Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 03:24

Μείωση στις εξαγωγές ελαιολάδου και γενικά στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας

Μείωση στις εξαγωγές ελαιολάδου και γενικά στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας

ΠΑΡΑ ΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΛΛΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 
Πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές ελαιολάδου στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, όπως επίσης σημαντική πρώτη σημείωσε γενικά το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, παρά τη μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές άλλων ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η μείωση των εξαγωγών ελαιολάδου ασφαλώς συνδέεται με τα προβλήματα χρηματοδότησης του ελληνικού εμπορίου, όμως έχει σχέση και με το γεγονός ότι το 2015 η παραγωγή της Ισπανίας ήταν ιδιαίτερα μειωμένη και για να καλυφθούν οι ανάγκες της η χώρα στράφηκε στην αγορά ελαιολάδου από το εξωτερικό όπως και από τη δική μας χώρα. Πάντως, το παρθένο λάδι το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν το τέταρτο πιο σημαντικό ελληνικό εξαγόμενο προϊόν, αν και το 2015 ήταν το τρίτο πιο σημαντικό εξαγόμενο προϊόν της χώρας…

Σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «σε επίπεδο 6μήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,8 δις ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δις ευρώ του 6μηνου του 2015). Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο)».
Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εξαγωγές «Παρθένου λαδιού» έφτασαν τους 72.495,1 τόνους, που αντιστοιχούν σε αξία 259,2 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία «άλλο ελαιόλαδο και τα κλάσματα του», στο πρώτο τρίμηνο έγιναν εξαγωγές 13.054,3 τόνων, που αντιστοιχούν σε αξία 45,1 εκατ. ευρώ. Η κατηγορία αυτή βρίσκεται στην 40η θέση μεταξύ των 100 σημαντικότερων ελληνικών εξαγόμενων προϊόντων, ενώ πέρσι βρισκόταν στην 34η θέση.
Στην ανάλυσή του, γενικά για το εξωτερικό εμπόριο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Την ίδια ώρα, ανησυχία στον εξαγωγικό κόσμο προκαλεί η συνεχής μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς Τρίτες Χώρες, απότοκο της έλλειψης ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αδυναμίας υλοποίησης επιθετικών εκστρατειών προώθησης προβολής ελληνικών προϊόντων σε δυναμικές αγορές.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα και στο Κοινοβούλιο, γύρω από θέματα των Τελωνείων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, επισημαίνει ότι η ουσιαστική ενίσχυση της εξωστρέφειας και η υποστήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, θα πρέπει αν αποτελέσει πεδίο εθνικών συνεννοήσεων και συναινέσεων, σε επίπεδο συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής Εξωστρέφειας, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων και υγιών παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων».
Όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ κατά το πρώτο 6μηνο του 2016, εμφανίζονται οριακά αυξημένες (+1,3%), ενώ οι συνολικές εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες εμφατικά μειωμένες (-18,7%). 
Η Ιταλία εξακολουθεί και σε αυτό το 6μηνο να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγώνενώ στη 2η θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Τουρκία, οι οποίες στο αντίστοιχο περσινό 6μηνο είχαν αντίστροφες θέσεις και στην 5η θέση διατηρείται η Βουλγαρία.Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά το Ηνωμένο Βασίλειο (από 8η θέση), οι ΗΠΑ (από 6η), ο Λίβανος (από 12η), η Ρουμανία (από 11η) και η Ισπανία (από 9η).
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη μικρής αύξησης προς την Ε.Ε., καταγράφεται μια λίγο μεγαλύτερη άνοδος προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης κατά 2,2%. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 (-4,3%), ενώ μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC (-18%), προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας(ΟΣΕΠ) (-16,3%) και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (-14,7%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, σημαντική αύξηση των εξαγωγών παρατηρείται προς τις αναδυόμενες BRICS (17,3%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία δευτερευόντως.
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -24,1%). Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται και οι εξαγωγές πρώτων υλών (-14,5%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά -25,7%), ενώ οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων που αποτελούν πλέον το 46,5% των συνολικών εξαγωγών, υφίστανται πιέσεις (-2,1%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 6%,
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο πρώτο 6μηνο του 2016, καταγράφεται συνέχιση στην πτωτική πορεία τους (-4,1%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 20.914,9 εκ. € έναντι 21.798,5 εκ. € στο αντίστοιχο 6μηνο του 2015. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει αύξηση 1,56%, ή κατά 249,3 εκ. €.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 1,7%, στα 9,11 δις ευρώ (από 8,96 δις ευρώ στο α’ 6μηνο του 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 5,3%».
Στ.Μ.