Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016 21:57

Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας για τη σύνδεση του αγροτικού τομέα με το επιχειρείν

Στο βήμα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου και στο πάνελ ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ο Ξενοφών Κάππας από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Στο βήμα ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Δημήτρης Βελισσαρίου και στο πάνελ ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης και ο Ξενοφών Κάππας από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη

ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 
Ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει κύριο πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής και της τοπικής οικονομίας, αρκεί να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα. Τούτο υποστηρίζουν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζουν συνεργασία για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Το Κέντρο ξεκινά στις αρχές Νοέμβρη σεμινάρια για όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στον αγροτικό τομέα. Το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο, έγινε η παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας και η θεματολογία των σεμιναρίων αφορά την ελιά, τα αρωματικά φυτά, την επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων, το ηλεκτρονικό εμπόριο και την έναρξη οικονομικής διαχείρισης αγροδιατροφικής επιχείρησης. Το κόστος παρακολούθησης των σεμιναρίων κυμαίνεται από 70 έως 90 ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο ¼ του πραγματικού κόστους. Τα υπόλοιπα ¾ του κόστους καλύπτονται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη…

Όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση του Κέντρου ο διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Ξενοφών Κάππας, η ιδέα για τη ίδρυση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια περίπου, όταν ο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, προκειμένου να καταγραφούν οι δυνατότητες του αγροτικού τομέα στην περιοχή μας. Το ΙΟΒΕ διαπίστωσε ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή αρκεί να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα. Έτσι αποφασίστηκε να ιδρυθεί το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας, που ξεκινάει πιλοτικά τη λειτουργία του. Ο κ. Κάππας ανέφερε ότι το Ίδρυμα ανέθεσε στο Γραφείο Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας διότι είναι η μοναδική δομή στη χώρα που μπορούσε να αναλάβει αυτό το έργο. Πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του Δήμου Καλαμάτας, που προσέφερε δωρεάν γραφείο για το Κέντρο στην Κεντρική Αγορά, το ΤΕΙ Πελοποννήσου, που διαθέτει τα εργαστήριά του για τα εργαστηριακά μαθήματα και η Εταιρία Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, που διαθέτει αίθουσά του για την πραγματοποίηση των σεμιναρίων.
Ο διευθυντής του Γραφείου Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Φίλιππος Παπαδόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε ότι η δομή που εκπροσωπεί πρώτη φορά ανταποκρίνεται σε μια τέτοια πρόσκληση συνεργασίας, παρότι έχει δεχτεί και δέχεται συχνά προτάσεις συνεργασίας. Και ο λόγος που δέχτηκε, συνέχισε, έχει να κάνει αφενός με το κύρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και αφετέρου με τη καλή συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια με το ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία των σεμιναρίων, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το πρώτο αφορά την ελιά και ειδικότερα την παραγωγή ελαιολάδου και την επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς. Το δεύτερο σεμινάριο αφορά τα αρωματικά φυτά, τα οποία υπογράμμισε ότι μπορούν να δημιουργήσουν περιθώρια μεγάλου οικονομικού κέρδους. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει επιχείρηση στην Αθήνα που εξάγει αρωματικά φυτά του Ταϋγέτου στη Νέα Υόρκη με τιμή 30 ευρώ ανά 100 γραμμάρια! Το τρίτο σεμινάριο θα έχει θέμα την επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων. Τα άλλα δύο σεμινάρια θα έχουν ως θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο και την έναρξη οικονομικής διαχείρισης αγροδιατροφικής επιχείρησης.
Τα σεμινάρια θα γίνονται απογευματινές ώρες και θα έχουν διάρκεια περίπου έξι μηνών. Ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής σημείωσε ότι ανάλογα σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη κοστίζουν από 260 έως 300 ευρώ, ενώ εδώ θα κοστίζουν από 70 έως 90 ευρώ, καθώς το μεγάλο μέρος του κόστους έχει αναλάβει να καλύπτει το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ακόμη ότι σκοπός είναι να ξεκινήσουν γρήγορα, το Φλεβάρη με Μάρτη και τα προγράμματα συμβουλευτικής, ατομικά και ομαδικά, καθώς, όπως σημείωσε, η κατάρτιση από μόνη της δεν αρκεί.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής ανέφερε ότι είναι θετική συγκυρία το γεγονός ότι η έναρξη των σεμιναρίων συμπίπτει με την έναρξη των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για την αγροτική ανάπτυξη. 
Η παρουσίαση του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας ξεκίνησε με την ανάγνωση μηνυμάτων του προέδρου του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου και του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνου Κανέλλη. Χαιρετισμούς απεύθυναν ακόμη ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δημήτρης Βελισσαρίου και ο πρόεδρος της Εταιρίας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης.
Στ.Μ.