καθηγητή στο πανεπιστήμιο τα Κρήτης έδειξε να συμμερίζεται και η διευθύντρια των εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δέσποινα Τσίπη, που σημείωσε: «Ήθελα να υποστηρίξω το ελαιόλαδο σαν τρόφιμο. Είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής και το υποστηρίζουμε πάρα πολύ. Είναι κάτι το οποίο υπάρχει στη Μεσόγειο, είναι θείο δώρο. Όλες αυτές οι ουσίες έχουν φαρμακευτική δράση, σε αυτό συμφωνούμε. Μπορούν όμως να βγουν και από άλλα προϊόντα. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη να εμπλουτίσουμε τρομερά τα ελαιόλαδα ώστε να παίρνουμε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Μπορούμε να τις απομονώσουμε είτε από τα παραπροϊόντα των ελαιουργείων, από οτιδήποτε άλλο και να υπάρχουν και στα φαρμακεία σαν σκευάσματα προερχόμενα από το ελαιόλαδο. Πάντως, απ’ ότι ξέρω, μπορεί να μας το πει και ο γιατρός (σ.σ. ο Ηλ. Καστανάς), οποιοδήποτε φάρμακο χρειάζεται συνταγή... Ίσως είναι μια παράνοια να έχουμε ελαιόλαδα εμπλουτισμένα από αντιφλεγμονώδεις ουσίες και σε καθημερινή βάση να παίρνουμε σώνει και καλά αντιφλεγμονώδεις ουσίες σε τεράστια ποσοστά. Αυτή είναι η άποψή μας σαν χημικοί που δουλεύουμε στα τρόφιμα».
Η απάντηση του Προκόπη Μαγιάτη, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, τόσο προς τον Ηλία Καστανά όσο και προς τη Δέσποινα Τσίπη, είχε ως εξής: «Αυτή τη στιγμή δεν μιλάει κανένας για το ελαιόλαδο σαν φάρμακο. Προσέξτε! Οτιδήποτε έχει ισχυρισμό υγείας εμπίπτει στην κατηγορία που ονομάζουμε συμπληρώματα διατροφής. Προσέξτε! Τα φάρμακα έχουν ενδείξεις χρήσεως, δεν έχουν ισχυρισμούς υγείας. Τα φάρμακα αφορούν θεραπεία παθήσεων. Τα συμπληρώματα διατροφής αφορούν προφύλαξη από εμφάνιση παθήσεων. Είναι τεράστια η διαφορά του ενός από το άλλο. Το φάρμακο είναι για να θεραπεύσει. Το συμπλήρωμα διατροφής είναι για να μην αρρωστήσουμε. Και γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε την κατηγοριοποίηση του ελαιολάδου ως συμπλήρωμα διατροφής, ως προϊόν με ισχυρισμό υγείας, που ο ευρωπαϊκός κανονισμός έκανε το μεγάλο άλμα και του έδωσε αυτό το προνόμιο και εμείς πάμε να γυρίσουμε πίσω και να πούμε ότι είναι ένα απλό φαγητό. Και αυτές οι ουσίες, η ελαιοκανθάλη, η ελαιασίνη, δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο τρόφιμο σε όλο τον πλανήτη. Ούτε στα απόβλητα (των ελαιουργείων), διασπώνται όταν φτάσουν στα απόβλητα. Δεν υπάρχουν ούτε καν μέσα στον καρπό της ελιάς, παράγονται μόνο τη στιγμή της μάλαξης και μόνο στο ελαιόλαδο. Δεν θα βρει κανείς ελαιοκανθάλη μέσα στον καρπό της ελιάς, παράγεται τη στιγμή που γεννιέται το λάδι. Αυτό είναι το μοναδικό του χαρακτηριστικό. Δεν υπάρχει ούτε στα φύλλα ή αν υπάρχει θα είναι σε ελάχιστο βαθμό, μη αξιοποιήσιμο».
Σημειώνεται ότι το κοινό διαχωρίστηκε, καθώς άλλοι υποστήριξαν την άποψη του Προκόπη Μαγιάτη και άλλοι του Ηλία Καστανά, ο οποίος μάλιστα σχολίασε το να χαρακτηριστεί το ελαιόλαδο «ειδικό τρόφιμο συμφωνώ, συμπλήρωμα διατροφής όχι». Ο δε Προκόπης Μαγιάτης ανέφερε ότι «είναι η μόνη ελπίδα για να σωθεί αυτή τη στιγμή (το ελαιόλαδο), να του δώσουμε ισχυρισμό υγείας».
Στ.Μ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 17/4
Ε’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
11.00 Καραπαπά Βασιλική, γεωπόνος PhD προϊσταμένη τμήματος Αγροτικής Παραγωγής Δήμου Αγρινίου «Δράσεις προβολής και προώθησης προϊόντων ελιάς στο Δήμο Αγρινίου»
11.15 Χαρκιολάκης Μάνος, Bayer Hellas «Ολοκληρωμένες Λύσεις στην Φυτοπροστασία της Ελιάς από την Bayer»
11.30 Κωνσταντίνα Ζαφειροπουλου, EM Hellas «Η Τεχνολογία των ΕΜ μια πραγματική λύση για την γεωργία»
11.45 Χηνιάδης Φαίδων, Γεωπόνος MSc, Χημικοτεχνική «Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ελαιολάδου»
12.00 Παπασπυρόπουλος Γιάννης, AVRV «Η αξία της πιστοποίησης της παραγωγής»
12.15 Χατζηγιάννης Γεώργιος, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΙΚΕ – Συστήματα συσκευασίας «Τυποποίηση ελαιολάδου»
12.30 Φριτζαλάς Σταύρος, GEA Westfalia «Θερμοκρασίες Επεξεργασίες Ελαιολάδου & Βέλτιστη Απόδοση Φυγόκεντρων Μηχανημάτων»

Σ Ε Μ Ι Ν Α Ρ Ι Α – W O R K S H O P S
Κυριακή 17/4 10:30 Workshop
– «Ορθές καλλιεργητικές τεχνικές» Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές Συντονιστής: Καλασιούντας Σταμάτης, γεωπόνος – γεωργικός σύμβουλος Μήλιος Δημήτρης, Δ/ντης υδάτων αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής. Ελλάδας & Ιονίων, Πρόεδρος φορέα διαχείρισης Πάρνωνα & υδροτόπου Μουστού Κότσιρας Τάσος, καθ. ΤΕΙ Πελοποννήσου Ερωτήσεις – Συζήτηση
Κυριακή 17/4 10:30 Workshop – «Ορθές πρακτικές έκθλιψης – τυποποίησης – αποθήκευσης ελαιολάδου» Απευθύνεται σε ελαιοκαλλιεργητές και ελαιοτριβείς Συντονιστής: Αντωνόπουλος Αντώνης, χημικός ΜΑ, ΜΒΑ, UNITY ΕΠΕ Ηλιόπουλος , αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΣ Λακωνίας Μπαρμπούνης Μάνος , Δρ χημικός, Μ. Αστεριάδης Α.Ε. Ερωτήσεις – Συζήτηση

Π Α Ρ Α Λ Λ Η Λ Η Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η
Κυριακή 17/4 12.00 Περιήγηση στον ελαιώνα της Μάνης σε συνεργασία με την ομάδα «Πάμε βόλτα»

Δ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Ο Σ Π Ο Ι Ο Τ Η Τ Α Σ Ε Λ Α Ι Ο Λ Α Δ Ο Υ
Κυριακή 17/4 18.00 Απονομή βραβείων του διαγωνισμού ποιότητας ελαιολάδου